Tarihe saygı böyle mi olur?

Mimarlar Odası, Hünkar Çayırı'nın satışına tepkili

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
26 Nisan 2016 Salı 20:15
Tarihe saygı böyle mi olur?
Son günlerde kamuoyunda gündeme oturan Hünkar Çayırı’nın TOKİ’ye devredilmesiyle ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği, 'ahde vefa böyle mi olur, tarihe saygı böyle mi olur' diyerek, tarihi alanın betonlaştırılmasından vazgeçilmesini  istedi.

Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği’nde Başkan Özhan Öztürk ve yönetim kurulu üyesi Kınay Eşiyok tarafından yapılan açıklama şöyle:
Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği olarak kente karşı sorumluluklarımızın bilinci içerisinde fazlaca rahatsız olduğumuz, son günlerde gün yüzüne çıkan Hünkar Çayırı hakkındaki kararlara karşı görüşümüzü bildirmek isteriz. 
BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİNİ 
ÖNCE REDDETTİ SONRA KABUL ETTİ


1993 yılında Köy Hizmetleri’ne tahsis edilen 200 dönüme yakın Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan arazi, daha sonra Devlet Malzeme Ofisi’ne geçmiştir. Yerin DMO’ya geçmesiyle beraber özelleştirme fikri ortaya atılmış ve 2010 yılında Kocaeli Büyükşehir’in burayı imara açarak 1/5000’lik imar planlarına ticari alan olarak kurgulaması söz konusu olmuştur.

2010 yılı Ocak ayında yapılan Büyükşehir Meclis toplantısında imar değişikliğinin reddedildiği, ancak aynı yılın Temmuz ayında değişikliğin onaylandığı bilinmektedir.
ÖZELLEŞTİRME İDARESİ USULSÜZLÜK YAPTI
1.derecede SİT alanı olan Fatih Sultan Mehmet Han’ın vefat ettiği Hünkar Çayırı’nın kimseye haber verilmeden satışa çıkarılması son günlerde ki  en önemli tehdittir. SİT alanını satışa çıkaran Özelleştirme İdaresi’nin usulsüzlük yaptığı bariz bir şekilde ortadadır. Öte yandan Piyade Okulu Komutanlığı 1.derecede sit alanı olan Hünkar Çayırı’nın bulunduğu tel örgülü bölgeye hafriyat dökmesi sonucu bölgenin coğrafyası değişmiş durumdadır. 
KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU İNCELEME YAPSIN
Hünkar Çayırı, Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu tarafından gözardı edilemeyecek kadar değerli bir alandır. Kurul, vakit geçirmeden Hünkar Çayırı ile ilgili araştırma ve inceleme yapmalı, bölgede olup biteni rapor haline getirerek konuyu çözüme kavuşturmalıdır.
AHDE VEFA BÖYLE Mİ OLUR?
Biz Mimarlar Odası Gebze Temsilciliği olarak ‘tepki göstermediğimiz her yanlış uygulamadan bizler de sorumluyuz’ fikri ile hareket etmekteyiz. Tüm meslektaşlarımıza konuyla alakalı farkındalığa sahip olmaları gerektiğini bildirerek, Özelleştirme İdaresi de yaptıkları uygulamanın tarihe saygısızlığı ifade ettiğini hatırlatmak isteriz.

Ahde vefa böyle mi olur, tarihe saygı böyle mi olur? Biz TOE arazisinin de buraya katılıp SEKAPARK gibi halka açılan mesire yeri olmasını beklerken, tam tersine eldekini de kaybediyoruz. Böylesine tarihi ve kültürel bir alandan başka yer bulamadınız mı betonlaştıracak? 



Son Güncelleme: 26.04.2016 23:21
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37