Otomatik BES Kocaeli’nde işverenlere anlatıldı

Otomatik BES Kocaeli’nde işverenlere anlatıldı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
04 Ocak 2017 Çarşamba 21:32
Otomatik BES Kocaeli’nde işverenlere anlatıldı


Türkiye Sigorta Birliği, 1 Ocak 2017 itibariyle yürürlüğe giren Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım hakkında TOBB işbirliği ile çeşitli illerde düzenlediği bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. 

Kocaeli Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantıda, Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım işveren çerçevesinde değerlendirildi. Toplantıya Kocaeli Ticaret Odası üyeleri katıldı.

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Cem Kılıç ve Emeklilik Gözetim Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bozdağı’nın konuşmacı olarak yer aldığı toplantıda, dinleyicilere öncelikle 2003 yılında başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 13 yılda sağladığı gelişmeler anlatıldı. 

Otomatik Katılım’la sistemde sağlanacak ivme ile ülkemizdeki Otomatik Katılım uygulaması hakkında bilgi verildi. Otomatik Katılım’ın işverenlere ve çalışanlara sağlayacağı faydalar ve sistemin neden gerekli olduğu aktarıldı. Türkiye Sigorta Birliği, Hazine Müsteşarlığı ve Emeklilik Gözetim Merkezi yöneticileri yaptıkları sunumların ardından Kocaeli Ticaret Odası üyelerinin sorularını yanıtlandı.

OTOMATİK BES NEDİR?

1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4-A ve 4-C maddeleri kapsamındaki 45 yaş altındaki tüm çalışanlar ve çalışmaya yeni başlayacaklar, kademeli şekilde ve otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olacak. 

Otomatik Katılım’la birikim yapmaya başlayanlar yatırdığı katkı payının % 25'i oranında Devlet Katkısı ve iki aylık cayma süresinin sonunda sistemde kalmayı tercih etmeleri halinde 1.000 TL ilave Devlet Katkısı alacaklar. Yıllık Gelir Sigortası tercihini kullananlar ek olarak verilen birikiminin % 5’i kadar daha Devlet Katkısı teşvikinden faydalanabilecekler.

Otomatik Katılım dünyada İngiltere, İtalya, Yeni Zelanda gibi pek çok ülkede uygulanan ve emekliliğe dönük tasarrufları artırma konusunda etkili bir uygulama. Yurtiçi tasarrufların artırılması, atıl olan bireysel tasarrufların yatırıma yönlendirilerek yurtiçi yatırımlara kaynak oluşturulması yönüyle makro boyutta ülkemize; bireylerin emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarının korunması, tasarruf ataletinin aşılması yönüyle de mikro boyutta bireylere önemli derecede fayda sağlayacak. 

Bireysel Emeklilik Sistemi, 2013’te Devlet Katkısı uygulamasının başlamasıyla girdiği yüksek büyüme trendini devam ettirerek, katılımcı sayısında 6,5 milyon kişiye ve fon tutarında, 7 milyar TL’si Devlet Katkısı olmak üzere, 59 milyar TL’ye ulaştı. 2017’de Otomatik BES’in başlamasıyla birlikte katılımcı sayısında ve fonda önemli bir artış bekleniyor.
Türkiye Sigorta Birliği’nin TOBB işbirliği ile düzenlediği Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım bilgilendirme toplantıları Antalya’da devam edecek.

 
Son Güncelleme: 04.01.2017 21:38
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37