Bir şehrin markalaşmasından ziyade, daha büyük zorluk; o şehrin marka olarak kalabilmesidir.

Bin bir güçlükle marka haline getirilen şehirler, maalesef tekrar eski haline, hatta daha kötü duruma düşebilmektedir.

Benim yaklaşık 20 yıldır yaşadığım, her fırsatta koşa koşa gittiğim, eşimin memleketi, doğal olarak benim de memleketim olan Ula'dan bahsedeyim biraz.

Ula doğal güzellikleriyle bir cennet ilçe; Akyaka'sı, Gökova Körfezi'yle normalde değil Türkiye'nin, dünyanın hayranlıkla izlediği ve görmek istediği bir marka şehir olmayı hak ediyor. Ama maalesef yerel yönetimler başta olmak üzere, birçok kurumun da yanlış politikalarıyla eski günlerini aratır duruma geldi maalesef.

Mesela Akyaka; Türkiye'de Sakin Şehir (Cittaslow) Ünvanını alan 18 bölgeden biri. Ancak; şu anki durumu içler acısı. Geçen haftalarda yaptığım ankette Akyaka'nın geldiği duruma üzülerek baktım. Trafik ve çöp sorunu almış başını gitmiş.

Araç yoğunluğundan insanlar yürüyemez duruma gelmiş. Bölgede yaşayanlar, araçlarını evlerinin önünden çıkarmaya korkuyorlar, hemen anında başka yabancı araçlar tarafından işgal ediliyor.

Temizlik sorunu ise malesef geri dönülemez noktalara doğru ilerliyor. Azmak kenarına yığılan tatilciler, bir Akyakalı'nın tabiriyle cenneti Ganj Nehri'ne çevirmiş durumda. Çöpler etrafa saçılmış, kimsenin umurunda değil. Bölgede en temiz yerler çöp kutularının içi durumunda. Uyarılar, ricalar fayda etmiyor.

Gökova ise, bakir bir bölge. Orada da yapılacak çok iş var. Üretim tesisleri açılarak, bölge halkına gencine hem iş alanı, hem de çiftçiye üretim imkanı sunulabilir.

Kızılyaka, Çörüş, Karabörtlen, Kızılağaç, Portakallık, Elmalı, Çiçekli, Gölcük, Akçapınar, Gökçe ve diğer tüm mahalle ve köyleriyle bir dünya markası olmak için işi bilen birinin dokunması gerekiyor.

Doktora tezi Şehir Markalaştırma ve Şehir Konumlandırma olan ve Ula'ya hayran biri olarak; bölge için çok güzel projeler sunacağım.

Bugüne kadar hepsini gerçekleştirdiğim hayallerim gibi, Ula'yı da bir dünya markası yapmak için uzun süredir hayal kurmaya ve bunun için üst düzey ekibimle birlikte çalışmaya başladım. Şehir ve Bölge Plancısı, Sanat Tarihi Yüksek Lisanslı Mimar arkadaşlarımla, üretimde uzman Gıda Mühendisi dostumla ve kültür sanat elçisi canlarımla birlikte, dahası hizmete aç halkı, üretim fırsatı bekleyen köylüsüyle birlikte Ula'yı bir dünya markası haline getireceğiz.

Önce Ula'nın tamamında tespit ettiğimiz sorunları çözeceğiz, sonra marka haline getireceğiz.

Yakın zamanda kendilerine sunacağım projeleri bakalım Ulalı dostlarım beğenecek mi?

Az kaldı, biraz daha sabır.

Saygılarımla..

Dr. Mustafa Sedefoğlu
Marka Şehir Uzmanı
Ula / Köprübaşı Mahallesi
0554 401 96 68

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37