Öztürk: Hünkar Çayırı'nın satışı tarihimize ve tarihi dokuya büyük saygısızlık

Öztürk: Hünkar Çayırı'nın satışı tarihimize ve tarihi dokuya büyük saygısızlık

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
29 Aralık 2017 Cuma 12:42
  Öztürk: Hünkar Çayırı'nın satışı tarihimize ve tarihi dokuya büyük saygısızlık


Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği yönetim kurulu adına açıklama yapan Başkan Özhan Öztürk, Hünkar Çayırı'nın Erzincanlılar Kültür ve Eğitim Vakfı'na devredilmesiyle ilgili açıklama yaptı. 

"Hünkar Çayırı'nın satışının tarihimize ve tarihi dokuya büyük saygısızlık olarak nitelendiriyor, önem taşıyan bu alanın aslına uygun olarak korunmasının gerektiğini tüm kamuoyuna bildirmek istiyoruz" diyen Özhan şunları söyledi:

İlçemiz Çayırova Mahallesinde, mülkiyeti Hazineye ait 4 ada, 40 parselde bulunan 195.763.88 m² alanlı gayrimenkul Öncesinde Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü’ne bağlı İstanbul Bölge Müdürlüğü ve Basım İşletme Müdürlüğü’nün hizmetleri için DMO adına tescil edildiği ancak geçen zaman içinde taşınmazın tescili kültür varlığı ve koruma alanı ilan edilmesinden bahisle trampa yolu ile mülkiyetin Hazine adına tescilinin yapıldığı.

1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planında 133.038.00 m² lik kısmın resmi kurum, kalanın kısmen yol ve rekreasyon alanı olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

ARAZİ KORUMA ALANI OLARAK İLAN EDİLDİ

Ayrıca gayrimenkul içinde bulunan Fatih Sultan Mehmet Otağı, Hünkar Çeşmesi, Namazgah ve Köprü'nün 1987 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu'nun kararıyla tescil edildiği ve 2011 yılında da Kocaeli Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun kararı ile taşınmazın koruma alanı ilan edildiği bilinmektedir.

Fatih Sultan Mehmet’in Gebzemize emanet ettiği ve vefat ettiği ilçemiz açısından tarihi ve kültürel anlamda büyük değeri olan alanın, Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere 30 yıl süre ile bağımsız ve sürekli nitelik irtifak hakkı tesis edilmek istenmesini tarihimize ve tarihi dokuya büyük saygısızlık olarak nitelendiriyor, önem taşıyan bu alanın aslına uygun olarak korunmasının gerektiğini tüm kamuoyuna bildirmek istiyoruz.

EĞİTİME AYRILMIŞ BİR ÇOK YER VARKEN
Mimarlar Odası olarak, Türkiye'de eğitimin ve öğretimin her geçen gün geriye gittiğini üzülerek gözlemlediğimizden, eğitim ve öğretim için gerçekleştirilen her türlü emeğin yanındayız. Fakat ilçemizde eğitim alanı için ayrılmış birçok yer varken, Fatih Sultan Mehmet Han'ın en önemli kararlarını almış olduğu bu yerin Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı'na verilmiş olmasını üzüntü içinde karşılıyoruz.

GTÜ'YE BAĞLANSIN
Ancak söz konusu alanda bulunan tarihi dokuya sahip çıkılarak, özümüzü ve aslımızı kaybetmeden öncelikle Fatih Sultan Mehmet Han Müzesi'nin oluşturulması ve alanın yanında bulunan Gebze Teknik Üniversitesi ile işbirliği yapılarak Tarih ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nin kurulması, bu yerin Gebze Teknik Üniversitesi'ne bağlanmasını ve kalan alanın rekreasyon alanı olarak halkın kullanımına açılmasını istiyor, konuyla alakalı tüm Üyelerimizin ve Gebze halkının Mimarlar Odamıza desteğini bekliyor konun takipçisi olacağımızı bildiriyoruz. 


Son Güncelleme: 29.12.2017 12:47
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37