Bayram tatili tamam, siyasete devam

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
14 Nisan 2024 Pazar 21:49
Bayram tatili tamam, siyasete devam

01 Ocak 2024 tarihinde başlayan yerel seçim süreci bilindiği gibi 31 Mart 2024 Pazar günü tamamlandı. Yerel seçim sürecinin son 20 günü başlayan mübarek Ramazan ayı, takip eden günlerde kutladığımız Ramazan Bayramı bayram dolayısı ile verilen 9 günlük tatil derken, kabul etmek gerekir ki 85 milyon vatandaşımız son derece hareketli ve bir o kadar da heyecanlı yerel seçim süreci yaşamış oldu.

31 Mart tarihinde yapılan yerel seçimde kazanan belediye başkanlarının önemli bir kısmı mazbatalarını alarak görevlerine başladı. Hatta pek çok belediye de bayramdan önce toplanan belediye meclislerinde görev dağılımı da aşağı yukarı tamamlanmış oldu.

Seçim kazandıkları halde henüz göreve başlamayan belli sayıdaki belediye başkanları da, bugünden başlamak üzere içerisinde bulunduğumuz hafta sonuna kadar mazbatalarını alarak göreve merhaba diyecekler.

Seçimi 31 Mart tarihinde tekrar kazanan belediyelerde işler kaldığı yerden devam ediyor. Dolayısı ile bu durumdaki belediyelerin kamu kurumlarına ya da o yerleşim merkezlerinde bulunan esnafa ne kadar borçlu olduklarını öğrenme imkanına sahip olamıyoruz.

Ancak seçimde el değiştiren belediyelerin başkanlarının talimatları ile ortaya çıkartılan ve kamuoyu ile paylaşılan borç miktarları işin doğrusu dudak uçurtacak cinsten.

AK Parti'den, CHP’ye geçen Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin belediye binasına asılan borç miktarı akıl alacak gibi değil. Aynı zamanda CHP’den, AK Parti'ye geçen Hatay Belediyesi'nin borçları da herkese bu kadar olur dedirtecek cinsten.

Böyle bir karışık durum sürecinde belediye başkanları bir taraftan bitip tükenmek bilmeyen ziyaretçilerin tebrik dileklerini kabul ederken, bir taraftan da yeni dönemde kendileri ile çalışacak başta başkan yardımcıları ve daire müdürleri olmak üzere ilgili, bürokrasiyi dizayn etmenin mücadelesini veriyorlar.

Normal şartlarda daha çok belediyelerin bünyesinde gerçekleşen bu değişimlerin sadece ve sadece yerel yönetimleri ilgilendirmesi gerekiyor. Ancak Türkiye’de aldığımız nefesin bile siyaset olduğu kabul edilirse, söz konusu bürokrat değişiklikleri o bölgede yaşayan hemen herkesi kayıtsız şartsız ilgilendiriyor.

Biz gazeteciler içerisinde bulunduğumuz Nisan ayından, muhtemelen Mayıs ayının sonuna kadar belediyeler bünyesinde yapılacak değişiklikleri yazacağız. Hemen her gün birden fazla başkan yardımcısının, daire başkanının ve diğer bürokratların haberlerini yapacağız.

Türkiye ile birlikte belediyelerinde pek çok problemi var. Özellikle yerel noktada vatandaşın yıllara dayalı olarak değişen ihtiyaçları karşısında belediye yönetimleri de kendilerini yenilemek ve geliştirmek zorunda kalacaklar.

İnsanı mutlu etmeyen hiçbir çalışmanın başarılı olma şansı yok.

31 Mart tarihinde ortaya çıkan tablo bunun en bariz örneği.

Bu durumu kavrayan, anlayan belediye başkanları koltuklarından birden fazla dönem kalabilecekler.

Beceremeyenler için de galiba bir dönem başkanlık yetecek.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37