Op.Dr.Müge Emeksiz: Ramazan ayında gebelik ve oruç

Ramazan ayının gelmesiyle beraber anne adaylarının belki de en çok merak ettiği konulardan biri gebelikte oruç tutulup tutulamayacağıdır. Anne adaylarının kafasını karıştıran bir konu olan oruç hakkında birçok platformda tartışmalara rastlanabilir.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
14 Nisan 2021 Çarşamba 10:33
Op.Dr.Müge Emeksiz: Ramazan ayında gebelik ve oruç

Ramazan ayının gelmesiyle beraber anne adaylarının belki de en çok merak ettiği konulardan biri gebelikte oruç tutulup tutulamayacağıdır. Anne adaylarının kafasını karıştıran bir konu olan oruç hakkında birçok platformda tartışmalara rastlanabilir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, “Ramazan orucunu tutmamak için geçerli malzeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe ve emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler. Bu konuda uzman bir hekime danışılması uygundur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutmayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler.” Buna da belirtildiği gibi hamilelik oruç tutup tutmamak annenin kişisel tercihine bağlıdır.

Oruç tutma kararını verirken gebeliğin evresi, gebenin kendini nasıl hissetiği ve ramazan ayının yılın hangi dönemine denk geldiği gibi durumlar değerlendirilmeli. Bazı anneler doktorların gözetimi doğrultusunda oruç tutmaya uygun bir sağlık durumuna sahip olmaları halinde iftardan sahura kadarki süreçte kendi sağlığı ve bebeğinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerji ve besin ögelerini karşılamak şartıyla oruç tutabilirler. Fakat gebelik öncesi kilosu normalin altında doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme ihtimali bulunan annelerde oruç tutmak riskli olur. Bundan dolayı oruç tutmak isteyen anne adaylarının bu süreçte kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile girişerek olabilecek komplikasyonlar hakkında bilgi alması büyük önem taşır.

Kesin olmamakla birlikte bu konuda pek çok uzman gebelikte oruç tutmanın hem anne hem de bebek sağlığı konusunda iyi bir düşünce olmadığı konusunda birleşir.

Özellikle düşük doğum ağırlığı, erken doğum riskini de artış,bebeğin suyunun azalması riskini arttırdığına dair çalışmalar mevcuttur. Yetersiz kalori alımı sonucu annenin kan şekerinin düşmesi annede keton cisimlerinin artışı (bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir.) Uzun süre açılığa bağlı halsizlik,başdönmesi,baş ağrısı, bulantı- kusma, mide problemleri olabilir.

GEBELİKTE ORUÇ TUTMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER:

1.) Riskli gebelik kategorisinde olmamanız gerekir. (Erken doğum riski,ikiz gebelik,gelişme geriliği annede diyabet ve hipertansiyon )

2.) Oruç tutan annelerde ve bebeğe ilişkin sağlık kontrolleri diğer gebelere oranla daha sık yapılmalıdır. Bebeğin büyüme ve gelişmesi çok daha yakından takip edilmelidir.

3.) Mutlaka sahura kalkılmalıdır.

4.) Gebelikte günlük su ihtiyacı, gebe olmayan kadınlara oranla bir miktar daha fazladır. Iftar ve sahur arasında sıvı alımına çok dikkat edilmelidir.

5.) Dengeli bir diyet yaptığınızdan böylece bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri aldığınızdan emin olun. İftara çorba ile başlanması, iftar ara öğününün birkaç parçaya bölünmesi gibi yöntemler tercih edilebilir.

6.) Oruç tutulan dönemde aşırı fiziksel aktiviteden kaçınılmalıdır.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37