Eski seçimleri hatırlıyoruz. Bir tarafta sağcı partiler diğer tarafta solcu partiler seçime hazırlanırken, vatandaşın neye ihtiyacı olduğundan çok ideolojik noktada hareket ediyor, çoğunlukla seçim stratejilerini ekonomiden çok ideolojik normlar üzerine bina ediyorlardı.

Özellikle 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra demokrasiye geçişte 1983 yılında yapılan seçimde 4 eğilimi bir araya getiriyorum diye yola çıkan ve seçimi kazanan Turgut Özal başkanlığındaki ANAP’ın iktidarı ile Türkiye bambaşka bir noktaya, bambaşka bir siyasete doğru yelken açmaya başladı.

Dikkat edin her seçim sonrası yeni bir seçime doğru gidilirken partilerin seçim kazanması da zorlaşmaya başladı. Dün bir siyasi partide milletvekili olarak görev yapan bir siyasetçi, bir sonraki seçimde ideolojiye tam ters bir siyasi partide görev yapmaya başlayınca seçmen de bir anda ne oluyoruz sorusuna daha fazla cevap aramaya başladı.

Türkiye 14 Mayıs Pazar günü herkes için hayati öneme sahip bir seçime gidiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gereği kazanmak için 50 nokta bir oyun hava kadar, su kadar, ekmek kadar gerekli olduğu bir noktada, partiler de yıllar yılı sadık kaldıkları ideolojik duruşlarını yavaş yavaş rafa kaldırmaya başladılar.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçim öncesi başlayan Millet İttifakı'nın masa altındaki ortağı HDP’dir şeklindeki söylem o gün bu gündür devam ediyor. AK Parti ile MHP birlikteliğinin ortaya çıkardığı Cumhur İttifakı'na mensup siyasetçilerin ortaya koyduğu bu söylem, bu partilere mensup seçmen tarafından da anında kabul edildi.

Cumhur İttifakı tarafından, Millet İttifakı tarafına bu yakıştırma yapılırken HÜDAPAR’ın Cumhur İttifakı'na katılması adına başlayan siyasi trafik bugünlerde hemen herkes tarafından konuşulurken, "Acaba bu duruma MHP ne diyecek?" sorusuna cevap aramaya başlandı.

İşin garip tarafı bu noktada MHP’den olumlu ama daha önemlisi olumsuz bir tepki görmemesi. Toplumun büyük bir kısmı bu birliktelik ile ilgili MHP’nin çok sert bir şekilde tepki vermesini beklerken, o taraftan bir karşı görüş çıkmaması bizim ideolojik olarak nerelere savrulduğumuzun da en büyük ispatı.

Seçimin sonucunu ideolojik duruşlardan çok ekonominin tayin etmesi ile başlayan süreç, siyasi partileri de ister istemez yeni bir düşünce eksenine getirdi. İşte bu noktada bir tek amaç kaldı o da şartlar ne olursa olsun mutlaka seçim kazanmak.

Birbirlerine tamamen zıt siyasi partilerin bir anda aynı noktada buluşması kimine göre normal, kimine göre de anormal olarak değerlendirilse de seçim kazanmak için her yol mübah anlayışı maalesef partilerin var olan ideolojilerini de olanca hızı ile törpülemeye başladı.

Ekonominin ya da ekmek parasının ideolojinin çok ama çok önüne geçtiği bir sürecin bize nelere getireceğini gelecek günlerde, hayatımıza nasıl yön vereceğini de çok kısa bir zaman sonra yani 14 Mayıs Pazar günü akşamı sandıklar açıldığında göreceğiz.

Az daha sabır..

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37