Seçime bilemediniz 2 ay kaldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cuma günü saat 14.00’da seçimin 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacağını açıklamasından dakikalar sonra, kararın Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte seçim süreci resmen başlamış oldu.

Arkasından kameralar karşısına çıkan YSK başkanının "Cumhurbaşkanlığı seçimi 14 Mayıs'da, tamamlanmazsa ikinci tur 28 Mayıs Pazar günü yapılacak" söylemi ile bir noktada malumun ilanı hayata geçirildi.

Cuma günü mesai sonlanmadan önce başta aday olmak isteyen bürokratların, en son hangi tarihe kadar istifa edeceği ile başlayan bir dizi açıklama, aday olmak isteyenlerin nefes nefese kalmasına sebep oldu.

14 Mayıs tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için şu aşamada Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu isimleri biliniyor. Bu iki isim dışında Cumhurbaşkanlığı adayı olmak isteyen siyasetçi ya da siyasetçilerin toparlayacakları yüz bin imza ile sürece dahil olacağı biliniyor.

Aynı gün TBMM’de görev yapacak olan 600 milletvekili için yapılacak seçimde aday olmak isteyenler için son dakikada değişmez ise, partiler aday listelerini 08 Nisan tarihinde YSK’ya teslim edecekler. YSK’da gerekli detaylı incelemeleri yaptıktan sonra 19 Nisan tarihinde resmen aday listelerini ilan etmiş olacak.

Seçime katılacak olan siyasi partilerin herhangi birisinden milletvekili olmak isteyen bürokratların görevlerinden istifa edecekleri tarih, bürokrat olmayan siyasetçilerin başvuru tarihleri de hafta başından itibaren netleşecek.

Son birkaç gündür bizi çok sayıda üst düzey bürokrat arıyor. Arayan bürokratların nerede ise tamamı aday olmak istedikleri partinin ikamet ettikleri seçim merkezlerindeki oy oranını önce bize soruyor, bizim verdiğimiz oy oranlarına inanmayanlar ya da az bulanlar bizim telefonumuzu kapattıktan sonra muhtemelen kendilerine göre kanaat önderi gördükleri isimleri ile konuşarak bir nevi kamuoyu araştırması yapıyorlar.

Siyasi partilerin milletvekili adaylarını hangi usul ile belirleyecekleri de çok kısa bir süre içerisinde netleşecek. Normal şartlarda partilerin önemli bir kısmı kentin bulunduğu bir kapalı spor salonuna koydukları sandıklarda parti üyeleri ile ya da il-ilçe delegeleri ile ön seçim yapmak istediklerini hemen her platformda seslendirip durdular.

Ancak bir taraftan meydana gelen deprem, bir taraftan 18 Haziran tarihinde yapılan seçim tarihinin öne alınması, partilerin ön seçim yapma ihtimalini büyük oranda sekteye uğrattı.

Partiler buna rağmen elektronik ortamda adaylarını belirleyebilirler. Merkez yoklaması ile aday listelerini yapabilirler, sadece seçilmiş il delegasyonu ile aday belirleme yoluna gidebilirler ya da en son ihtimal Türkiye olağanüstü bir süreçten geçiyor gerekçesi ile partilerin genel başkanları ve genel başkanların oluşturduğu seçim komisyonları bir odaya kapanıp milletvekili listelerini oluşturabilirler.

Tüm bu seçenekleri çok kısa biz zaman sonra yani önümüzdeki hafta başından hafta sonuna kadar olan zaman dilimi içinde öğrenebileceğiz. Sürecin hangi yol ile oluşturulacağı şu anda meçhul.

Tek gerçek seçimin artık 14 Mayıs Pazar günü yapılacak olması.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37