GTÜ'de lisansüstü eğitim semineri düzenlendi

GTÜ'de lisansüstü eğitim semineri düzenlendi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
13 Kasım 2019 Çarşamba 10:46
GTÜ'de lisansüstü eğitim semineri düzenlendi

 

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü (FBE) tarafından, lisansüstü programları öğrencilerine üniversiteyi tanıtmak ve araştırma olanakları hakkında bilgi sunmak amacıyla 11 Kasım 2019 Pazartesi günü ‘Lisansüstü Eğitim Semineri’ düzenlendi. 

Elektronik Mühendisliği Amfi Salonu’nda düzenlenen etkinlikte yüksek lisans ve doktora öğrencilerine lisansüstü eğitim – öğretim esasları anlatılarak ders alma süreci ve tez aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlarda ve yükümlülüklerde bilgilendirme yapıldı. Sanayi-kamu ihtiyaçlarını karşılayan, bölgesel ve ülke kalkınmasına katkı sağlayacak, ürüne ve patente dönüşecek tez konularının belirlenmesine yönelik yaklaşım sağlandı. 

Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Rektör Yardımcısı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilay Coşgun, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Meltem Yeşilçimen Akbaş, öğretim üyeleri ve eğitime yeni başlayan lisansüstü öğrencileri katıldı. 

PROF. DR. ASLANYENİ NESİL ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Aslan, Gebze Teknik Üniversitesi’nin bir enstitünün temelleri üstüne kurularak Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü adı ile 1994 yılından itibaren lisansüstü eğitimi vermeye başladığını ve hem ulusal hem de uluslararası alanda birçok başarıya imza atmış akademisyenler yetiştirdiğini kaydetti. 

Toplamda 2079 yüksek lisans 770 doktora öğrencisiyle lisansüstü öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısının neredeyse yarı yarıya bir orana sahip olduğunu anımsatan Rektör Aslan öğrencilere hitaben, “Eğitim almaya başladığınız üniversitemiz Türkiye’nin ilk 11 araştırma üniversitesinden birisi olmasının yanı sıra üniversite-sanayi iş birliği alanında da örnek gösterilen bir üniversitedir. 

Güncel laboratuvar altyapımız ve deneyimli akademisyen kadromuz ile lisansüstü araştırmalarınızın çıktılarını katma değere dönüştürmek Türkiye’deki birçok üniversiteye nazaran çok daha kolay olmaktadır. Bu noktada Teknoloji Transfer Ofisimizin kapısının sizlerin fikirlerine her zaman açık olduğunu da hatırlatmak isterim. Değerli öğrencilerimiz Fen Bilimleri Enstitümüzün organize ettiği eğitim seminerinin verimli geçmesini diler, organizasyonda emeği geçen tüm akademisyen ve idari personelimize de teşekkürlerimi sunarım" ifadesini kullandı.

PROF. DR. AYDINOĞLU: ETKİ-ÇIKTI ODAKLI
TEZ ÇALIŞMALARI 
KALKINMAYA KATKI SAĞLAYACAK
 
Daha sonra Fen Bilimleri Enstitüsü adına açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, “GTÜ araştırma stratejisi ve etki/çıktı odaklı lisansüstü tez çalışması” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Özel-kamu sektörlerinde ve yükseköğretim kurumlarındaki araştırma ekosisteminden bahsetti, yeni nesil üniversitelerden beklentileri ifade etti. Araştırma Üniversitesi olarak GTÜ’nün, eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetlerinin yanı sıra, fikri mülkiyet ile bilginin kullanılması ve inovasyon sağlayacak yeni nesil üniversite olma yolunda ilerlediğini belirtti. 

Üniversitelerdeki Teknoloji Hazırlık Seviyeleri'nden bahsedip küresel eğilimlerin sektör ve teknoloji odaklıdan çözüm odaklı yaklaşıma evrildiğini ifade etti. Dünyada odaklanılan teknoloji ve temalardan bahseden Aydınoğlu, AR-GE ve yenilik süreçlerinde dönüşümü özetledi. Etki-çıktı odaklı lisansüstü tez çalışmalarının gerçekleştirilmesi için süreçlere değindi. Lisansüstü araştırmalar kapsamında tez konularının belirlenmesinde dikkat edilecek hususları ifade edip orijinal bir eser üretmenin yanı sıra, tez konularının sanayi – kamu ihtiyaçlarını karşılayan öncelikli alanlarda seçilmesi ve 11. Kalkınma Planı kapsamında bölgesel/ulusal kalkınmaya katkı sağlaması için yapılması gerekenleri özetledi.

PROF. DR. YEŞİLÇİMEN AKBAŞLİSANSÜSTÜ
EĞİTİM-ÖĞRETİM 
ESALARI ANLATILDI

Ardından Prof. Dr. Meltem Yeşilçimen Akbaş, lisansüstü eğitim–öğretim esasları başlıklı bir sunum gerçekleştirerek ders alma ve tez sunum aşamasında dikkat edilmesi gereken hususları ve öğrencilerin yükümlülüklerini anlatarak konu hakkında öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

TEKNOLOJİ TRANSFERİ VE FİKRİ 
HAKLAR KONUSU ELE ALINDI

Verilen aranın ardından gerçekleştirilen ikinci oturumda, TTO Müdürü Zübeyda Demirkapu ve Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Alparslan Gözel, ‘Teknoloji Transferi ve Araştırma Projesi Hazırlama Süreci’ başlıklı sunum gerçekleştirdi. Konuşmacılar, TTO faaliyetleri ve gerçekleştirilen teknoloji transfer çalışmalarını özetleyerek lisansüstü öğrencileri ile etkileşim sağlamak ve proje başvurusu için yapılması gerekenleri ifade ettiler. Öğr. Gör. Dr. Recep Önler’in ‘Fikri Hakların Korunması, Ürün Haline Getirme ve Ticarileşme’ konularını ele alan sunumuyla ikinci oturum sona erdi. Program, soru-cevap bölümüyle sona buldu.

Son Güncelleme: 13.11.2019 10:59
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37