Denizli Hocalı Soykırımı'nı unutmadı

27 Şubat 2023 Pazartesi 09:00
Denizli Hocalı Soykırımı'nı unutmadı

Denizli Büyükşehir Belediyesi Hocalı Soykırımı'nın 31. yıldönümü nedeniyle anma töreni düzenledi. Hocalı Soykırımı'nı asla unutmayacaklarını vurgulayan Başkan Osman Zolan, " Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte iki devlet tek milletiz. Onlar bizim kardeşimiz " dedi.DENİZLİ (İGFA) - Denizli Büyükşehir Belediyesi, 26 Şubat 1992'de, 106'sı kadın, 70'i yaşlı, 83'ü çocuk olmak üzere toplam 613 Azerbaycan vatandaşının katledildiği Hocalı Soykırımı'nın yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenledi. Tören, Denizli Büyükşehir Belediyesinin Hocalı Soykırımı anısına yaptığı Azerbaycan-Karabağ Parkı’ndaki Hocalı Soykırımı Anıtı önünde düzenlendi. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan tarafından Hocalı Soykırımı Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Azerbaycan Milli Marşı ve İstiklal Marşı Denizli Büyükşehir Belediye Bandosu tarafından çalınırken, TEV Anadolu Lisesi öğrencisi İlyas Erden Tuna tarafından Hocalı Soykırımı’nı anlatan şiir okundu. Başkan Osman Zolan, burada yaptığı konuşmada 26 Şubat 1992’de yaşanan Hocalı’da yaşanan soykırımın sadece bir gün içerisinde gerçekleşmediğini, öncesinde yapılan kuşatma ile Hocalı’nın izole edilerek, açlık ve yoklukla sınandığını vurguladı.

"Yapılan soykırımı unutturmayacağız"

Başkan Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: " 26 Şubat’ta birçok silahla, tanklarla, uçaklarla Hocalı’ya gece yapılan saldırı sonucu birçok kardeşimiz, büyüğümüz şehit edilmiştir. Bu cephede göğüs göğüse yapılan bir savaş değil.O katliam, o soykırım ile orada çocuklar, yaşlılar, büyükler, kadınlar, siviller, kardeşlerimiz şehit edildi. Hakkın rahmetine kavuşanlara, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bunun unutulmaması ve haklı davamızda sesimizi kardeş olan aynı milletten olduğumuz Azerbaycan halkının yanında olduğumuzu göstermek, onlara destek olmak, aynı zamanda yapılan soykırımı unutmamak adına taze ve sıcak tutmak gerekiyor "

" Kardeşliğimiz pekişsin, birlikteliğimiz daha net anlaşılsın "

2016 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi’nde aldıkları karar ile Azerbaycan Karabağ Parkı ve Hocalı Soykırımı Anıtı’nın yapım sürecini anlatan Başkan Osman Zolan, " 2016 yılında meclisimizde almış olduğumuz karar ile böyle bir anıtı buraya diktik ve burada bulunan 120bin metrekare alanlı parkımıza Azerbaycan-Karabağ Parkı adını koyduk. Kardeşliğimiz pekişsin, birlikteliğimiz daha net anlaşılsın. Burada gençlerimiz var onlara da bu unutulmayacak anları aktaralım ki nesilden nesile bu olaylar unutulmasın. Birlik ve beraberliğin, birbirimize sahip çıkmanın önemini, zayıf düştüğümüzde başımıza nelerin gelebileceğini hiçbir zaman unutmamak üzere böyle bir anıtı buraya inşa ettik. İnşallah ülkemiz hep hür ve bağımsız kalacak, inşallah hep güçlü kalacağız. El ele, kol kola yarınımızı bugünden daha güzel hale getireceğiz. Azerbaycanlı kardeşlerimizle birlikte iki devlet tek milletiz. Onlar bizim kardeşimiz. Buradan tüm Denizli’ye duyurma noktasında bu anıtımızı bu parkımızda inşa etmiş bulunmaktayız " diye konuştu.

" Bizim tek çaremiz bir ve beraber olmaktır "

Hocalı’da yaşanan soykırımda tüm dünyanın gözlerini kapattığını hatırlatan Başkan Osman Zolan, şöyle konuştu: " 1992 yılında Hocalı Katliamı olduğunda insan haklarını savunanlar, çağdaşım diyenler, her türlü demokrasiden bahsedenler gözlerini yumarak o katliama müsaade ettiler, engellemediler. Herhangi bir o kurumlardan, kişilerden, devletlerden hiçbir zaman onlara dur diyen olmadı. Özellikle sevgili gençler bunları hiçbir zaman unutmayın. Bosna’da da aynı durum olmuştu. Avrupa’nın göbeğinde bulunan kardeşlerimiz toplu ölümlere terk edildi. Yine orada da sessiz kaldılar. Bizim tek çaremiz bir ve beraber olmaktır, kol kola kenetlenmektir. Ancak o zaman gücümüzü birbirimizden alırız. Tarihimizi unutmamak her zaman hatırlamak gerekir. Tüm kardeşlerimizle kucaklaşarak yolumuza o şekilde devam etmemiz gerekiyor. Hocalı Katliamı milletimize, kardeşlerimize yönelik yapılan son soykırım, katliam olur inşallah. Allah’ım inşallah böyle acıların tekrarını bizlere yaşatmasın. Hep hür ve bağımsız olarak, tüm insanlarımızın birbirlerini kardeş olarak bilip yaşamayı Allah’ım nasip etsin" Konuşmaların ardından Başkan Zolan ve protokol üyeleri anıta karanfil bıraktı.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37