Evde çocuk hastayken sağlıklı kalmak için yapmanız gerekenler

Evde çocuk hastayken sağlıklı kalmak için yapmanız gerekenler

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
13 Şubat 2018 Salı 11:22
Evde çocuk hastayken sağlıklı kalmak için yapmanız gerekenler


Mevsimlerden kış olunca hastalıkların ardı arkası kesilmiyor. Özellikle çocuk olan evlerde anne ve babalar çocuklarını, hastalıklardan nasıl koruyacakları konusunda endişeli. Hele bir de evde birden fazla çocuk olunca endişe ve koruma içgüdüsü daha da artıyor. 

Evde birinin hasta olması demek diğer aile fertlerinin de her an hasta olabileceği anlamına geliyor. Hastaneye grip şikayeti ile başvuran hastaların çoğu aynı söylemde birliğe varmış durumda! "Evde çocuk hastaydı ondan bulaştı." 

VM Medical Park Kocaeli Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr.L. Derya İnal hastalık öncesinde ve esnasında kendimizi nasıl korumamız gerektiği konusunda bilgiler veriyor.

Grip, Influenza A (H1N1) halk arasında bilinen adıyla domuz gribi, Influenza A (H3N2), Influenza B ve Influenza C virüslerinin neden olduğu bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Kuluçka süresi 1-2 gündür. Bu dönemde de bulaştırıcılık olmaktadır. Yani grip belirtileri başlamadan 2 gün önce bulaştırıcılık başlamaktadır, gribin başlamasıyla 5 gün boyunca virüs yayılmaya devam eder. "İyiyim hiç bir şeyim yok" dediğiniz dönemde aslında virüs taşıyor ve bulaştırıyor olabilirsiniz. 

UZM. DR. L. DERYA İNAL SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ ŞÖYLE SIRALIYOR: 

Yüksek ateş (yaklaşık 3 gün sürer), boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, burun akıntısı ve tıkanıklığı, kuru öksürük. Grip aniden başlar 1-2 hafta devam eder. Daha çok okul, kreş, kurs gibi kapalı, kalabalık ve sıcak ortamlarda daha çok bulaşmaktadır. 

Virüsler çocuklar arasında hızla yayılır. Korumak için çocuklarınıza kişisel hijyen kurallarını öğretmelisiniz. Ellerini sık aralıklarla yıkamalılar. Kişisel eşyalarının ortak kullanımına dikkat etmeliler. Tek kullanımlık peçete bulundurma alışkanlığı edinmeliler. 

ÇOCUK HASTA OLUNCA EV HALKI NASIL KORUNMALI ?

Evdeki minik hasta olunca ebeveynlere düşen önlemler elbette var. Okuldan gelen çocuklardan anne ve babanın varsa kardeşin kendini tecrit etmesi pek mümkün değil; ancak korunma aşılanmadır. Korunmak için en uygun zaman Ekim ve Kasım aylarıdır. 

Sık el yıkama dikkat etmemiz gereken en önemli önlemlerin başında gelmektedir. Evi düzenli olarak havalandırmak, ortamı çok ısıtmamak, klima bakımlarını zamanında yaptırmak, bol su içmek, mevsim sebze ve meyvelerini tüketmek, kaliteli uyku uyumak genel önlemlerimiz olmalıdır. Çocukta influenza virüsü saptanmışsa evdeki diğer bireylerin de profilaktik yani korunma amaçlı antiviral tedavi alması önerilmektedir. Gripte antibiyotiğin yerinin olmadığı hatırlanmalıdır.  


Son Güncelleme: 13.02.2018 11:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37