31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan yerel seçim için siyasi partiler, artık aday olmak isteyenler için süreci resmen başlattı ve başvuruları almaya başladı.

Büyükşehir belediye başkanı

İl belediye başkanı

Belediye meclis üyesi

İl genel meclis üyesi

olmak isteyen kim varsa an itibarı ile dünya görüşlerine uyan siyasi partilerin kapısından içeriye girmeye başladılar.

31 mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimde olduğu gibi Cumhur İttifakı bu seçime de aynı blok içerisinde girecek gibi görünüyor. Her ne kadar MHP dün yayınladığı genelge ile 'Aday başvuruları başlamıştır ve tüm başvurular ücretsizdir' şeklinde duyuru yapmış olsa da, görünen o ki özellikle belediye başkan adayları çok büyük oranda AK Partili isimlerden oluşacak.

14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihinde yapılan seçimden sonra bilindiği gibi Millet İttifakı çok büyük oranda dağıldı. İYİ Parti aylar öncesinden "Biz seçime tek başımıza katılacağız ve tüm seçim merkezlerinde adaylarımız olacak" diyerek bir noktada ittifak ile bağını kesti.

Geçtiğimiz hafta yapılan büyük kurultayda mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu karşısında başarılı olan ve CHP genel başkanı seçilen Özgür Özel sonrasında CHP ile İYİ parti arasında "Arka kapı diplomasisi çalışacak mı?" şeklindeki sorular daha fazla gündem olmaya başladı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hayatımıza girmesinden sonra milletvekili seçilmenin artık bir cazibesinin kalmadığını herkes biliyor. İşte bu noktada bırakın büyükşehir ve il belediye başkanlıklarını, orta büyüklükteki ilçe merkezlerinin belediye başkanlığı da son derce cazip bir hale gelmiş oldu.

Türkiye’de 81 il belediye başkanı seçilecek olsa da, bilindiği gibi bütün mücadele İstanbul ve Ankara üzerinde yoğunlaşıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan nezdinde çok büyük öneme sahip olan İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı için olağanüstü bir mücadele nefesleri kesecek noktaya gelmiş durumda.

81 il 900 civarında ilçe ve yaklaşık 450 civarında beldede seçilecek olan belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve il genel meclis üyeleri ile birlikte yaklaşık 50 bin civarında muhtar ve o muhtarların ihtiyar heyeti de hesaba katıldığında, ülke nüfusunun çok büyük bir bölümü mobil halde seçimde mücadele edecek.

Belediye başkan adaylarının belirlenmesi sonrasında parti teşkilatları meclis üyeleri ile ilgili ufak tefek sıkıntıların doğacağı herkesin malumu. Hizmet ettikleri ya da gönül verdikleri siyasi partilerin meclis üyesi listelerinde ilk sıralarda yer alabilmek adına şu sıralar hemen her yerde kulis yapılıyor.

Şu an belediye başkanlığı koltuğunda oturan ancak seçim öncesi partilerinden aday gösterilmeyecek olan başkanlarında bir başka partiden aday olmaları artık garip bir durum sayılmayacağından, söz konusu belediye başkanlarının vereceği kararlarda yerel seçimi kimin kazanacağı sorusuna büyük oranda cevap olacak.

Şimdilik söyleyebileceğimiz 'Yerel seçim merhaba' olacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37