'Asgari' oyun, azami sorun!

09 Şubat 2022 Çarşamba 14:47
'Asgari' oyun, azami sorun!

Asgari ücrette işverenlerin çalışanlarına oynadıkları oyun, başlarına büyük problemler açacak. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, işverenlerin sözde kendilerine sağladıkları avantajın yargı önünde sorun teşkil edeceğini açıkladı. CANSU ÖZDEMİR - GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA) Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, kendilerine asgari ücretten düşük maaş ödeyen işletmelerin altında ezilen işçileri, bu duruma maruz kaldıklarında çeşitli haklara sahip oldukları bilgisini verdi. Konunun tespit edildiği takdirde, işverenin maddi cezalar ile karşılaşacağını belirten Erdursun, asgari ücretin altında işçi çalıştırmanın kabul edilemez bir durum olduğunu ifade ederek asgari ücretin altında işçi çalıştıran işverenleri uyardı. 
2022 itibariyle Türkiye'de net asgari ücret 4253 TL oldu. İşveren ve işçi haklarındaki yasalar kesin ve net bir çizgide olsa da ne yazık ki bazı işverenler kanunlara uymamakta ısrar ediyor.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun konuyla ilgili usülsüzlük yapan işverenler ile ilgili açıklamasında şu sözlere değindi; ''Bir kişi otuz gün boyunca çalışıyorsa bunun karşılığında, en az alacağı devletin belirlediği tutar asgari ücrettir. Bunun altında ücretle bir kişinin çalışması mümkün değildir. Çalışan buna razı olsa dahi işveren asgari ücretin altında bir ücret veremez. Şayet çalışan işvereni şikâyet ederse ya da devletin kurumları bu durumu tespit ederse; bu durumun işverene maddi ceza yaptırımı vardır. Bu konuda karşılıklı bir anlaşma olamaz. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde vatandaş nerede çalışırsa çalışsın, küçük bir kasabada ya da Doğu'da Batı'da fark etmeksizin her yerde asgari ücret eşittir. Şu anda bir işverenin 4253 TL altında bir işçiyle anlaşıp maaş vermesi mümkün değildir. Maddi cezalarla karşı karşıya kalır ve eksik ödediği paraları yasal faizi ile geri ödemek zorunda kalır. İflas ederim, maliyetim çok yüksek gibi söylemler kabul edilebilir bir mazeret değildir. İşverenler primleri Sosyal Güvenlik Kurumu'na asgari ücretten bildirip maaşı eksik veriyorsa, eksik verdiği paraları iade edecek ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na idari para cezaları ödemek zorunda kalacaktır.''

"EZİLEN İŞÇİ DAVAYI KAZANIR'"

Maddi zorluklar yaşaması, parasal ihtiyacı olması nedeniyle asgari ücretin altında bir maaşı kabul eden işçilerin, haklarını sonuna kadar arayabileceklerini ifade eden Erdursun, işçinin işverene dava açabileceğine değindi. İşçinin konuyla ilgili pek çok hakkı olduğunu belirten Erdursun, hakların savunulması ile ilgili açıklamasında şu sözleri aktardı; "Bir iş yerinde en az bir yıl çalışan işçinin sadece asgari ücret almadığını bahane göstererek işten ayrılması, haklı sebebe dayalı işten çıkma sebebi olur. İşçi kıdem tazminatını isteyebilir, sonraki süreçte eksik paralarını talep edebilir, arabuluculuğa gidebilir, dava açabilir ve haklı olarak davayı da kazanabilir. Çünkü ülkemizde 5 kişiye kadar işçi çalıştıran işyerlerinde maaşlar bankadan yatmakta olup 5 kişinin altı elden verilmekte. Karşılığında ücret bordrosuna imza atılıyor. Ne kadar ücret bordrosuna imza atılsa da ben orada çalışandım, maddi olarak durumum olmadığı için ben bunu kabul etmiştim ama şu anda çalışan değilim işten ayrıldım derse yine davayı kazanabilir.''

"TELAFİSİ OLMAYAN HATALARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

Türkiye'de işsizlik sayısının son dönemde hat safhada olduğunu ifade eden Erdursun, çalışma hayatındaki problemlerin giderilmesi adına gerekli özverinin verilmesi ile ilgili şu sözleri dile getirdi; "Bu işsizliği de işverenler bildiği için okulunu bitirmiş, genç, tecrübesiz kişilere ya da meslekte birkaç yıl çalışmış olanlara asgari ücret vermek istemiyorlar. Devletin de elini taşın altına koyup maliyetleri düşürmesi gerekiyor ki insanlar hileli yollara başvurmasınlar.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37