banner55

Dünya üzerinde her yıl yaklaşık 250 Bin kadın, rahim ağzı kanserinden hayatını kaybetmektedir. Uzun bir süre öncesine kadar kadınların bu virüsten korunma şansları yoktu. HPV ’nin Rahim Ağzı Kanserine neden olan 15 tipi vardır.

ye bağlı gelişen tiplerden; TİP 16 ile TİP 18, bu kanserin %75-%80 ini oluşturmaktadır. TİP6 ve TİP11 ise kadınlarda çok fazla rastlanan siğillere yol açan tiplerdir. HPV AŞISI tedavi edici bir aşı olmadığından, bu virüslerden biri vücuda alınmışsa bu tiplerin hiç birine karşı koruma sağlamaz. Fakat cinsel hayatı başlamamış ve bu virüsleri vücuduna hiç almamış bir kadına HPV Aşısı yapılmışsa, bu virüslere karşı, özellikle kansere neden olan tiplerine karşı %100 koruma sağlamaktadır.

HPV Aşısı virüs tiplerine göre ayrılarak, genellikle 3 doz şeklinde vurulmaktadır. 11-12 yaşlarından itibaren kız ve erkek çocuklarına uygulanabilir. Kadınlarda ise herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Bu virüs aynı zamanda erkekleri de yakından ilgilendiriyor. Erkeklerde de yine aynı şekilde siğil oluşmasına ve bu siğillerin tedavisi sağlanmadığında penis ve anal kanserlere neden olmaktadır. Dolayısıyla da tedavisi sağlanmadığında kadınların kansere yakalanması kaçınılmazdır.

Her yıl binlerce kadın Rahim Ağzı Kanseri nedeniyle, hayatını kaybediyor. Oysaki geliştirilen aşılar sayesinde bu ölümler büyük oranda önlenebiliyor. Gelişmiş ülkelerin çoğunda, okul aşılarına dahil edilen HPV AŞISI ücretsiz uygulanıyor. Bu aşının en önemli özelliği ise, canlı ve ölü mikrop bulundurmadığından ölüme neden olmamasıdır. Sıradan aşılar gibi hafif ağrı, hafif ateş gibi etkiler görülebilmektedir.

Yüksek riskli lezyonların saptanmasında, HPV Testlerinin ve SMEAR Testinin rolü, büyüktür. Rahim ağzından alınan örneklerle yüksek riskli lezyonların tespit edilmesi sağlanmaktadır. SMEAR Testleri; rutin ve cinsel hayatı olan her kadının, yılda bir düzenli yaptırması gereken bir testtir. HPV Testleri ise rutin testler değildir. Özellikle 30 yaş üzeri ve bu şüphe ve şikayet ile gelen kadınlara yapılmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37