Parkinson ve beyin pili tedavisi!

Parkinson ve beyin pili tedavisi!

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
01 Şubat 2017 Çarşamba 12:30
Parkinson ve beyin pili tedavisi!



Medical Park Gebze Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hasan Çelik, pili teknolojilerinin çok gelişmiş olduğunun, 25 yıl ömrü olan ve şarj edilebilen pillerin günümüz teknolojisinde sıklıkla kullanıldığına dikkat çekiyor. 




Op.Dr. Hasan Çelik konuyla ilgili şunları söyledi:

Hasta ve yakınları için beyin pili cihazının kullanımı, cep telefonu kullanımından da kolay hale gelmiştir.  Beyin Pili ameliyatları, özellikle Parkinson Hastalarında ameliyat sonrası ilk 3 aylık dönemlerde bile iyileşme etkisini hızlı bir şekilde gösterebilmektedir. 

Parkinson hastalığı beyinde önemli bir nöromodülatör (ileri düzenleyici) olan dopamin eksikliğinden kaynaklanan ilerleyici nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalık genelde 40 yaşından sonra görülür ve erkeklerde görülme sıklığı biraz daha fazladır. 
Genelde ilk belirti elde veya bir vücut yarımında titremedir. Temel olarak hastada titreme görülür fakat hareketlerde yavaşlama, yavaş yürüme, ağızdan salya kaçması, kabızlık Parkinson hastalarında sık rastlanır. İstirahat halinde bile titreme devam etmektedir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında hasta kendi başına en ufak işi bile yapamaz hale gelir. Yardım almaksızın yemek yiyemez, kaşık tutamaz, gömleğini ilikleyemez.

Diğer Belirtileri: Vücudun öne doğru eğik bir şekilde durması,  depresyon, sıkıntılı ruh hali,  kas ağrıları,  konuşma bozukluğu, kısık sesle ve donuk konuşmak,  yürürken kolların sallanması,  terleme, hipotansiyon (tansiyon düşüklüğü) ve yutma zorluğudur.

PARKİNSON HASTALIĞI’NDA BEYİN PİLİ TEDAVİSİ YÜKSEK TEKNOLOJİK TEDAVİ SEÇENEĞİ 
Beyin ve Sinir Cerrahisinin yüksek teknolojik tedavi yöntemlerinden biri olan Beyin Pili ameliyatları, 20 yılı aşkın tüm dünyada uygulanmaktadır. Başarı oranı ortalama % 70’leri bulmaktadır. 

Parkinson için tedavi seçeneğinde tekli ilaç ya da gerekirse çoklu ilaç tedavisi uygulanır. Tedavinin amacı merkezi sinir sistemindeki dopamin düzeyini arttırmaktır. Nöroloji hekimi kontrolünde çoklu ilaç kullanımına rağmen sonuç alınamayan hastalar Derin Beyin Stimülatörü (Beyin Pili) ameliyatı yapan yerlere yönlendirilmektedir.

Beyin Pili ameliyatı genellikle Beyin ve Sinir Cerrahisi ve Nöroloji Uzmanlarından oluşan bir ekip eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Beyin Pili ameliyatında, genellikle beyin cerrahları, hastalara genel anestezi uygulamadan (uyanık olarak) ameliyat etmeyi tercih etmektedir. Nedeni ise beyinde müdahale edilen doku bölgelerinin birkaç milimetre çapında olması ve bu hücrelerin yerini çoklu kayıt sistemi kullanarak mükemmel yeri tespit etmek içindir. Çünkü bu sayede hastanın tepkilerini ölçerek sorunlu bölgeye ulaşmak kolay olmaktadır. Ameliyatın %80’i uyanık yapılmaktadır. Örneğin, ameliyat esnasında hasta bir yandan müzik dinlerken diğer yandan sohbet edebilmektedir.  



Son Güncelleme: 01.02.2017 12:40
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37