banner55

Herkesin derdi vekil olmak

Gelecek yıl Mayıs ya da Haziran ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi yaklaştıkça, kendisini bir 5 yıl süre ile TBMM’de mebus olarak görmek isteyenlerin çalışmaları da derinden derine başlamış durumda.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
19 Eylül 2022 Pazartesi 21:07
Herkesin derdi vekil olmak

Gelecek yıl Mayıs ya da Haziran ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi yaklaştıkça, kendisini bir 5 yıl süre ile TBMM’de mebus olarak görmek isteyenlerin çalışmaları da derinden derine başlamış durumda.

Siyasette gelenektir. Var olan bir siyasi partiden en son seçimde TBMM’ye giren ve halen görev yapan milletvekilleri, İl başkanları, ilçe başkanları ile il ve ilçe yönetiminde görev yapanların nerede ise tamamının gönlünden vekillik geçtiği inkar edilemez bir gerçek.

Bunların yanında 30 yıl, 40 yıl süre ile devlette görev yapmış, emekli olmuş ya da emekliliği gelmiş binlerce bürokrat, kendisini yakın gördüğü ve ideolojisini beğendiği siyasi partilerden aday olabilmek için daha şimdiden kulis yapmaya başladılar bile.

Geçtiğimiz gün katıldığımız bir toplantıda yanımıza gelen emekli bir bürokrat "-Yüksel bey İYİ Parti'den milletvekili olmak istiyorum. Vekillik için bilgi, birikimim ve donanımım tam. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?" diye konuşunca kendisine "Kıymetli hocam 1991 yılından beri biz de vekil olmaya çaba gösteriyoruz. Kel derman bulsa başına sürer. Böylesi bir yarışta kimse kimseye yardımcı olmaz. Binlerce isim şu sıralarda partilerin genel merkezlerine ulaşabilmek için mücadele ediyor. İstersen sen de Ankara’nın yollarını aşındırmaya başla" tavsiyelerinde bulunduk.

Bizim bürokratın siyasetteki acemiliği bir tarafa, asıl çemberin içerisinde olan ve gönlünden vekillik geçenler ise direk olarak ortaya çıkmak yerine, kendilerine yakın gördükleri ve ekip olarak bildikleri isimler ile yoklama macunu denilen sistem ile kısmi araştırmalar yapmaya başlamış durumdalar.

Dolayısı ile milletvekili genel seçimi yaklaşırken seçim öncesi adaylık yarışı;

Mevcut milletvekilleri

Genel merkez yöneticileri

İl-ilçe-beldelerde görevli teşkilatlar

Bürokratlar

arasında yaşanacak.

Bilindiği gibi genel başkanlar partileri iktidara geldiğince ya da koalisyon ortağı olduğunda, devlet yönetiminde beraber çalışabilmek adına partilerin tüzüğüne yüzde 5 oranında kontenjan koyuyorlar ki bu da 30 milletvekiline denk geliyor.

Bu 30 kontenjan sonrasında milletvekili adaylığı sıralamasını hangi partinin, hangi usül ile yapacağı noktasında şu ana kadar bir bilgi yok. İşin en tartışmasız olanının ön seçim olduğunu herkes biliyor ancak yapılacak olan ön seçimde üyelerin mi yoksa seçilmiş delegelerin mi oy kullanacağı netlik kazanmadığından, parti yönetimleri "-Türkiye şu an çok zor bir süreçten geçiyor. Ön seçim yapacak vakit yok o yüzden adayımızı genel merkezden belirleyeceğiz" şeklinde bir yol seçebiliyorlar.

Tüm siyasi parti genel başkanlarının elinde hangi seçim bölgesinden, kaç milletvekili kazanacakları ile ilgili aşağı yukarı yapılmış bir saha araştırması var. Dolayısı ile siyasi parti genel başkanı ve son derece dar bir seçici kurul mesela 15 milletvekili seçilecek bir yerden 4 milletvekili kazanılacaksa, o 4 milletvekilini ilk sıralara kendileri yazıyor, ondan sonrasını da ilgili il yönetimlerinin inisiyatifine bırakıp siz yazın diyebiliyorlar.

Yaz mevsimi sona erdi ancak yeni yıl itibarı ile adaylar ile ilgili sürecin başlayacak olması, olası kış aylarında bile aday adaylarını yakıp kül edecek gibi görünüyor.

Neticede işin sonunda Ankara'da ceylan derili koltuklar var..

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37