banner55

Ereğli Evleri hayat buluyor

Ereğli Evleri Hayat Buluyor projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Karamürsel Ereğli Evleri, şekillenmeye başladı.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
27 Kasım 2019 Çarşamba 11:16
Ereğli Evleri hayat buluyor

Bir zamanların Yeşilçam filmlerine de konu olan Karamürsel’in şirin bir sahil yerleşkesi Ereğli Mahallesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sayesinde eski nostaljik günlerine geri döndürülüyor. Ereğli Mahallesi’ndeki zamanla bakımsızlıktan kullanılmaz hale gelen yapıları restore eden Büyükşehir Belediyesi, ayrıca diğer yapılar için de ev sahiplerine proje desteği veriyor. Çalışmalar kapsamında restore edilen Çıpalı Konak’ın ahşap kapı ve kasalarının montajı yapılırken mevcut olup kullanılacak ahşap kapıların raspası ve tümlemeleri  devam edecek.

ÇIPALI KONAK’IN AHŞAP MERDİVENLERİ GÖRÜNDÜ

Tarihi ve estetik açıdan oluşturdukları dokuyla Ereğli’nin simgesi haline gelen Ereğli Evleri’nin en dikkat çekici olanlarından Çıpalı Konak ve 5, 6, 7 parselde bulunan yapılar restore ediliyor. Çıpalı Konak’ın ahşap saçak altı ve çıkma altı kaplama ve elektrik altyapı, sıhhı tesisat, ısıtma tesisatı, Vrf altyapı gibi imalatları tamamlanırken tavan zımpara ve boya rötuş işlemleri devam ediyor. Konağın mutfak dolabı da montajlandı.

PARSELLERDE ISITMA VE SIHHİ TESİSAT TAMAM

5-6-7 parsel de bulunan yapılarda ise sıhhi tesisat,  ısıtma tesisatı ve elektrik  altyapı işleri tamamlandı. Ahşap döşeme imalatını da tamamlayan Büyükşehir ekipleri, özgün balkon korkuluğunun korunmuş olanından örnekleme yapılarak eksik olan balkonun korkuluğu yapıldı. Ahşap tavan kaplama ve saçak işini de bitiren ekipler, ısıtma tesisat işlerine devam ediyor.

OSMANLI TÜRK EVİ ÖZELLİĞİ

Ereğli Evleri, Osmanlı Türk evinin geleneksel özelliklerini yansıtan üsluplarıyla sahile paralel olarak birçok 2 katlı ahşap, kagir evlerden oluşuyor. Adını ön cephesinde yer alan çıpa şeklindeki kabartma motiflerinden alan ve Ereğli Evleri’nin en dikkat çekenlerinden olan Çıpalı Konak, bir zemin iki normal kattan oluşan ikiz yapı özelliği gösteriyor. Ön cephesindeki Ereğli’yi yansıtan çıpa motiflerinin yanı sıra, giriş kapılarına çıkılan çift taraflı merdivenleri de ayrı bir estetik unsur olarak öne çıkıyor. 

YÖRESEL MALZEMELER

Çıpalı Ev’in dışında bölgede yapımında yöresel malzemelerin de kullanıldığı 20’ye yakın ev günümüze ulaşabildi. Çıpalı Ev’in yanı sıra restorasyon projesi kapsamında 262 ada, 5,6,7 no.lu parsellerde bulunan sivil mimari yapı da restore ediliyor. 112 metrekare taban alanına sahip olan bu yapı 3 kattan oluşuyor. Yapı 336 metrekare toplam kullanım alanlı ahşap karkas yapıya sahip. Yapı aslına uygun olarak restore ediliyor.

Son Güncelleme: 27.11.2019 11:19
Anahtar Kelimeler:
Ereğli Evleri
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37