Kuşadası'nda gündem deprem

09 Aralık 2021 Perşembe 13:38
Kuşadası'nda gündem deprem

Kentte alınacak önlemleri belirlemek ve bilimsel veriler doğrultusunda depreme karşı yol haritası oluşturmak amacıyla Kuşadası Belediyesi tarafından Türkiye’nin deprem alanında uzman isimlerinin katılımı ile düzenlenen “Deprem ile Kentsel Dönüşüm” başlıklı kurultay sona erdi. Olası depremlere karşı alınacak önlemlerin ele alındığı kurultayın açılışında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, en kısa sürede deprem master planı oluşturacaklarını söyledi.Kemal ETLEÇ (DİDİM POSTASI)- Kuşadası Belediyesi, geçtiğimiz yıl 30 Ekim’de Ege Denizi’nde meydana gelen 6.9’luk depremin şiddetli bir biçimde hissedildiği kenti depreme hazırlamak amacıyla  “Deprem ile Kentsel Dönüşüm” başlıklı bir kurultay düzenledi. Sealight Resort Hotel’de gerçekleşen kurultayın açılışına çok sayıda davetli katıldı.

'DEPREMDE KAYIPLARIN ANA NEDENİ YOKSULLUKTUR'

Kurultayın açılışında konuşan deprem uzmanı İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Merkez üssü Sisam olmasına rağmen orada iki kişinin ölümünden ve eski yapılardaki yıkımdan başka ciddi bir şey olmadı.  Deprem, kötü yapılaşmış Bornova ovasının ön kısımlarında yıkımlara neden oldu ve 118 kişi yaşamını yitirdi. Kuşadası’nda 400 aileyi evsiz duruma düşürdü.

Kuşadası'nda deprem ilk defa olmuyor. 15 milyon yıldır oluyor. Sisam'da olan deprem aynı zamanda Kuşadası'nı da etkiliyor. Türkiye birinci derecede deprem bölgesi değilken, neden bugün ‘deprem oldu, başınız sağ olsun’ sözlerini işitiyoruz. Bunun ana nedeni yoksulluktur, ekonomidir" dedi. 

'EKONOMİ NE KADAR GÜÇLÜYSE HASAR O KADAR AZ OLUR'

Depremin bir doğa olayı olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Övgün Ercan, “Depremler aslında tanrının bir nimetidir. Deprem olmazsa yer altı kaynaklarımız da olmaz. Türkiye 1. derece deprem bölgesi değildir. 8'den daha büyük bir deprem olmaz. Türkiye'nin Doğu Anadolu’da deprem eşik değeri 5, Batı Anadolu’da 6,5’dir. Neden derseniz batının ekonomik düzeyi daha yüksektir. Ekonomi ne kadar güçlüyse ölüm o kadar az olur" ifadelerini kullandı. 

'AFETLE MÜCADELE SAYI İLE OLMAZ'

Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in ardından konuşan Arama Kurtarma Derneği (AKUT) Kurucusu ve AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki afetlerle mücadelenin arama kurtarma ekiplerinin sayısının arttırılarak yapılamayacağının altını çizdi. Bilimsel bir yaklaşımla önlem alınması gerektiğini ifade eden Nasuh Mahruki, Türkiye’de hem sistemden hem de insanlardan kaynaklanan önemli sorunlar bulunduğunu söyledi. “Kentsel dönüşüm rant hırsına kurban edildi” diyen Nasuh Mahruki, afetlerle mücadelede güçlü olabilmek için eğitim, ekonomi, sağlık gibi pek çok alanda güçlü olmak gerektiğini belirtti.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37