Tarafsız bir genel seçim analizi

2023 yılının Haziran ayında yani 11 ay sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçim tarihi yaklaştıkça tansiyon da her gün biraz daha yükseliyor.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
07 Temmuz 2022 Perşembe 00:15
Tarafsız bir genel seçim analizi

2023 yılının Haziran ayında yani 11 ay sonra yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçim tarihi yaklaştıkça tansiyon da her gün biraz daha yükseliyor.

Daha erken bir zamanda yapılmadığında 11 ay sonra yapılacak olan seçim bir noktada 2018 yılında yapılan seçiminde bir rövanşı olacak nitelikte.

Gelecek yılın Haziran ayında yapılacak olan seçimde Cumhurbaşkanlığını ve TBMM’deki çoğunluğu Cumhur İttifakı kazanırsa geçen 5 yıllık zaman dilimi içerisinde seçmenin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni artık iyiden iyiye benimsediği gerçeği ortaya çıkacak.

Ancak seçimi Millet İttifakı'nın adayları kazandığı taktirde o tarihten sonra daha çok uzun bir süre adı Başkanlık Sistemi, Yarı Başkanlık Sistemi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denilen model bir daha kolay kolay denenmeyecek şekilde rafa kaldırılmış olacak.

İçerisinde bulunduğumuz günlerde Cumhur İttifakı'na ya da Millet İttifakı'na sonuna kadar angaje olmuş taraflı araştırma şirketlerin, yanlı sonuçlarını bir tarafa bıraktığımızda işini iyi yapan araştırma şirketlerinin sonuçları, aslında seçimde nasıl bir tablo ile karşılaşacağımızı da kısmen ortaya koyuyor.

İki gün önce ORC Araştırma Şirketi'nin "Bu Pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" şeklindeki sorusuna seçmenin cevabı;

Yüzde 27.1 AK Parti

Yüzde 24.0 CHP

Yüzde 22.1 İYİ Parti

Yüzde 07.6 HDP

Yüzde 07.0 MHP

çıkıyor..

ORC araştırma dışında var olan ve güvenilir birkaç araştırma şirketine göre de

AK Parti en fazla yüzde 30

CHP en fazla yüzde 25

İYİ Parti ise yüzde 20 civarında oy alacak gibi görünüyor.

Geçmiş dönemdeki seçim öncesi yapılan kamuoyu araştırmalarını takip edenler, yapılan tüm araştırmalar sonucunda partiler ile ilgili bir oy skalası olduğunu ve sandıklar açıldığında partilerin kamuoyu araştırma şirketlerinin yayınladıkları oy oranlarının ya 1-2 puan üzerinde ya da 1-2 puan altında oy aldıklarını çok iyi bileceklerdir.

Millet İttifakı'nın seçimde Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını henüz biz de bilmediğimizden Seçimi hangi aday kazanacak? sorusuna cevap vermemiz gerçekten zor.

2018 yılında yapılan milletvekili genel seçiminde AK Parti yüzde 42.49 yüzde ile 293 milletvekili, CHP 22.67 yüzde ile 146 milletvekili, HDP 12.16 yüzde ile 67 milletvekili, MHP 11.13 yüzde ile 50 milletvekili, İYİ Parti’de 10.00 yüzde ile 44 milletvekili kazanmıştı.

Gelecek yıl yapılacak olan seçimde HDP’nin 2018 yılında aldığı oyu en azından koruyacağı hemen her araştırma şirketi tarafından kabul görüyor. HDP’nin ortalama yüzde 10 civarında oy alacağı var sayıldığında geriye yüzde 90’lık oy oranının hangi partiler tarafından paylaşılacağı merak konusu.

Gelecek seçimde;

Yüzde 27.1 AK Parti

Yüzde 24.0 CHP

Yüzde 22.1 İYİ Parti’nin 

oy alacağı var sayıldığında, toplam yüzde 73 oy oranına ulaşılıyor. Buna HDP’nin yüzde 10, MHP’nin alacağı tahmin edilen yüzde 7 civarında oylar da ilave edildiğinde yüzde 90 civarında oy oranına ulaşılıyor.

İşte hemen herkes tarafından merak edilen geriye kalan bu yüzde 10’luk oy oranının hangi partilere gideceğidir. Araştırmalarda;

DEVA  yüzde 2.2,

Gelecek yüzde 2.0,

TDP yüzde 1.8,

 BBP yüzde 1.7

BTP yüzde 1.7

SP yüzde 1.3

Diğer yüzde 1,5

Oy oranı ile geriye kalan yüzde onluk oy pastasına sahip olarak değerlendiriliyor.

Yüzde on oy oranının altında kalan partilerin ne yapacaklarını bilemiyoruz, ancak 2018 yılında kurulur kurulmaz yüzde 10 almayı başaran İYİ Partinin bugün yüzde 22’ler civarında seyretmesi zaten seçimin kaderinin de nasıl olacağını konusunda herkese net bir fikir veriyor.

Vatandaşın karşı karşıya kaldığı olağanüstü pahalılık ve zamlar gözleri ister istemez “İktidara gelirlerse derdimize çare olurlar” anlayışı ile muhalefet partilerine çeviriyor.

Dikkat edin CHP’nin 2018 yılında alığı oy oranı ile bugün araştırmalardan çıkan oranlar nerede ise aynı. CHP’nin oy oranının var olandan aşağıya düşmeyeceğini aksine 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimin verdiği moral ve motivasyon ile birkaç puan daha yukarılara tırmanılacağı düşünülüyor.

Erken ya da zamanında yapılacak olan bir seçim kaderinin İYİ Parti'nin ama daha da önemlisi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ellerinde olduğunu tahmin etmek hiçte zor olmasa gerek.

Tarafsız ve işini iyi yapan araştırma şirketleri daha dikkatli takip edildiğinde seçim akşamı nasıl sonuçlar çıkacağı da az çok netleşmiş olacaktır.

Ama asıl önemlisi Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ile ilgilidir..

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37