Seçilmiş Vekiller, atanmış Bakanlar

2018 yılında uygulamaya konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında siyaseten taşların bir türlü yerine oturmaması, ülke sınırları içerisinde yaşayan hemen herkese zor zamanlar yaşatıyor.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Mayıs 2024 Perşembe 23:28
Seçilmiş Vekiller, atanmış Bakanlar

2018 yılında uygulamaya konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrasında siyaseten taşların bir türlü yerine oturmaması, ülke sınırları içerisinde yaşayan hemen herkese zor zamanlar yaşatıyor.

Normal şartlarda yapılan seçim sonunda milletvekili olmaya hak kazanan çoğunluk sağlandığında da, o partiden seçilen milletvekilleri arasından oluşturulan Bakanlar Kurulu vesilesi ile parlamenter sistem yoluna ağır aksak da olsa devam ediyordu.

Parlamenter sistemde var olan arızaların giderilmesi daha kolay bir yol iken birden bire;

-Türkiye Başkanlık Sistemi'ne geçmeli.

-Türkiye Yarı Başkanlık Sistemi'ne geçmeli.

-Türkiye Türk Tipi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmeli.

Tartışmaları arasında Türkiye 2018 yılında ne işe yaradığı belli olmayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile tanışmış oldu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde olumsuzluk çok. Ancak bugün iktidarda bulunan AK Partili milletvekillerinin bile "Hiçbir işe yaramıyor, biz neden milletvekili seçildiğimizi ne yapacağımızı da unuttuk, seçmene cevap veremiyoruz" şeklinde şikayet edip duruyorlar.

Normal şartlarda Seçilmişleri atanmışlara yem etmeyeceğiz, Cumhurun dediği olacak şeklinde başlayan tartışma sonrasına hayatımıza giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sayesinde seçilmiş vekiller, atanmış Bakanlara yem edilmiş durumda.

Milletvekili olmanın bedeli olabildiğince ağır. Önce bir siyasi partinin kapısından gireceksiniz, o partide ilçe başkanı, il başkanı, genel merkez yöneticisi, genel başkan yardımcısı olacaksınız.

Seçim dönemi yaklaştığında eğer mensubu olduğunuz parti adaylarımız ön seçim ile belirlenecek kararı alırsa, bu sefer listenin başında olabilmek adına varınız yoğunuz ile sahaya çıkacak, sizi adaylık noktasında ön sıralara taşıyacak kadar zaman ve para harcayacaksınız.

Hadi partiniz sizi listenin başına koydu diyelim o aşamadan sonra seçim takviminin başladığı günden, sandıklar açılıncaya kadar uykuyu gözünüze haram edecek. Sabah erken saatlerden gece yarılarına kadar koşup vekil seçilmeye çalışacaksınız.

Verilen büyük mücadele sonunda partisinin birinci sırasına gelebilen, varını yoğunu harcadığı halde partisinin uygulamaya koyduğu genel politikalar nedeni ile seçilemeyen dünya kadar siyasetçi tanıyoruz.

Milletvekili seçilmek, seçildiği partinin TBMM’de çoğunluğu sağlayarak iktidar olması da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde hiçbir şeye yaramıyor.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanı adayı olan partinin genel başkanı olan siyasetçi, Cumhurbaşkanı seçildikten belli bir zaman sonra hiç kimsenin aklına gelmeyen bundan Bakan olur mu denilecek kimsenin tanımadığı, bilmediği, zaman zaman da siyaset ile ilgisi olmayan insanları bir toplantı ile kamuoyuna yeni Bakanlar Kurulu'nu tanıtıyorum diyerek oluşturabiliyor.

Tamamen milletvekillerinin omuzlarına basılarak hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gereği Bakan seçilenlerin hiç birisinin siyasetten anlaması, siyaset için çaba göstermesi, seçim öncesi çalışması asla gerekmiyor.

Cumhurbaşkanı tarafından ataması yapılan Bakanlar Kurulu'nda olabilmenin tek şartı Cumhurbaşkanı tarafından tanınmak, bir de Cumhurbaşkanı'na yakın olanların yapacakları tavsiyelerdir.

Sorumluluğu seçmene değil sadece kendisini o makama getiren Cumhurbaşkanı'na olan Bakan, atandıktan sonra kendisini seçmene değil Cumhurbaşkanı'na yakın olmak zorunda görüyor.

Seçilen milletvekillerinin bir etkisinin olmadığı sadece Cumhurbaşkanlığı'nın istediği bazı kanunları çıkarmak için el kaldırıp indirmekten başka bir görevlerinin olmadığı, yani isim var, yetki yok, etki yok noktasında bulunan milletvekillerinin bu sistemden memnun olmadıklarını hemen herkes biliyor.

Türkiye bir an önce Parlamenter Sistem'e geri dönmek zorundadır. Parlamenter Sistemin elbette ki aksayan yerleri var ancak TBMM’de yapılacak birkaç aylık çalışma ile Türkiye’yi yükseltecek Parlamenter Sistemi yeniden inşa edebilir.

Aksi takdirde ne işe yaradığı belli olmayan bu sistemin açtığı tahribatlara her geçen gün yenilerinin ekleneceğini hepimiz görüyoruz.

Zararın neresinden dönülürse faydadır..

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37