MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz pazartesi günü Türkgün gazetesinde yayımlanan mülakatta Türkiye'de 19 yeni il ve 78 yeni ilçe kurulmasıyla ilgili önerisinin ayrıntılarını paylaşması ile birlikte il olmayı bekleyen ilçelerde yeniden bir hareketlilik başlamış oldu.
Bahçeli, "100 il ve 1000 İlçe Projesi" olarak tanıttığı bu öneriyi TBMM gündemine taşıyabileceklerini söyleyerek “Polatlı, Konya Ereğli, Ünye, Vezirköprü, Karadeniz Ereğli, Erciş, Doğubayazıt, Ahlat, Ergani, Midyat, Siverek, Elbistan, Kozan, Alanya, Tarsus, Fethiye, Akhisar, Lüleburgaz ve Bandırma.” İlçelerinin il olması gerektiğini vurgulamış.
Bahçeli, önerisinin gerekçelerini; merkezi idareye ilişkin iyileştirme ihtiyacının giderilmesi, yerel yönetimlerin hizmet odaklı etkinliğinin artırılması ve kamu hizmetlerinin insan merkezli tesis edilmesi olarak tanımladıktan sonra "Yeni belediyelerin kurulması ve illerin milletvekili dağılımının değişmesi siyaset alanını genişletecek. Düzenleme, 'Türk ve Türkiye Yüzyılı'nın idarede stratejik büyüme hamlesi olarak öne çıkacak, toplumsal motivasyonu artıracak" demiş.
Siyasete ilgi duyan yada zamanının büyük bir bölümünü siyaset yaparak geçiren birisi bize “-Yüksel Ercan bizim memlekette milletvekili genel seçiminin yaklaştığını nasıl anlamalıyız?” diye sorsa vereceğimiz cevap “- İktidar tarafında bulunan bir siyasetçinin şu kadar ilçe il olacak söylemi kamuoyunda paylaşılıyorsa seçim yakındır” şeklinde olur.
12 Eylül 1980 ihtialine kadar bilindiği gibi Türkiye’de 01 ile başlayan Adana ile 67 ile sonlanan Zonguldak’ında dahil olduğu 67 vilayet yani il merkezi vardı.
Sonraları bir kısmı güvenlik sebebi ile bir kısmı da depremden etkilenmesi dolayısı ile yapılan ilaveler sonrası il sayısı 81’e kadar dayanmış oldu.
İl merkezlerinde verdiğimiz rakamlar üzerinden artış olunca ilçe sayısında yapılan ilaveler sonrasında sayı 922 oldu.
Yani daha açık bir ifade ile Türkiye’de an itibarı ile 81 il ve 922 ilçe bulunuyor.
Yukarıda sayılarını verdiğimiz ilçeler il, belde ve nahiyelerde ilçe yapılınca geriye kalan yerleşim merkezlerinde yaşayan vatandaşlar “-Bizim neyimiz eksik biz neden ilçe yada il olamıyoruz?” sorusunu daha yüksek bir ifade ile seslendirmeye başlamak zorunda kalıyorlar..
Ancak sebep ne olursa olsun il ve ilçe sayılarının arttırılacağı ile ilgili söylem özellikle de iktidar tarafından gündeme getirildiğinde ismi o açıklamanın içerisinde geçen yerleşim merkezleri ile birlikte il yada ilçe olmayı bekleyen yerleşim merkezlerinde de tam anlamı ile bir seferberlik hali başlatılır.
Böyle bir söylem ortaya atıldığında isimleri il yada ilçe olacak yerleşim merkezinde geçmeyen bölgelerde yapılacak ilk iş “İl ya da ilçe platformu” kurmak olur.
Böylesi süreçlerde iktidar partileri genellikle temkinli davranarak bir adım geride kalmak gibi bir tercih kullanırlar.
Eğer o yerleşim merkezinin belediye başkanlığı iktidarda değil de muhalefet partisine mensup ise belediye başkanı “Bu kadar sessizlik içerisinde bize yeni bir siyasi hareketlilik çıktı” diye düşünür ve kuracağı il olma platformunun başına geçer.
Arkasından
-Gelsin eğer varsa kent konseyi
-Gelsin Siyasi partilerin ilçe başkanları
-Gelsin o yerleşim merkezindeki STK başkanları
denilerek bütün ilçe merkezleri teyakkuza geçirilir.
“Allah’ını seven geride kalmasın” diye başlatılan bu seferberlikte en az bir kere “ilçemiz mutlaka il olmalıdır” diye açıklama yapmayan kim varsa anında “hain” ilan edilir.
Biraz dada ileriye gidenler bulundukları yerleşim merkezlerinde ki “ilçe” tabelalarının üzerine “İl” yazan tabelaları koyanlar.
Gözü biraz daha kara olan bir kitle de ilçe merkezlerinde bulunan “Kaymakamlık” tabelasını kaldırıp üzerinde altın varak ile belirtilen “Valilik” tabelasını yerleştirip fotoğraf verirler.
Bütün bunların yeterli gelmediğini düşünen bir takım yaratıcı fikirleri olan yerel aktivistler araçlarının plakasının başındaki şehir plakasının üstüne hangi rakam ile il olmak istiyorlarsa o rakamı yapıştırıp gündem olmaya çalışırlar.
Peki bu kadar çalışmanın sonu ne olur?
Hiçbir şey olmaz.
Yukarıda yazdıklarımızın tamamını birebir yaşamış ve mahalle baskısı sebebi ile yapılan tüm aktivitelere katılmış birisi olarak yorulduğumuz ile kaldığımız günleri biliyoruz.
Arşivlere kısa bir göz gezdirdik
MHP Genel başkanı Devlet Bahçeli 2023 genel seçimleri öncesinde de bu öneriyi gündeme taşıdığını gördük.
O zaman genel seçim öncesiydi.
Şimdi de genel seçim hazırlıkları var.
İl olma hayali ile yanıp tutuşan bölge sakinlerine “İlçeniz il olsa sizin hayatımızda ne değişecek?” sorusunu sorduğumuzda aldığımız cevap kocaman bir “HİÇ” oluyor.
Türkiye’de nüfusu 16 milyon olan il merkezi de var, 80 binin altına düşmüş il merkezleri de.
Söz konusu yerleşim merkezlerinde yaşayan vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldıkları olumsuzluklar giderilmedikten sonra tabelamızda İL yazsa ne fayda İLÇE yazsa ne fayda….





