banner55

Benim de iş yaptığım Gebze’de çok sayıda devlet okulu var. Yakından takip ettiğim bir ortaokul var ki, harikalar yaratıyor. Gerek akademik başarısıyla, gerekse yabancı dil eğitimiyle dört dörtlük bir okul: Koç Ortaokulu.

Normal derslerindeki başarından bahsetmeyeceğim bu yazımda. Ülkemizin en önemli kanayan yaralarından biri olan İngilizce eğitiminden konuşacağım. Hani yıllardır, bir türlü istenilen başarıyı elde edemediğimiz yabancı dil sorunundan.

Gebze Koç Ortaokulu, devletin bir kurumu olmasına rağmen İngilizcede harikalar yaratan bir okul. Daha önceki yazılarımdan birinde kısaca değinmiştim ama, bu defa üzerine basa basa tam sayfa yazmak istiyorum bu okul hakkında.

Çünkü; bu okulda öğrenciler mezun olduklarında İngilizceyi konuşuyorlar! Bakın; dil bilgisini, okuma yazmasını söylemiyorum. Bu okuldan mezun olan çocuklar bildiğin ko-nu-şu-yor! İlgi alanım olduğu için ve geçmişte ben de devlet okullarında dil eğitimi almış ve bundan muzdarip bir kişi olarak, konuya eğilme ihtiyacı duyuyorum. 

Milli Eğitim Bakanımızın muhakkak bu okulu model okul olarak incelemesi gerekir. Nasıl oluyor da, ortaokul seviyesindeki çocuklar başarılı şekilde İngilizce öğrenebiliyor? Neden diğer devlet okullarının çoğunda İngilizce eğitimi yetersiz? Muhakkak bu okula benzer şekilde eğitim veren proje okulları vardır. Ama benim tanık olduğum bir okul olduğu için rahatlıkla burada ifade edebiliyorum.
Gördüğüm kadarıyla, bu başarının arkasında harika bir ekip var. İngilizce zümre başkanı Sn.Yasemin Mert Kaya başta olmak üzere tüm İngilizce öğretmenleri bütün eforlarını çocukların İngilizce eğitimlerine vermektedir. 

Okul Müdürümüz Sn. Yılmaz Kol hocamız da tam destek verince, çok güzel işler çıkmaktadır. Yılmaz Hocamla sürekli görüşüyoruz. Kendisi, önceki müdürler gibi,  öğrencileri için elinden ne geliyorsa yapan, çok aktif bir yönetici. Okul için büyük bir şans gerçekten. 

Peki neler yapıyorlar okulda? Öncelikle yeterli sayıda İngilizce öğretmeni var. Haftada 15-16 saat İngilizce dersi veriliyor. Öğrenciler yoğun şekilde İngilizceye maruz bırakılıyorlar. İngilizce dersinde Türkçe konuşmak yasak. Yıl içinde çok farklı aktivitelerle çocuklar İngilizceyi pratiğe çevirebiliyorlar. 

Mesela; geçtiğimiz ay okulda bir etkinlik yapıldı; İngilizce öğretmenleri Yasemin Mert Kaya ve Arife Çiçek tarafından düzenlenen otantik öğrenme temalı etkinlikte öğrenciler şarkı söyledi, rol yaptı, yiyecek ve içecek ikramında bulundu, alışverişe çıkıp yüz yüze iletişim kurdu. Tüm etkinlikler İngilizce gerçekleşti. Yine çok yakında bir tiyatro etkinliği ile karşımıza çıkacakları müjdesini ben buradan vermiş olayım. Çocuklar İngilizce dilinde tiyatro sergileyecekler. Ne kadar gurur verici bir durum.

Çalışan okullara destek olmak hepimizin görevi olmalı. Ben de bu anlamda; yurt dışından gelen yabancı misafirlerimizle birlikte Koç Ortaokuluna ziyarette bulunarak, çocuklara konuşma dili İngilizce olan misafirlerimizle sohbet etme fırsatı verdik. İnanılmaz keyif aldı öğrenciler. Türkçe bilmeyen birisiyle yabancı dilde iletişim kurmak onlara müthiş özgüven sağladı. Bunun gibi faaliyetlerle okulun desteklenmesi sayesinde, çocuklarımızın dünya vatandaşı olmaları için önlerindeki en önemli engel de kalkmış oluyor. 

Görüldüğü gibi çözüm oldukça basit! Yeterli sayıda öğretmen, yeterli sayıda haftalık ders saati ve pratik yapılacak aktiviteler. Bu kadar, bitti! Hayırlı olsun.
 
Başarıyı daha da arttırabilmek için önerebileceğim tek şey var; o da sınıfları öğrenci dil seviyelerine göre planlamak. Mevzuat açıcından belki sıkıntılı bir durum olabilir bu ama ufak bir rötuşla halledilebilir. İngilizce derslerinde, benzer seviyedeki öğrenciler aynı sınıfta olmalı. Başlangıç, orta ve ileri seviye diye üç kategoriye ayrılmalı ki, derslerde hızlı yol alınabilsin. Bunun dışında herhangi bir sorun görülmüyor.

Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sn.Şener Doğan Hocama ve değerli ekibine de desteklerinden dolayı teşekkür etmek isterim.
 
Çocuklarımızın geleceği, bizim de geleceğimiz.

Sağlıcakla kalın…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37