14 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine sayılı günler kaldı. Her ne kadar aynı gün TBMM’de görev yapacak 600 milletvekili de belirlenecek olsa da, merak edilen konu Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı.

Biz bu yazıya başladığımız anlarda Perşembe günü saat 15.00’te toplanan Millet İttifakı'na mensup siyasi partilerin liderlerinin katıldığı toplantı sona ermiş ve 6 liderin ortak imzası ile "Nihai karar 06 Mart Pazartesi günü verilecek" şeklinde açıklama yapılmıştı.

Çok partili siyasi hayata geçtiğimiz 1950 yılından itibaren Türkiye’de çok sayıda seçim yapıldı. Seçimler sonunda TBMM’deki vekiller değişti, yeni başbakanlar, yeni Cumhurbaşkanları görev yaptı.

Ancak 14 Mayıs Pazar günü yapılacak seçimde bir noktada var olan rejimin değişmesi ya da devam etmesi adına her zamankinden daha önemli bir referandum yapılacak.

6 siyasi partinin çok uzun bir süredir defalarca kez bir araya gelerek yapılacak seçimde iktidara geldiklerinde takip edecekleri yol haritası ile ilgili yapacaklarının tamamını zaten geçtiğimiz ay kamuoyu ile paylaşmışlardı.

Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ile ilgili olarak başından beri İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in "Ben başbakan olacağım" diyerek feragat etmesi sonucu, geriye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş isimleri kalmıştı.

Ekrem İmamoğlu’na açılan dava bilindiği gibi kendisini Cumhurbaşkanı adaylığında biraz geriye düşürdü. Mansur Yavaş'ın da başından beri "Ben Genel başkanımın rızası olmadan aday olmam" şeklindeki açıklaması, ibrenin büyük oranda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dönmesine vesile oldu.

Şu ana kadar yapılan 12 toplantının tamamına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kazanacak aday tanımı damga vurdu. Bunda tüm ülke genelinde "Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu ile daha kolay kazanılır" şeklindeki geri dönüşlerin önemli bir yer tuttuğu da bilinen bir gerçek.

Geldiğimiz noktada dağıldı-dağılacak denilen Millet İttifakı'nın her zamankinden daha fazla birbirine bağlı olduğu, anlaşılamayan noktaların çok ama çok az olduğu her toplantı sonrası üzerine basa basa vurgulandı.

Millet İttifakı'na mensup 6 siyasi partinin genel başkanı 06 Mart Pazartesi günü saat 14.00’te SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşecek ve belki tesadüf, belki bilinçli bir şekilde aday açıklanacak.

Bilindiği gibi 14 Mayıs Pazar günü seçmen 13. Cumhurbaşkanını seçecek. Bu nedenle 13. Cumhurbaşkanı adayının 13. toplantıda açıklanacak olması sanırız tesadüf diye geçiştirilemez kanaatindeyiz.

Millet İttifakı'na mensup 6 siyasi partinin ortak söylemi olan "Açıklayacağımız isim Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak" ifadesinin 13. toplantıda hayat bulması sanırız daha önceden düşünülmüş harika bir süreç yönetimi olsa gerek.

Pazartesi gününe sayılı saatler kaldı. Cumhur İttifakı'nın adayı zaten belli. Pazartesi günü ya da Pazartesi'den birkaç gün sonra Millet İttifakı'nın adayının da netleşmesi ile birlikte sıra partilerin TBMM’de görev yapacak 600 milletvekilinin belirlenmesine gelecek.

Mart ayı boyunca siyaseten nefes nefese kalacağımız günlerin eşiğindeyiz.

Bekleyelim görelim.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37