31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçime sayılı günler kaldı. Seçime katılacak siyasi partilerin nerede ise tamamı kendilerinden aday olacaklar ile ilgili süreci il-ilçe ve belde teşkilatlarına bildirdiler.

14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçime her ne kadar Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı halinde girilmiş olsa da, o seçime 22 siyasi partinin katıldığı seçim sonrasında seçilen milletvekillerinin kendi partilerine döndüklerini hepimiz biliyoruz.

Şu aşmada seçime kaç siyasi partinin katılacağı, hangi siyasi partilerin birbirileri ile seçim ittifakı yapacaklarını bilmiyoruz. YSK’nın belirleyeceği takvim uyarınca tüm siyasi partiler adaylarını belirledikten sonra söz konusu ittifakların hayata geçirilebileceğini düşünüyoruz.

Tüm bunların dışında dün ve bugün var olan siyasi partilerin tamamının teşkilatlarının kapısından yalnız ya da 40-50 kişilik gruplar ile giren ve belediye başkan adaylığını açıklayan çok sayıda siyasetçi görüyoruz.

Geçmiş dönemlerde bir şekilde belediye başkanlığı-belediye meclis üyeliği ya da il genel meclis üyeliği yapmış, yani siyasete bir şekilde bulaşmış kim varsa 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak seçimde şanslarını bir kez daha denemek istiyorlar.

Masanın bir tarafında mevcut belediye başkanları ile o belediye başkanları ile birlikte siyaset yapan meclis üyeleri, masanın diğer tarafında ise var olan belediye başkanlığı koltuğuna ya da meclis üyeliği sıralarına oturmak isteyen aynı siyasi partiye aynı dünya görüşüne mensup siyasetçiler.

Önümüzdeki günlerde siyasi parti teşkilatlarının kapısından daha çok aday adayının gireceğini göreceğiz. Bu isimlerden bir kısmı gerçekten söz konusu koltuklara oturmak için aday olsalar da, belli bir kısmı "En azından ismimiz duyulsun, kamuoyu bizi tanısın" diye niyetlenenlerden oluşuyor.

Son dönemlerde hayatımızı zorlaştıran ekonomik sıkıntılar bir şekilde partileri olabildiğince birbirlerine yaklaştırdı. 1980’lerin, 90’ların hatta 2 binli yılların ideolojisi de artık yok.

Böyle bir süreçte siyaset düşünenler kazanması kuvvette muhtemel siyasi partilerden kazanma ihtimali daha az siyasi partilere kadar aday olmakta hiçbir sakınca görmüyorlar.

Önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde partilerin adayları büyük oranda belli olacak. Yerleşim merkezlerinde seçime tek aday olarak katılacaklarda bir sıkıntı yok ancak birden fazla adayın olduğu yerleşim merkezlerinde süreç biraz daha uzayabilir.

Partilerin önlerinde özellikle belediye meclis üyeliği için uzun kuyruklar oluşması hiç kimseyi şaşırtmamalı. Ortalama 34 meclis üyesinin bulunduğu bir seçim bölgesinde 22 siyasi partinin yarışacak olması ortaya nasıl kalabalık bir kitlenin çıkacağını da gösterebilir.

Herkesin bir şekilde milletvekili ya da belediye başkanı olarak kefeni yırtmayı düşündüğü bir ortamda bu kadar başvuruyu da yoğun karşılamak lazım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37