banner55

Geçen yıl pandemiden dolayı 1 Ağustos tarihinde eğitim öğretim dönemine erken başlamıştık. Başka şehirde yaşayan kardeşime 8. sınıfa giden kızının okulu açılıncaya kadar okulumuzda LGS için düzenlediğimiz kamp eğitimine katılabileceğini belirtim ve böylece Zeynep ile olan serüvenimiz başlamış oldu. 

6 Eylül'de okullar açıldı ve iki hafta sonra Zeynep, Bodrum’a kendi okuluna döndü. Aradan iki hafta geçti veya geçmedi kardeşim beni aradı ve Zeynep’in bizim okulumuzda okumak istediğini çünkü buradaki arkadaşlarının hedefi olduğunu ve bu durumun da onu olumlu yönde etkilediğini ifade etti. 

Yeğenimin böyle bir istekte bulunmasına hayır diyemezdim çünkü ben eğitimciydim. Yaklaşık bir ay gibi bir süre sonra Zeynep tekrar okulumuzda eğitim görmeye başladı ve daha sonra birlikte yaşamaya başladık. Daha önce annesi ile birlikte kaldığı için sorumluluk bende değildi.

Fakat annesi olmadığından bütün sorumluluk benim sırtıma yüklenmişti. Elime öyle bir çocuk teslim etmişlerdi ki nereden tutsam elimde kalıyordu. Evi beğenmiyor, sadece karbonhidrat ile besleniyor, saatlerce telefonda arkadaşları ile konuşuyor, 18-19 yaşındaki yazarların kitabını okuduğu için Türkçe dersinden nefret ediyor, ders çalışıyor fakat anlamıyor, bir şey söylesem "Yine nasihat çekmeye başladın" diyor, ev işinden bihaber, sorumsuz, simsiyah giyiniyor, gel beraber ders çalışalım dediğimde benimle kavga ediyor, ders çalışmamak için akşam sekizde yatağa giriyor ve uyuyor numarası yapıyordu. 

Bol bol sabır çekiyordum fakat onu o halde de bırakamazdım. Çünkü yetişkin olacak, işe girecek ve en önemlisi anne olacaktı. Tam zamanı idi. Beslenmesi kötü olduğu için düşünemediğini, analiz ve sentez yapamadığını ayrıca bilgileri öğrenmekte güçlük çektiğini fark ettim. 

Öncelikle beslenmesine müdahale etmeliydim. Protein değeri yüksek olan yiyecekleri yedirmeye çalışıyordum. Yemeği tabağa koyuyorduk. Mutlaka yanında bir bardak su oluyordu. Yemekten bir kaşık alıyor hemen ardından midesi bulanıyor koşa koşa lavaboya gidiyordu. 

Usanmadan, bıkmadan yeniden deniyorduk, üçüncü denemeden sonra o yemeği sevmeye başlıyordu. Sanırım bu şekilde 20 farklı yemeği sevmeye başladı.

Telefonunu elinden alınca agresif davranmaya ve içine kapanmaya başladı. Evde terör estirmediği gün yok gibiydi. Bugünü düşünerek pes etmedim. Her seferinde aynı sözleri ifade ediyordum.

Telefonunu, tuşlu telefon ile değiştirdikten sonra yavaş yavaş değişiklikler kendini göstermeye başlamıştı; yemek yapmaya, çamaşırları asmaya, ev işlerinde yardım etmeye, benim ile sohbet etmeye  başlamıştı.

Mantıklı düşünür, analiz ve sentez yetisi artar olmuştu. Birlikte ders çalışıyorduk. Ayrıca ben gelmeden önce yemek yapıyor ve sofrayı hazırlayıp beni bekliyordu.
'Sefiller' gibi klasik kitapları okumaya başlamış bu sayede Türkçe netleri artmıştı. 
Telefon ile bağı tamamen kopmuş, sosyal bir birey olma yoluna girmişti. Renklerle tanışmış, en sevdiği renk mavi olmuştu. Ev muhteşem bir alana dönüşmüştü. Bana kaykay sürmeyi bile öğretmiş, hafta sonları kaykay sürmeye gider olmuştuk. 

Arkadaşlarına değer veren, hayvanları seven, doğaya duyarlı ve özgüvenli bir birey olmuştu. Emeklerimizin ve kavgalarımızın meyvesini alır hale gelmişti yaşantımız. 
Girdiği LGS sınavında yaşadığı şehrin en iyi okuluna gidecek puan almıştı. Yaz tatilinde işe girmiş ve yurtdışında kuzenleri gelinceye kadar çalışmıştı. Telefonuna beni, 'Hayatımı kurtaran teyzem', benim telefonuma da kendisini en sevdiğim yeğenim olarak kayıt etmişti. 
Bir eğitim-öğretim döneminde bir insan bambaşka bir insana dönüşür olduğunu ben de yaşayarak öğrenmiş oldum ve bugün beni ziyarete geldiğinde burası sana ne kattı sorusuna aşağıdaki cevapları sıralaması bana dünyaları verse bundan daha değerli olamazdı.

SORUMLULUK, HAYATIMDA SINAVLARIN SÜREKLİ OLACAĞINI VE SAKİN DAVRANARAK SÜRECİ YÖNETMEYİ, TELEFONUN ÇOK BİR ŞEY İFADE ETMEDİĞİNİ, GÜNE NEŞELİ UYANMAYI, DENGELİ BESLENMEYİ..

NOT: Bu yazıyı beraber yazdık. Dilbilgisi kuralları tamamen ona aittir. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37