Sağlık: Küresel ısınmanın susuzluk ve kuraklığı beraberinde getirme riski var

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
21 Mart 2023 Salı 14:15
Sağlık: Küresel ısınmanın susuzluk ve kuraklığı beraberinde getirme riski var

İSU Genel Müdürü Ali Sağlık 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı.

Sağlık yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

Su, geçmişten günümüze tüm canlılar için yaşam kaynağı olmuştur. Bu nedenle yaşamın, doğanın en değerli kaynağı olan suyu korumak, yönetmek ve gelecek nesillere kayıpsız aktarmak günümüzün artık olmazsa olmaz konularından biridir.

Birleşmiş Milletlerin aldığı karar doğrultusunda, her yılın 22 Mart günü “Dünya Su Günü” olarak farklı konularla kutlanmaktadır. 2023 yılı için konu “Ortaklıklar ve İşbirliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak” olarak belirlenmiştir.

Dünyamız ve ülkemizde hızlı sanayileşmenin etkileriyle oluşan küresel iklim değişikliği ve bununla birlikte yaşadığımız kuraklık, suyun önemini her geçen gün daha da arttırıyor. Şehrimize tatlı su kaynaklarımızdan kesintisiz olarak hizmet sağlamak için çalışmalarımıza gece gündüz hiç durmadan devam ediyoruz. Suyu gelecek nesiller için muhafaza etmek ve korumak için yatırımlarımızı bu program çerçevesinde gerçekleştiriyoruz.

Su döngüsünün en önemli parçası olan yağışlar, sonbahar ve kış mevsiminde beklenilen yağış miktarının altında kalması nedeniyle geçtiğimiz yıllara oranla su kaynaklarımız daha düşük bir seviyede kaldı. Bunun sonucunda, gerekli aksiyonları devreye soktuk. Şubat ayında Yuvacık Barajı havzasında etkili olan kar yağışı ile birlikte tekrar rutin akışımıza geri döndük.

Günümüzde küresel ısınmanın etkileriyle su kaynakları üzerindeki baskı her geçen gün artmaktadır. Bu da gelecekte susuzluk ve kuraklığı beraberinde getirme riski taşımaktadır. Bununla beraber tarım ve gıda güvenliğinde riskler de her geçen gün artmaktadır. Tüm bu olumsuz senaryolar karşısında suyumuzu daha iyi koruyabilmek için mücadelemizi sürdürüyoruz.

Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2028 yılı hedefi olarak belirlediği %25 kayıp-kaçak oranı hedefini 2023 yılı itibariyle yakaladık. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün belirlediği hedefe 5 yıl öncesinden ulaştık. Kayıp-kaçak ile mücadelemizi sürdürerek suyumuzun hiçbir damlasını israf etmemek için hedefleri çok daha yukarılara taşıyacağız.

Su ihtiyacımızın yüzde 82’sini karşılayan Yuvacık Barajı ile birlikte Kandıra Bölgesi’nde bulunan Namazgâh Barajımızı, Sapanca Gölü’nü, Gebze Denizli ve Cumaköy Göletleri, yerel su kaynaklarını ve yüzü aşkın yeraltı su kuyularımızı kuraklık tehlikesine karşı hemşerilerimizi susuz bırakmamak için hazır tutuyoruz. Ayrıca şehrimizin gelecekteki içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde Mudurnu Çayı üzerinde Ballıkaya Barajı ile Karamürsel İhsaniye Barajı’nda çalışmalar yürütüyoruz.

80 milyon metreküp su kullanımını sağlayacağımız Ballıkaya Barajı’nın inşa çalışmaları tamamlanarak iletim hattı, arıtma tesisi ile terfi merkezi çalışmaları gerçekleştirilecek. 2025 yılında Karamürsel ve Gölcük ilçelerinin su ihtiyacını karşılayacak olan 25 milyon metreküp kapasiteli İhsaniye Barajı’nın isale hattı çalışmaları devam ediyor. Baraj içme suyu arıtma tesisinin ihalesi de yapıldı. Çalışmalara yakında başlanacak.

Türkiye’nin sanayide yükünün büyük bir kısmını omuzlarında taşıyan Kocaeli’ de, geri kazanım suyunun tüm sanayide kullanımının sağlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehre 2022 yılında 178 milyon metreküp su verdik. Sanayi ve park bahçe sulama sistemlerinde kullanılan toplam 42,3 milyon metreküplük suyun 14,5 milyon metreküplük kullanımını geri kazanım suyundan sağlıyoruz.

Geri kazanım suyu kullanımını sanayi kuruluşlarında kullanımını teşvik ederek bu oranı daha yukarılara doğru çekerek su kaynaklarımız üzerindeki baskıyı azaltmak istiyoruz. 2015 yılından günümüze kadar toplamda 97 milyon metreküp suyu geri kazandırarak iki Yuvacık Barajı kapasitesi kadar kazanım sağladık.

Necip Fazıl Kısakürek su şiirinde, “su duadır, yakarış, ayna, berraklık, saffet; onu madeni gökte altınlar gibi sarfet!” der. Bizler de yaşamın kaynağı suyun değerini biliyor ve bu bilinçle çalışmalarımızı, hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Bu duygu ve düşünceler ile suyun önemini bilen, koruyan ve sürekliliğinin sağlanması için çalışan, tasarruf için yoğun emekleri ile gayret gösteren bütün vatandaşlarımızın “22 Mart Dünya Su Günü” kutlu olsun.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37