Akar: Tulumbayı vatandaş dolduruyor AKP boşaltıyor

Akar: Tulumbayı vatandaş dolduruyor AKP boşaltıyor

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
10 Aralık 2016 Cumartesi 23:08
 Akar: Tulumbayı vatandaş dolduruyor AKP boşaltıyor
TBMM’de bütçe görüşmeleri devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesi üzerine CHP grubu adına konuşma yapan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Cumhurbaşkanının ‘Tulumba da su kalmadı’ sözlerine değinerek, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın buna cevap vermesi gerektiğini belirtti.

7 KURUŞA MAL EDİP 38 KURUŞA VATANDAŞA VERİLİYOR
Sözlerine enerjide Türkiye’nin dışa bağımlı olduğunu belirterek sürdüren Akar, elektriğin de 7 kuruşa mal olduğunu ancak vatandaşa 38 kuruşa verildiğini söyledi. 

Elektrik deki özelleştirmeye de dikkat çeken Akar, şunları söyledi: 

21 dağıtım şirketine bölündü ülke. 21 dağıtım şirketini 15.8 milyar liraya özelleştirdiniz, 15.8 milyar dolar. bürokratlar burada, 15.8 milyar dolarla 1 liralık termik santral yapılmadı, 1 liralık hidroelektrik santral yapılmadı, 1 liralık elektrik üretecek tesis, yatırım yapılmadı. Yatırımı kim yapıyor? Özel dağıtım şirketlerinde vatandaş yapıyor. 

Eğer o özel dağıtım şirketi bir direk dikmişse, bir metre tel çekmişse, bir trafo yapmışsa vatandaştan bunun parasını çatır çatır alıyor, bir de peşin alıyor -tarifeye yansıtıyor- artı, bu tür hizmet alımlarını da kendi yandaş firmalarından alarak o yatırımın doğru bir şekilde kullanılmamasına, yandaşlarına aktarılmasına neden oluyor.

KAYIP KAÇAK YÜZDE 70’LERİ BULUYOR
Ülkemizde elektrik de yaşanan kayıp- kaçak oranlarına da değinen Akar, Dünyada ortalama kayıp oranının yüzde 8, Avrupa'da yüzde 6'yken Türkiye'de yüzde 15 olduğunu söyledi.
 
Elektrik üretiminin kaçak elektriğe gittiğinin de altını çizen Akar, "Aslında kaçak elektriğin nedenlerini de konuşmak lazım. Burada 'kaçak kullanıyorsunuz' diye sadece vatandaşı suçlamamak lazım. 1.300 lira ücret alan bir vatandaşın 120 lira elektrik faturasının 60 lirasını, 70 lirasını devlet kesiyor; "TRT payı" diyor, "kayıp kaçak" payı diyor, "dağıtım şirketleri payı" diyerek vatandaştan bu bedelleri alıyor” dedi. 



Son Güncelleme: 10.12.2016 23:12
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37