Memduh Büyükkılıç'a 'müze' övgüsü

26 Ocak 2022 Çarşamba 09:35
Memduh Büyükkılıç'a 'müze' övgüsü

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle yürütülen fosil kurtarma kazı çalışmalarının başında yer alan, Barsama ve Yamula Kazıları Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, dünyada eşi benzeri bulunmayan 7.5 milyon yıllık fosillerin sergileneceği Paleontoloji Müzesi ile ilgili övgüyle bahsederek, “Bu müze özellikle Memduh Başkan olmasa asla olmazdı” dedi. Başoğlu ayrıca, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın doğal mirasın bilincinde olduğunu ve tarihe sahip çıktığını belirtti.

Mehmet UZEL (KAYSERİ İGFA) Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın hazırlayıp sunduğu, Teke Tek Bilim'de Kayseri'de tarihe ışık tutacak çalışmalar konuşuldu. Programa konuk olan Barsama ve Yamula Kazıları Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Kırmızıoğlu, Anadolu'nun 7.5 milyon yıl önce doğa tarihini anlattılar.

Kayseri’deki fosil kazı çalışmalarının bilimsel başkanlığını yapan Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Anadolu paleontoloji açısından çok zengin bir konumda olduğunu, dünyada da çok dikkat çeken bir yer olarak çok önemli fosil yataklarına bağrında barındırdığını belirtti.

Kızılırmak havzasının öneminden bahseden Başoğlu, “Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Erciyes Üniversitesi’ndeki hocalarım bana ulaşması sonucu bu kazı gündeme geldi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin çok büyük destekleriyle ve sponsor olmasıyla kazı çalışmalarına ve kurtarma kazılarına başladık. Çalışmalar ilerledikçe buluntuların gerçekten çok güzel ve hatta eşsiz olduğunu gördük. Anadolu’nun eşsiz bir coğrafya olduğunu yurt dışındaki üniversiteden bilim adamlarımız da ekip de var, eşsiz coğrafyada bu durumun değerlendirilmesi gerektiğini söylüyorlar” diye konuştu. 

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın doğal mirasın bilincinde olduğunu ve tarihe sahip çıktığını vurgulayan Başoğlu, "Bu miraslara sahip çıkma açısından Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı’na da çok büyük teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Her türlü araç, malzeme, her şeyleri Kayseri Belediyesi’nden karşılanıyor. Bu çok güzel bir şey çünkü yerel yöneticilerin doğal miraslarının bilincinde olması ve bunu korumaya yönelmesi çok dikkat çekici ve çok önemli. Yani ‘bu bizim’ deyip, sahip çıkıyorlar" dedi.

Yamula’da devam eden kazılarda boynuzlugiller, zürafalar, kaplumbağalar, gergedanlar ve yine geç miyosenin tipik canlılarından 3 parmaklı at ve yırtıcı gibi canlı türlerinin bulunduğunu belirten Başoğlu, Anadolu’da geç miyosen dönenimde yaşamış hortumlu memeli türlerinden 5 türün de kazı çalışmalarında bulunduğunu söyledi.

Barsama ve Yamula Kazıları Bilimsel Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Paleontoloji Müzesi’nin kurulma aşamasında olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu müzeyi gerçekten çok önemsiyorum. Hayalimizdi ve gerçekleştiriyoruz, çok az kaldı. Bu müze Kayseri Büyükşehir Belediyesi, özellikle Memduh Başkan olmasa asla olmazdı. Yine Bakan Yardımcımız Nadir Bey ve Kazılar Dairesi destekleri olmasa asla olmazdı."
 

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37