Azerbaycan yüreğimde bir şahdamardır 

Ben Yakup gibiyim uzun yıllardır

Orda Yusuf'umun kokusu vardır

Ve hasreti gönlümde büyük Türkistan kadardır.

Daha ortaokul yıllarında Yavuz Bülent Bakiler’in 'Azerbaycan Yüreğimde Şahdamardır' şiir başta olmak üzere Azerbaycan üzerine yazılmış ne kadar basılı eser varsa hepsini büyük bir heyecanla okur, kapıldığımız duygu seli ile birlikte bir anda Hazar kıyılarına kadar gider gelirdik.
 
Dünyada çok az ülke vardır ki insanları Azerbaycan’ı, Türkiye kadar sevsin Türkiye’yi ,Azerbaycan kadar yükseltsin, Bu kadar büyük sevgi temelinde gelişen ilişkiler bir noktadan sonra İki Devlet bir Millet ifadesinde kendisini bulmuş oldu.
 
Ermenistan’ın Karabağ’da vermeye çalıştığı sıkıntı dolayısı ile Türk milleti olarak bizde kardeş Azerbaycan ile el ele, gönül gönüle olmak oradaki kardeşlerimizin sıkıntılarını yüreğimizde duymaya başladık.
 
Türkiye ile Kardeş Azerbaycan arasındaki ilişkileri anlatabilmek ya da ifade edebilmek son derece zor. Rahmetli Ebulfez Elçibey bu durum ile ilgili olarak "Dostluk sonradan tanışan inanlar arasında oluşur, biz dost değil kardeşiz" diyerek meseleyi güzelce özetlemişti.
 

Zaman zaman dünyanın ve içerisinde bulunduğu dengelerin değişmesi ile Türkiye ve Azerbaycan’da siyaset yapan yöneticilerin hal ve hareketleri her iki taraf içinde yaralayıcı oluyor ancak yukarıda olup bitenler asla İki Devlet Tek millet gerçeğini değiştirmiyor.
 
Yıllar yılı Kardeş Azerbaycan ile Ermenistan arasında var olan ve Ermenilerin işgal ettikleri topraklardan çekilmemesi sonucu bitmeyen sıkıntılar geçtiğimiz hafta itibarı ile yeniden alevlenmeye başlamış durumdadır.
 
Dikkat edilirse Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki bu gerginlik dolayısı ile Türkiye’de en sağdan en sola kadar var olan siyasi partilerin nerede ise bir tamamı bu sorunu anlatırken söze kardeş Azerbaycan diye başlıyor ve bu güzel ortam bizi son derece mutlu ediyor.
 
Yukarıda da belirttiğimiz gibi zaman zaman Türkiye ve Azerbaycan siyasetçileri belli noktalarda görüş ayrılığına düşebiliyorlar ancak şartlar ne olursa olsun her iki tarafta en ufak bir zorluk karşısında anında tek vücut olmayı başarabiliyorlar.
 
Türk coğrafyasında 90’lı yıllarda Sovyetlerin dağılması ile çok sayıda Türk Cumhuriyeti ortaya çıktı, Türkiye Cumhuriyeti bu Türk Devletlerinin tamamı ile çok iyi ilişkiler içerisinde bulunuyor ama muhabbetimiz oldum olası Azerbaycan için bir başka.
 
Çok uzun yıllar birbirlerinden ayrı kalmış değişen dünya dengeleri ile son dönemlerde birbirine daha fazla yakınlaşan ve inşallah önümüzdeki dönemlerde ayrılmaz “iki kardeş” olacağına inandığımız Türkiye-Azerbaycan birlikteliği herkesi mutlu edecektir.
 
Her geçen gün her türlü olumsuzluğa rağmen sürekli artan “Milli Bilinç” sayesinde  kurulan gönül köprüleri vasıtasıyla Azerbaycan ile Türkiye birbirlerine daha fazla yakınlaşıyor, çok uzun yıllar ayrı kalmanın hasreti ile daha bir sıkı kucaklaşıyorlar.
 
Türkiye şu ara Azerbaycan ile Ermenistan arasında başlayan daha doğrusu Ermenistan tarafından başlatılan çatışma ortamında her hal ve şartta Azerbaycan’ın yanındadır, “İki Devlet Tek millet” olarak anılan yapı inşallah gelecek dönemlerde yıkılmaz bir kale haline gelecektir.
 
Türk Cumhuriyetleri arasında belli zamanlarda yapılan anlaşmaların nihai hedefinin TURAN olması bu coğrafyada yaşayan herkesin ortak beklentisi, Türk Cumhuriyetlerinde her geçen dönem yenilenen Yönetim kademesinde 'Daha çok TURAN idealini savunan' siyasetçilerin iş başına gelmesi de bizim için ayrı bir sevinç kaynağıdır.
 
Azerbaycan karşılaştığı her sorunda arkasında 82 milyon Türk kardeşinin bulunduğunu asla unutmamalıdır, Bakmayın siz burada zaman zaman yapılan gösterilerde 'Hepimiz Ermeniyiz' diye slogan atan üş-beş densizin bağırmalarına.
 
Gün gelecek dünyanın her tarafında bulunan Türkler kendi bünyesinde bir TURAN BİRLİĞİ kuracak Avrupa ülkelerinin kurduğu Avrupa Birliği gibi 'Her şeyin Türk için, Türke göre, Türk tarafından' hayata geçirildiği bir dönem başlayacaktır.
 
Hayatımızın nerede ise tümünü verdiğimiz TURAN idealinin en azından şimdilik Türkiye/Azerbaycan arasında hayata geçirilmesi bizi son derece mutlu ediyor, İki Devlet Tek Millet olan bu halkanın her geçen gün büyümesi de kaçınılmaz bir gelecek olarak zaten bize müjdeleniyor. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37