Serebral Palsi'nin belirtileri ve tedavisi

Serebral Palsi'nin belirtileri ve tedavisi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
11 Ocak 2017 Çarşamba 12:21
Serebral Palsi'nin belirtileri ve tedavisi

Medical Park Gebze Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cengiz Çabukoğlu sizler için Türkiye’de görülme sıklığı 1000’de 2-2.5 arasında olan Serebral Palsi’yi kaleme aldı. 

SEREBRAL PALSİ BELİRTİLERİ
Çocukların büyümesinde olan değişiklikler bize bebekle ilgili bir sorun olabileceğini ve doktor desteği almamız gerektiğini gösterir. Çocuklar arasında tabiî ki farklılıklar olabilir, her bebeğin gelişim süreci aynı değildir. Fakat normal gelişimi olan bebeğe baktığımız zaman genellikle 6. ayda oturabilmelerini, 18. aya kadar yürümelerini ve göz teması kurabilmelerini bekleriz.

Serebral Palsi’nin ilk belirtileri arasında; iyi emmeme, ağlama ve kasılmalar gibi beklenmeyen davranışlar görülebilir. Bazen de aksine hiç belirti vermez ancak normal bebeklik aktivitelerinde gecikme olur bu gibi durumlarda mutlaka hekime görünmek gerekir.

SEREBRAL PALSİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Serebral Palsi; doğum öncesi, doğum sırasında ve doğum sonrasına gelişen beyindeki bazı bölgelerinde gelişen hasar sonrası ortaya çıkar. Özellikle prematüre (erken doğum) bebeklerde; küvezde, yoğun bakımda beyin içi kanama hasar durumlarında sıklıkla ortaya çıkar. Ülkemizde oran 1000’de 2-2.5 civarında görülmektedir. 

SEREBRAL PALSİ TEDAVİSİ
Bazı hastalıkların tamamen tedavisi yoktur; ancak yaşam kalitesini yükseltmek ve hastalığı daha alt seviyelere taşımak mümkündür. Serebral Palsi de bu grupta yer alan bir hastalıktır. Asla yapılacak bir şey yok denmemeli ve tedavi şansı mutlaka verilmelidir. Hasta Göz Sağlığı ve Hastalıkları, Sağlıklı Beslenme ve Diyet, Psikolog, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk Nörologu, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlarının multidisipliner çalışması sonucu normal yaşantısını kurgulayacak hale gelebilmektedir.
Fizik tedavi tedavide en önemli yerdedir. Hastaların gelişen kasılma, kontraktür, kemik ve eklem bozukluklarının tedavisinde Ortopedi desteği alınmalıdır. Tedavide amaç Bacak ve ellerini daha güzel kullanabileceği hale getirmek ve takibinde fizik tedavi ile fonksiyonlarını artırmaktır.

Bu amaçla ortopedi olarak tedavide; botox uygulamaları, yumuşak doku gevşetmeleri (kas gevşetmeleri), osteotomiler (deformitenin ameliyatla düzeltilmesi), artrodezler (eklemlerde kaymayı engelleyen tespit ameliyatları) ve tendon transferleri (kasın yaptığı fonksiyonun yerini değiştirilerek daha ihtiyaç olan fonksiyon yapacak hale getirilmesi) yapılabilmektedir. 


 
Son Güncelleme: 11.01.2017 16:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37