31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçim öncesi siyasi partiler başkan adaylarını çok büyük oranda belirlediler. Geriye kalan il-ilçe ve belde belediye başkan adayları da bu hafta sonuna kadar tamamlanmış olacak.

Seçime katılacak olan siyasi partiler bir taraftan kendilerine seçim kazandıracak en iyi adayı bulmaya çalışırken, bir taraftan da belediye başkan adayı ile birlikte sahada koşturacak, belediyeyi kazanmaya çalışacak, kazandıktan sonra da seçildikleri bölgeye belediye başkanı ile birlikte 5 yıllık dönem yardımcı olacak meclis üyelerini bulmaya, mesai harcamaya başladılar.

Seçime katılacak olan siyasi partiler başkan adayları ile birlikte meclis üyesi adaylarını da 20 Mayıs Salı günü mesai bitim saatine kadar kendi bölgelerindeki ilgili seçim kuruluna teslim edecekler.

Bilindiği gibi Türkiye’de nüfusun çok önemli ölçüde yoğunlaştığı Büyükşehir belediyelerinde il genel meclis üyeleri yok söz konusu büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunan ilçe belediyelerinden seçilip gelen meclis üyeleri aldıkları oylara göre büyükşehir meclislerini oluşturuyorlar.

Büyükşehir olmayan seçim bölgelerinde ise bilindiği gibi belediye başkanı ve belediye meclis üyeleri dışında il genel meclis üyeleri de seçiliyor, seçilen il genel meclis üyeleri de ayrı bir statüde beş yıllık dönem için görev yapıyorlar.

Biz bu yazıyı yazarken muhtemelen seçime katılma hakkı kazanan tüm siyasi partilerin aday belirleme komisyonunda bulunan heyet tarafından isim isim belirlenerek liste düzenliyorlar.

Özellikle 30 büyükşehir belediyesinin meclisini teşkil edecek meclis üyeleri ilçe belediyelerinden gelecek olması dolayısı ile meclis üyelikleri listesinin ilk sıralarında kimlerin olacağı ilçe belediye başkan adayları kadar büyükşehir belediye başkan adaylarını da direk olarak ilgilendiriyor.

Bu yüzden içerisinde bulunduğumuz andan listelerin YSK’ya teslim edileceği saate kadar hangi meclis üyesi adayının hangi sırada olacağı ile ilgili kıran kırana bir mücadelenin şimdiye kadar olduğu gibi bu seçim öncesinde de gerçekleşeceğini biliyoruz.

Söz konusu meclis üyelerinin ilk sıralarda oda olmadığı takdirde en azından seçilebilecek bir sırada olması adına, il başkanları çaba gösterecek, İlçe başkanları çaba gösterecek, partinin milletvekilleri uğraşacak. Dolayısı ile bu mücadele listelerin seçim kurularına verileceği saate kadar devam edecek.

Listelerin YSK’ya verilmesinden ve kimin hangi sırada belli olmasından sonra yerini beğenmeyenlerin istifalarını göreceğiz, istifa etmeyenlerin serzenişlerine şahit olacağız.

Ancak neticede siyaset kendi mecrasında bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonrada devam edecek, siyasetin hayatımızda bu kadar egemen olduğu bir süreçte seçilebilecek sıraları bekleyen isimlerin istedikleri olmadığında sitemkar olmaları son derece normal bir durum.

Neticede seçilecek belediye meclis üyelerini bambaşka ve yeni bir siyasi yaşam bekliyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37