Akıllı sayaçlarla elektrik kaçaklarında büyük düşüş

Akıllı sayaçlarla elektrik kaçaklarında büyük düşüş

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
27 Şubat 2017 Pazartesi 11:25
Akıllı sayaçlarla elektrik kaçaklarında büyük düşüş


Kaçak elektrik kullanımı ülke gündemini meşgul eden konular arasında önemini koruyor. Özellikle Mardin, Şanlıurfa, Siirt, Şırnak, Batman ve Diyarbakır’da yılda ortalama 20 milyar kilowattsaat enerji tüketiliyor ve bu oranın yaklaşık yüzde 75’ini kaçak kullanım oluşturuyor. 

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesi ile ülke genelindeki 21 elektrik dağıtım şirketi bu soruna milyonlarca liralık şebeke modernizasyonu yatırımı yaparak çözüm üretiyor. 2013 yılından beri T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde organize edilen ICSG İstanbul 2017, birçok kurum ve firmayı bir araya getirerek bu sorunun çözülmesine katkıda bulunacak.

Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinin ardından ihaleleri alan 21 elektrik dağıtım şirketi yaptıkları yatırımlarla şebekelerin modernizasyonlarını gerçekleştiriyor ve birçok önemli sorunun da önüne geçiyor. Bu sorunlardan en önemlisi ise kayıp ve kaçak elektrik kullanımı. Sivas, Tokat ve Yozgat’ta son 5 yılda 400 milyon liralık şebeke modernizasyonu yapan Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. bu 3 ilde kaçak elektrik oranını yüzde 54’ten yüzde 5,7’ye düşürdü. Van’ın 20 bin nüfuslu Gevaş ilçesinde ise elektrik direklerine takılan akıllı sayaçlar ile kayıp ve kaçak oranları yüzde 65’ten yüzde 13’e düştü.

Yaklaşık 33 milyon akıllı sayaç abonesi var
Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde akıllı sayaç kullanan elektrik abonesi sayısı 33 milyona yaklaştı. Elektrikte akıllı sayaca geçişin maliyeti sayaç başına 100 ile 120 Euro arasında değişiyor ve maliyet tüm tüketicilere paylaştırılıyor. Akıllı şebekeye geçişin hem dağıtıcılar açısından hem de halk açısından ciddi avantajları bulunuyor. Elektrik, su ya da doğal gazı kesmek için sayacın yanına gitme zorunluluğunu ortadan kaldıran ve işlemin uzaktan yapılmasına olanak sağlayan akıllı sayaçlar, enerjinin tamamen kesilmesi yerine azaltılabilmesi sayesinde halkın temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda elektrik kullanmasını da sağlamış oluyor. Kayıp ve kaçak elektrik kullanımı da akıllı sayaçlar sayesinde kolayca tespit edilerek minimum düzeye indirilebiliyor.

Akıllı Şebeke Uygulamaları ICSG İstanbul 2017’de
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün yanı sıra İtalya Kalkınma Bakanı Carlo Calenda ve Dünya Ticaret Merkezi Los Angeles Başkanı Stephen Cheung’un da katılacağı zirveye Luna, Köhler, Netaş ve Siemens gibi güçlü firmalar akıllı şebeke uygulamalarını tanıtma imkânı bulacak. Fuarda sergilenecek ürünler arasında akıllı elektrik, su ve gaz sayaçları ekipmanları, şebeke ve sistemler, elektrik iletim ve dağıtım yazılım ürünleri yer alacak.



 
Son Güncelleme: 27.02.2017 11:35
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37