2016-08-09 20:52:01

Meseliyi anlayan var mı?

09 Ağustos 2016, 20:52

Merhaba sayın okurlar anlayamadığım bir mesele var yıllardır düşündüğüm. Ben size aktarayım, anlayan olursa bana anlatsın lütfen.

Bu yazıyı yazmakla yazmamak arasında çok gidip geldim ama yazmazsam, sizlerle paylaşmazsam çözüm bulamam diye de çok  düşündüm. Yazarken de olabildiğince sakin yazmaya çalışacağım çünkü bu konu beni derinden etkiliyor ve üzüyor.

Gelelim konumuza. Bilindiği üzere ben BESYO mezunuyum. BESYO (Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu)içerisinde 4 bölüm vardır. Bunlar öğretmenlik, yöneticilik, antrenörlük ve Regreasyon bölümleridir.

Biz bu bölümlere 4 yıllık üniversiteye girmeyi gerektiren taban puanı alarak, herbir gireceğimiz ünüversitelerin özel yetenek sınavlarından geçerek giriyoruz. Özel yetenek sınavında başarılı olabilmek için de enaz 1 yıl çalışmak gerek. Bu da ciddi birşekilde spor altyapısı demektir.

Mezun olan bu öğrenciler 4 yıl boyunca girdikleri bölümlere göre ağırlıklı ders görüyorlar. Bu dersler muhakkak sporla bağlantılıdır ve spor derslerini de içinde barındırır.
Normal şartlarda herkesin yerleşeceği alanda farklıdır. Lakin her yerde olduğu gibi bizde de bu durum istenildiği gibi olmuyor. Öğretmenlik dışı diğer bölümler, formasyon alarak öğretmenlik yapabiliyor. Antrenörlük bölümü hariç diğer bölümler antrenörlük belgesi alarak aldıkları branşda ders verebiliyorlar.

Bu durum diğer bölümlerin buldukları iş imkanlarına göre değişiyor. Bu tabi ki biraz cansıkıcı bir durum fakat biz kendi içimizde kabullendik mecburen bu durumu ve kimsenin kendi içinde bu duruma çok fazla bir şey dediğini düşünmüyorum. Çünkü hepimiz aynı camiadan, aynı spor kültürü ve bilimselliği ile mezun oluyoruz.

Bazılarımız bu durumu öğrencilik yıllarında farkediyor ve kendini çok yönlü geliştiriyor. Çünkü sistem bize bunu öğretiyor. Örneğin ben Spor Yöneticiliği mezunuyum. Yöneticilik ağırlıklı dersler gördüm. Bunların yanı sıra birçok spor  branşındanda dersler gördüm. Ama biliyorum ki bu alanda henüz fazla kadro yok. Formasyon aldım, öğretmenlik de yapabilmek için.

Bununla da yetinmedim 5 yıl dans alanında kendimi geliştirdim ve bu alanda öğrencilerime etkinlikler yaptırdım. Yaklaşık 2 yıldır da aerobik, cimnastik branşı ile ilgilendim, dans ve jimnastiği sevdiğim için.

Bu arada okulda 3 dönem jimnastik dersleri görmüş biriyim belirteyim. Aerobik, jimnastikle ilgilendim ama yarışmalara gittiğimizde belirli alanlara giremiyoruz. Bizden, Jimnastik Fedarasyonu'ndan 750-1500 TL arası para yatırıp, verdikleri kursun belgesi isteniyor (antrenörlük belgesi). 

Tamam o zaman 2 yıldır zaten yapıyorum onu da alalım dedim. Ama ilk önce artistik jimnastik branşı açıldı Bursa'da. Ona gideyim, sonuçta bu işin temeli artistik jimnastik ben bu işe gönül verdim, burdan başlamak lazım dedim. Çoluğu çocuğu toplayıp 1 hafta Bursalı olduk. 60 a yakın kursiyer vardı, içlerinde her sektörden olan bir guruptuk. 

Besyo ögrencileri, öğretmenler yeni liseden mezun olmuşlar. Güzellik uzmanları, magazacılıkla uğraşanlar, herkes farklı bir sebepten gelmiş. Hadi gelsinler, gelsinler de bunların bazıları jimnastikle alakalı değil, herhangi bir spor branşıyla da ilgilenmemişler. Nasıl kursu bitirebildiler ve belge almaya hak kazandılar? 

Ben dahil 6 kişi geçemedi bu kursu, diğer 5 kişi de besyo mezunu biri 3, diğeri 4 yıldır jimnastik kursu veriyor. Öğrenci yetiştiriyoruz hepimiz. Diğer meslekten olan arkadaşlar acaba bizden ne kadar daha iyi olabilirler ki geçiyorlar ya da biz ne kadar kötü olabiliriz ki kalıyoruz?

Cevabı sizlerin vicdanına bırakıyorum sevgili okurlar. Diğer bir taraftan bizler bu işe gönül vermişiz ve ekmeğimizi kazanıyoruz bu meslekten. Okulunu okumuşuz, yıllarımızı vermişiz. Siz kalkıyorsunuz ülkemin güzel federasyonları, sözüm hepinize. 

Lise mezunu arkadaşlara 15 günlük kurs veriyorsunuz, belgeyi alıyorlar ve bizden daha çok söz sahibi oluyorlar. Ben pek anlam veremedim. O zaman biz ne oluyoruz bu durumda?

4 yıl oku, yıllarını ver. Branşlara hop başkası çıksın gelsin. 15 günlük kurs sonunda aldığı belgeyle daha çok itibar görsün.

Hadi bunların hepsine verecek cevabınız var, peki size başka bir soru sayın okurlar. Artistik jimnastikte kız pareleli, halka, atlama masası olan jimnastik salonu, pek yok kulüplerin bunları yaptırmaya maddi gücü yok. 

Çünkü maliyetli aletler bunlar. Biz de bize en yakın Vinsan Jimnastik Salonu ve Kartal Jimnastik Salonu'nda bize verilen saatlerde öğrencileri götürüp çalıştırıyoruz imkanlar dahilinde. Çalıştırıyoruz fakat bu salonlara öyle öğrenci hazırlasan da giremiyorsun. 1.kademe antrenörlük belgen yoksa giremezsin.

Şimdi ben bu işe gönül verdim, nasıl öğrenip, uzmanlaşacağım ? 1.kademe belgeden geçirmiyorsun, yapamadım diyelim. İşin içinde olmama rağmen. Beni aletlerin olduğu salona da almıyorsun 1. kademe antrenörlüğüm yok diye. 

Sizce ben nasıl öğrenebilirim bu işi? 15 günlük kursa gelip geçmiş, farklı meslekteki ve lise mezunu arkadaşlar gibi nasıl sahip olabilirim bu belgeye ? 




Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.