banner55

Günümüzün en önemli sağlık sorunu: Romatolojik hastalıklar

Günümüzün en önemli sağlık sorunu: Romatolojik hastalıklar

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
11 Temmuz 2018 Çarşamba 12:30
Günümüzün en önemli sağlık sorunu: Romatolojik hastalıklar

MEDICAL PARK GEBZE’de ikinci romatoloji uzmanı hasta kabulüne başladı.

Alanında deneyimli, uzman hekim kadrosu ve tıbbi altyapısıyla Gebze’de 7 yıldır hizmet vermeye devam eden Medical Park Gebze Hastanesi kadrosunu güçlendirmeye tüm hızıyla devam ediyor. Medical Park Gebze Hastanesi Romatoloji Bölümü’nde ikinci Romatoloji Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Mustafa Serdar Sağ Temmuz ayı itibariyle hasta kabulüne başladı.

Medical Park Gebze’de görev yapan Romatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Serdar Sağ, Romatoloji halk arasında romatizmal hastalıklarla ilgilenen bilim dalı olarak da bilinir. Bu bilim dalının ilgilendiği hastalıkların çoğu daha çok kas iskelet sistemi tutulumu ile gider ancak bazı romatolojik hastalıklar sık sık böbrek, karaciğer, akciğer, kalp, beyin gibi hayati organları etkileyebilir.

GÜNÜMÜZDE ÖNEMLİ BİR SAĞLIK SORUNU: ROMATOLOJİK HASTALIKLAR

Son yıllarda Romatolojik Hastalıkların tedavisindeki yenilikler ve farkındalığın artması ile romatoloji doktorlarına olan talebin her geçen gün arttığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Serdar Sağ, "Romatolojik Hastalıklar, günümüzde önemli bir sorun haline gelmiştir. Hatta son yıllarda bu hastalıklardaki tedavi yenilikleri ve farkındalığın artması ile Romatoloji hekimlerine olan talep artmaktadır. Pek çok romatolojik hastalığın kronik olması, bazısının yaşamı tehdit etmesi ve birçoğunun iş gücü kaybına yol açması etkin tedavi ve takibini zorunlu kılmaktadır" diyerek devam etti.

Dr.Öğr. Üyesi Sağ, "Romatizma; kemikler, kaslar,  tendonlar, ligamanlar,  eklemler ve çevre dokulardaki herhangi bir ağrı ve sızıyı tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Romatolojide kas iskelet sistemini etkileyen hastalıklar iki grupta ele alınır. Bunlar; İnflamatuar (iltihablı) Romatizmal Hastalıklar ve Noninflamatuar (iltihabsız) Romatizmal Hastalıklardır" dedi.

 KAS İSKELET SİSTEMİNİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Noninflamatuar (iltihabsız) Romatizmal Hastalıklarda, genellikle sistemik bir inflamasyon tablosu bulunmaz. Kanda vücuttaki inflamasyon varlığını gösteren değerler (sedimentasyon gibi)  genellikle normaldir. Bunlara örnek olarak; lomber disk hernisi (bel fıtığı), servikal disk hernisi (boyun fıtığı), osteoartrit (kireçlenmeler), osteoporoz (kemik erimesi), fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) hastalıklar gösterilebilir.

İnflamatuar Romatizmal Hastalıklar ise genellikle sistemik inflamasyon bulguları ile seyreder. Kanda sedimentasyon gibi inlamasyon varlığını gösteren değerleri yüksektir. Daha uzun süreli takip ve tedavi gerektirirler. Hastalarda kas iskelet sistemi ve diğer organlarda (kalp, akciğer, böbrek, beyin gibi) kalıcı hasar bırakma riskleri fazladır. Bu hastalıklara örnek olarak; romatoid artrit, ankilozan spondilit, sistemik lupus eritematozus, skleroderma, mikst bağ dokusu hastalığı, Sjögren sendromu, dermatomiyozit, polimiyozit,  Behçet hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi, damar İltihapları (sistemik vaskülitler) gösterilebilir.

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DA ERKEN TANI VE TEDAVİ ÖNEMLİDİR!

Dr.Öğr. Üyesi Mustafa Serdar Sağ, "Erken dönemde tanısı konulmuş ve uygun bir şekilde tedavi edilmiş birçok Romatizmal Hastalığın ilerlemesini geciktirmek hatta önleyebilmek mümkün olabilmektedir. Romatizmal Hastalıkların başlangıcında doğru tanı konulması ve uygun tedavi başlanması önemlidir. Başlangıçta yapılan uygun tedavi hastanın sonraki yaşamı için çok önemlidir. Erken tanı ve uygun tedavi ile sakatlık gelişimini, çalışma ile ilgili kısıtlılıkları, hastalığa bağlı tıbbi ve ekonomik maliyetleri azaltmak mümkün olabilmektedir.

Romatologların temel hedefi romatolojik hastalıkların tanısını erken koymak, takiplerini düzenli bir şekilde yapmaktır. Romatizmal hastalıkların birçoğu kronik (süregen) hastalıklardır. Bu nedenle belirli aralıklarla takipleri gereklidir. Takipler sırasında hem hastalığın seyri, hem de verilen tedavinin etkinliği değerlendirilir. Takipte hastanın tedavisinde yapılacak değişikliklerin yanı sıra tedavi ile ilişkili bir yan etki olup olmadığı da kontrol edilmektedir. Hastalıkların tedavisinde gerekli görüldüğü takdirde Nefroloji, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları gibi kliniklerden destek alınmaktadır" der.

19 Mayıs Üniversitesi’nde tıp eğitimini, T.C. Sağlık Bakanlığı Bezmialem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim Ve Araştırma Hastanesi ile Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanlığını alan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Serdar Sağ’nın uzmanlık alanları ise; lomber disk hernisi (bel fıtığı), servikal disk hernisi (boyun fıtığı), osteoartrit (kireçlenmeler), osteoporoz (kemik erimesi), fibromiyalji (yumuşak doku romatizması), romatoid artrit, ankilozan spondilit, sistemik lupus eritematozus, skleroderma, mikst bağ dokusu hastalığı, Sjögren sendromu, dermatomiyozit, polimiyozit,  Behçet hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi, damar İltihapları (sistemik vaskülitler)’dır. 


Son Güncelleme: 11.07.2018 12:32
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37