Bursa Nilüfer'de eşitliğe 'edebi' bakış

17 Kasım 2021 Çarşamba 11:11
Bursa Nilüfer'de eşitliğe 'edebi' bakış

Bursa'da Nilüfer Belediyesi’nin “Eşit miyiz?” temasıyla gerçekleştirdiği Nilüfer Kütüphane Günleri’nde, “Edebiyatta eşit miyiz?” ve “Türk Edebiyatında kadın karakterler” başlıklarıyla iki ayrı söyleşi düzenlendi.BURSA (İGFA) - Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü’nün düzenlediği ve Kasım ayı boyunca sürecek Kütüphane Günleri etkinlikler dizisi iki farklı söyleşi ile devam etti.

Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenen ve özellikle kadınların yoğun katılım gösterdiği söyleşilerden ilkinde “Edebiyatta eşit miyiz?” başlığı ele alındı.

Yazarlar  Hatice Meryem ve Şebnem İşigüzel’in konuşmacı olduğu söyleşide İşigüzel, edebiyatta eşitlik kavramını tarihi perspektif açıdan değerlendirdi. İşigüzel, “Günümüzde eşitsizler daha eşitsiz, eşitler daha eşit. Edebiyatta eşitliği sorgulamak yerine bugün bence ‘Eşitsiz insanlar arasında eşitlik ve eşitler arasında özgürlük nasıl sağlanabilir?’sorularının yanıtlarını aramalıyız” dedi.

Yıllarca süren edebiyat okumalarında eşitlik kavramı penceresinden gözlemlerini aktaran Hatice Meryem ise yüzyıllar içinde yaşanan tüm değişime ve yaşanan gelişmelere rağmen hali hazırda cinsiyetçi bakış açısının edebiyat alanında da sürdüğünü söyledi. Batılılaşma kavramının kadınlar üzerinden ele alındığı her tartışmada kadının sosyal alandaki yerinin sorgulandığını ancak bu sorgulamanın genellikle erkek bakış açısıyla yapıldığını hatırlatan Hatice Meryem “Edebiyat tarihimizde çok başarılı kadın yazarlar da olmasına rağmen nedense onların üzerleri örtülmüş gibi. Bu açıdan bakıldığında eşit değiliz, eşit haklara sahip değiliz” diye konuştu.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37