İletişim savaşı dönemi

Dünya üzerinde var olan ülkeler kendi güvenliklerini sağlamak adına teknoloji üreten ülkelerden başta savaş uçağı olmak üzere, var olmak için dünya kadar para harcarken, asıl savaşların şu sıralar tankla topla değil, sadece iletişim ve iletişime bağlı teknoloji ile yapıldığını ıskalıyorlar diye düşünüyoruz.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
29 Kasım 2022 Salı 20:40
İletişim savaşı dönemi

Dünya üzerinde var olan ülkeler kendi güvenliklerini sağlamak adına teknoloji üreten ülkelerden başta savaş uçağı olmak üzere, var olmak için dünya kadar para harcarken, asıl savaşların şu sıralar tankla topla değil, sadece iletişim ve iletişime bağlı teknoloji ile yapıldığını ıskalıyorlar diye düşünüyoruz.

Hatırlatmakta fayda varTürklere Anadolu’nun kapısını açan Malazgirt Meydan Muharebesi, 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Devleti hükümdarı Alparslan 50 bin kişilik ordusu ile Bizans hükümdarı Romen Diyojen’in 200 bin kişilik ordusu arasında gerçekleşen ve Türk ordusunun galibiyeti ile sonuçlanan bir savaştır.

1071 yılında yapılan bu savaş sonrasında Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş tarihi olan 1923 yılında kadar sayısını hatırlayamayacağımız kadar savaş yapıldı, karşılıklı ordular arasında yapılan savaş öncesi mücadelenin nerede yapılacağı kararlaştırıldı ve savaşın sonunda kimin galip geldiği kimin yenildiği çok net bir şekilde belli oldu.

O dönemlerde  savaşlar önce kılıç-kalkan ve mızraklarla-sonraları geliştirilen top ve tüfeklerle, bir müddet sonra da bombalarla yapıldığından savaşanların sayısına göre yüzbinlerce hatta milyonlarca can kaybı yaşandı.

Körfez Savaşı veya Birinci Körfez Savaşı, kod adı Çöl Fırtınası Harekâtı olan  ve 2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda, ABD öncülüğünde, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 37 ülkenin dahil olduğu koalisyon gücünün Irak'a karşı düzenlediği askerî harekât pek çoğumuzun hatırlayacağı gibi adeta “Naklen yayın” şeklinde gerçekleşti.

Biz Birinci körfez savaşını televizyonlarımızın başında kuruyemiş yiyerek, çekirdek çitleyerek seyrettik, Karşılıklı ülkeler arasında başlayan ve neticelenen bu savaş belirttiğimiz gibi “naklen yayın” havası içerisinde geçti gitti.

Sonra  daha çok facebook ve twitter gibi sosyal medya hesaplarından başlayan Arap Baharı ile tanıştık.

Arap Baharı 2010 yılında başlayan, Arap dünyasında yaşanan bir dizi hükûmet karşıtı protesto, ayaklanma ve silahlı isyanlardı.

Arap Baharı; Arap halklarının demokrasi, özgürlük ve insan hakları taleplerinden ortaya çıkmış; bölgesel, toplumsal bir siyasi-silahlı hareketti. Protestolar, mitingler, gösteriler ve iç çatışmalar yaşanmış. Halklar, özgürlük mücadelesi adı altında birçok Arap diktatörünü resmen devirmiştir.

Tunus, Mısır, Libya, Suriye, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemen'de büyük çapta; Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fas'ta küçük çapta olmak üzere tüm Arap dünyasında baş gösteren mitingler, protestolar, halk ayaklanmaları ve silahlı çatışmalardı.

Dünya uzunca bir süredir Rusya ile Ukrayna arasında başlayan ve pek çok stratejistin “Üçüncü dünya savaşına yol açabilir” şeklinde dillendirdiği savaşı yine televizyonları başında endişe ile ama daha çok büyük bir merak içerisinde seyrediyor.

Her ne kadar savaş cephede Ukrayna ile Rusya arasında cereyan etse de sütre gerisinde Rusya ile Batı arasında daha çok ABD ve AB ülkelerinin “Ekonomik yaptırımları” çerçevesinde devam ettiği ilerleyen süreçte çok net bir şekilde ortaya çıkmış oldu.

Batı ülkeleri Rusya’yı tankla tüfekle savaştan vazgeçirmekten çok kendilerinin ürettikleri ama dünyada var olan tüm ülkelerin kullanmak zorunda oldukları gündelik hayatımızda var olan teknoloji ile terbiye etmeye çalışıyorlar.

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sırasında, Çok uzun yılar önce Rusya’da hizmet veren Mc Donalds hamburger savaş dolayısı ile Rusya’dan çıkma kararı almış, bu firmanın Rusya’dan çıkacağını duyan Rus vatandaşlar kilometrelerce kuyruk oluşturarak son bir defa Mc Donalds hamburgeri yemek istiyorlardı.

Hayatımızdan çıktığı anda çok büyük zorluklar yaşayacağımız binlerce markayı Rus vatandaşların hayatından çıkartarak milyonlarca insanı devlet başkanı Putin aleyhine kışkırtarak tek bir mermi atmadan savaşı sonlandırmak isteyen bu mücadelenin ismi Çevrimiçi savaş olarak tanımlandı.

Epey bir zamandır devam eden Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ne zaman ne şekilde ve hangi ülkenin galibiyeti ile biteceğini şimdiden bilmek zor. Ancak teknolojide fersah fersah ileriye gitmiş ABD ve AB ülkelerinin bu ve bundan sonra herhangi biir savaşı düşünenlere karşı uygulayacağı yaptırımları tank ile top ile füze ile değil, sadece ve sadece ekonomik yaptırımlar diye bildiğimiz teknolojik yazılımlar olacağı çok net bir şekilde ortaya çıkmış oldu.

Geçtiğimiz aylarda artık tüm dünya ülkeleri ile birlikte bizi de kendisine esir eden facebook-twitter ve instagram gibi sosyal medya hesaplarının yaklaşık 6 saat süren kesintisi sırasında nasıl çaresiz kaldığımızı hatırlayanlar, Allah muhafaza kredi kartlarımız başta olmak üzere elektronik olarak kullandığımız tüm teknolojik ürünlerin bir anda dondurulması ile var olan tankımızın tüfeğimizin de hiçbir işe yaramayacağını da görmüş oldular.

Bundan sonra dünyada var olan haritaları daha da acısı teknolojik noktada kendisini yenileyen ve ileriye giden ülkeler düzenleyecekler ve bizde bu durumu “Ya tozu dumana katacağız ya da tozu dumanı yutacağız” şeklinde anlatacağız.

Yüzyıllardır dinlediğimiz kahramanlık türkülerinin artık çekiciliği kalmadı.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37