banner55

Prof.Dr. Memik: Mükemmel ebeveyn değil, mutlu ebeveyn olun

Prof.Dr. Memik: Mükemmel ebeveyn değil, mutlu ebeveyn olun

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
02 Nisan 2018 Pazartesi 21:44
 Prof.Dr. Memik: Mükemmel ebeveyn değil, mutlu ebeveyn olun


KOCAELİ
Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, çocuğu ile sağlıklı iletişim kuramayan, sevgisini göstermeyen, disiplin sağlayamayan bir anne ve babanın istenilen özellikteki bir çocuğa sahip olmasının zor olduğunu, mükemmel bir ebeveyn değil, mutlu ebeveyn olunması gerektiğini söyledi.

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan Bulut Okul Öncesi Eğitim Kurumu, Anne Baba Okulu Eğitim Seminerleri kapsamında öğrenci velilerine 'Çocuk yetiştirmede temel ilkeler' anlatıldı. Kocaeli Üniversitesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Bulut Okul Öncesi Eğitim Kurumu Koordinatörü Prof. Dr. Nursu Çakın Memik, çocuklarla sağlıklı iletişim kurmak gerektiğini belirterek, "Organik beslenmeye dikkat edilmesi gerekir. İşlenmiş gıda almasın çocuk, odanın ısısı, nemi, konforu yerinde olsun, ödül vermeyin, ceza da vermeyin, anne ve babası ile birlikte olsun ama çok olmasın, bire bir ders alsın ama derse de boğmayın, sert olun ama çok da olmayın, evde sorumluluk alsın, iş yapsın ancak duygusal ve fiziksel istismar olmasın, kendi başına vakit geçirebilsin ama ihmal olmasın. Mükemmel ebeveyn değil, mutlu ebeveyn olun" dedi.

Ailelerin başarılı ve mutlu çocuklarının olmasını istediğini söyleyen Memik, "Her anne baba çocuğunun,mutlu,başarılı,çevresi ile iyi ilişkiler kurabilen, kendine ve başkalarına saygılı, sorunlar karşısında uygun çözümler üretebilen, çeşitli travmaları başarıyla atlatabilen, sorumluluklarını bilen, vicdan ve ahlak sahibi bireyler olmasını ister.

Saatlerce oturup konuşma, tehdit etme, ağır cezalar verme, dayak yapılmaması gerekenlerdir. Çocuğu ile sağlıklı iletişim kuramayan, sevgisini göstermeyen, disiplin sağlayamayan bir anne ve babanın istenilen özellikteki bir çocuğa sahip olması zordur. Empati, etkili iletişim, sevgi göstermek, çocuğu tanımak ve kabul etmek, başarı duygusunun yaşanmasına yardım etmek, hataları birer öğrenme fırsatı olarak görmesine yardımcı olmak, sorumluluk ve yardımseverliğin gelişimini sağlamak, problem çözme ve karar verebilme becerilerini geliştirmek ve disiplin temel ilkelerdir. Çocuk yaşadığı duygunun ne olduğunu duymalı, ebeveyni bu duyguyu kabullenmeli ve onaylamalıdır" diye konuştu.

Anne ve baba olmadan da çocukların kurallara uymayı öğrenmesi gerektiğini ifade eden Memik, şöyle konuştu:

Çocuğun öz denetimini sağlayabilmesi, kendini yönetme yeteneği kazanması, anne ve babası olmadan da kurallara uymayı sürdürebilmesi için disiplin önemlidir. Çocuk ile yakın ilişki kurmak onunla arkadaş olmak anlamına gelmemektedir. Arkadaş ilişkisinde eşitlik vardır. Taraflar birbirine öneride bulunabilir, kararlar uzlaşarak alınır ve yaptırım yoktur. Önerilenler istenirse yapılır, istenirse yapılmaz. Ancak evde çocuklar memnun olmasalar bile tutarlı kurallar ve sınırlar koyan, sevgi ve destek veren anne ve babaya ihtiyaç duyarlar. 


Doğan Haber Ajansı

Son Güncelleme: 02.04.2018 21:46
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37