banner55

Suda doğum

Suda doğum 1980 yılından sonra teknik ve bilimsel yönleriyle annelere sunulmuş alternatif doğum şeklidir.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
25 Kasım 2019 Pazartesi 12:42
Suda doğum

Suda doğum 1980 yılından sonra teknik ve bilimsel yönleriyle annelere sunulmuş alternatif doğum şeklidir. Birçok ülkede yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Türkiye’de de son yıllarda giderek yaygınlaşarak uygulanmaya başlanmıştır. Su dolu 37 derecede özel bir küvette, anne adayının doğum sürecinin en aktif ve ağrılı dönemlerini geçirip, sonra da doğumun suyun içinde gerçekleşmesi, bebeğin önce suya doğup sonra dışarı çıkarılarak anne kucağına verilmesi şeklinde olur.

SUDA DOĞUMUN FAYDALARI NELERDİR?

Su kişiye esneklik, rahatlama  sağlar. Doğumu hızlandırır. Ağrıyı önemli ölçüde azaltır. İlaçlara olan  gereksinimi azaltır. Doğum yırtıkları ve dikiş ihtiyacı azalır. Sezeryan olasılığı azalır. Annenin bebeğiyle tentene teması rahatça sağlanır. Rahim içinde su dolu bir kesecikte yer alan bebek, benzer sıcaklıkta su ile dolu bir havuzun içinde doğduğundan daha az ağlar ve daha sakin olur.

SUDA DOĞUMUN RİSKLERİ NELERDİR?

Suda doğumun anne ve bebek için kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır. Annenin dışkı ve idrarının suya karışması nedeniyle oluşan infeksiyon riski  karada doğan bebeklerden daha fazla değilidir. Bebek anne karnında ve doğum sırasında solunum hareketlerini durdurduğu için ve akciğerleri tümüyle sıvı ile dolu olduğu için, suda boğulma gibi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Sadece annenin son anda ıkınma refleksi ile kordon kopmaları yaşanabilir. Bunun için kontrollü çıkış sağlanmalıdır.

KİMLER SUDA DOĞUM YAPAMAZ?

Suda doğum yöntemi uygulanmadan önce, anne adayı ve bebek gerekli sağlık kontrollerinden geçirilir. Normal doğuma engel bir durum olanlar, makat geliş ve prematüre bebekler, ikizler, mekonyumlu (anne karnında kaka yapan) bebek, suları gelen gebeler, genital infeksiyonu olanlar, bebek kalp atımlarında düşme olduğu durumlar, iri bebekler, annede yüksek ateş, yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi durumlarda suda doğum yapılmamalıdır. 
Diğer riskleri ise muayene sonrası aile ve hekimle birlikte karar verilmektedir.
Suda doğumun tam donanımlı suda doğum ünitesine sahip hastanelerde, deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi büyük önem taşır.
 
Suda doğum gebelerin güvenle tercih edebileceği doğum şekillerinden biridir.

Son Güncelleme: 25.11.2019 14:26
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37