20 saniyede corona virüs tanısı..!

Yaşadığımız kritik bu günlerde gelen İlk torun,  Aras Özdemir moral kaynağımız oldu.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
30 Mart 2020 Pazartesi 22:31
20 saniyede corona virüs tanısı..!

Öncelikle,
Yaşadığımız kritik bu günlerde gelen İlk torun,  Aras Özdemir moral kaynağımız oldu.
İyi dilekleriniz için teşekkürler.                                                                                                        
Corona Tesbit süresinin 20 saniye ye düşmüş olduğu haberi doğru mu …?
İtalya’nın Çin’den  Tomografi  tabanlı alınan cihazla çok kısa sürede tesbit yapıldığı  basında haber  olunca ilgi uyandırdı.
Merake ettiniz,  paylaşalım.
Ali baba’nın yeni AI (Artificial Intelligence ) sistemi ile ,% 96 doğrulukla saniyeler içinde koronavirüsü tespit edilebiliyor.
Çin teknoloji devi Ali baba yakın zamanda COVID-19'u (koronavirüs) teşhis etmek için bir AI sistemi geliştirdi.
Ali baba Amazon, Microsoft,gibi  bir video oyunu şirketi ve ülke çapında bir sağlık ağı, her şubenin şirketin birinci sınıf AI departmanından çözümlerle beslendiği bir ağa dönüştü.
Nikkei’s  Asian Review (h / t TechSpot) raporuna göre, Ali baba yeni sisteminin viral pnömoni vakalarına karşı% 96 doğrulukla hastaların göğüs taramalarında koronavirüsü tespit edebileceğini iddia ediyor. Yapay zekanın bir belirleme yapması sadece 20 saniye sürüyor - rapora göre, insanların hastalığı teşhis etmesi genellikle yaklaşık 15 dakika sürüyor çünkü değerlendirilecek 300 görüntünün yukarıları olabilir.
Aslında Ali Baba’nın yapay zeka (AI) çalışmalarında ilk koronavirüs uyarısı Çin kamuoyu ile paylaşıldı ancak tehlike hafife alınmıştı.

Cihaz da oluşturulan sistemle, 5.000 teyit edilmiş koronavirüs vakasından alınan görüntüler ve veriler konusunda eğitildi ve Çin'deki hastanelerde  test edildi. İncelemenin raporuna göre, şu anda Ali baba'nın AI'sını en az 100 sağlık tesisinde kullanılıyor.

Benzer şekilde ,rakip sağlık kuruluşu Ping A son zamanlarda çok benzer bir sistemi duyurdu. Şirketin Smart City bölümü başkan yardımcısı ve stratejiden sorumlu başkanı Geoff Kau şunları söyledi:
Akıllı görüntü okuma sistemi, lansmanından bu yana 1.500'den fazla tıbbi kuruma hizmet verdi. 5.000'den fazla hasta ücretsiz olarak akıllı görüntü okuma hizmeti almıştır. Sistem,% 90'ın üzerinde bir doğruluk oranı ile yaklaşık 15 saniye içinde akıllı analiz sonuçları üretebilir.

Göğüs tomografisi çekip oradan karşılaştırma yapan (Görüntü İşleme tabanlı) sistem;

Sağlık bakanlığı denetimi dışında  piyasa da dolaşan tanı koyma  setleriyle  uğraşma yerine seçenek  olabilir mi…? En azından bunalmış doktorlara daha iyi teşhis ve dolayısıyla daha iyi sonuçlar sunma konusunda yardımcı olur mu…?  Siz karar verin.

Aslında her platformda olduğu gibi,olanlara çözümden çok olmasını engelleme hedef olmalıdır.
Yani önleme, önleme, önleme…

Çin ne yaptı hatırlayalım;
*Çin hükümeti  vatandaşlarından çok yüksek oranlarda veri topladı ve bunları virüsü engellemek için kullandı.
*Evden çıkmak isteyen her bireyin yüzü tararatıldı. Bu görüntü ve trafik kameralarındaki  bireyin diğer görüntüleri  merkezi bir veri  tabanına aktarıldı. Veriler ve Görüntüler m2m aracılığıyla analiz ederek kayıt edildi. Bu saye de  bir kamera açısındaysanız gittiğiniz güzergâhtaki diğer kameralarda yüzü analiz ederek ve Çin Hükümetince  kişinin  nerede olduğunu bilindi.
*Verinin bir destek kaynağı da WeChat isimli uygulama.


Uygulama sayesinde bankamatik kartı dahil bütün işlem hareketliliğiniz aldığınız ürünler ve iletişimde olduğunuz arkadaşlarla paylaşımlarınız bilindi.
*Tüm bu verileri ve teknolojiyi kullanarak salgınla mücadele ettiler.
*Kişi hastaneye gittiğinde, yetkili son 14 gün nerelere gittiğini ayrıntılı bir şekilde görebiliyor.Bu sayede gittiği bütün yerler, temasta olduğu bütün insanlar görülebiliyor. Ekmek satın aldığı fırına mesaj gidiyor ve o kişide 14 gün boyunca karantina altına alınıyor. Aynı şekilde uçakta yanında  oturan  kişiye de mesaj gidiyor o da 14 gün boyunca karantina altına alınıyor.
*Her vatandaşa  3 renk tanımlanmış. Kırmızı, sarı, yeşil.
Sağlıklaysa yeşil, henüz karantina süreniz bitmediyse sarı ,hastaysanız kırmızı renkte tanımlanıyor.
Bazı şehirlerde yeşil tanımlı olmayanlara araç kullandırılmadı. Buna bağlı olarak eğer yeşil tanımlaysan salgını yayma riski yoksa çalışmaya devam ettirildi. Bireyler hasta olduklarında, kendi kendilerini tecrit altına aldılar. Bütün binalarda ve alışveriş merkezlerinde ateş ölçerler bulunmakta. Dışardan ancak siparişle yemek alınabildi. Şahsi araçları kullanmak için de özel izin gerekli kılınmış. 
*Çin’in  bu agresif yaklaşımları salgını kontrol altına almak için çözüm oldu. 
Yani tamamen tecrit altına almak , büyük veri aracılığıyla virüs bulunanları takip etmek olmuş.
Çin’in başarısındaki en büyük etken,  toplumsal dayanışma.
Bu kapsamda tüm sağlık çalışanları saçlarını kazıttılar, görüntüleri ve mesajları sosyal medya aracılığıyla yada açık havadaki reklam panolarıyla yayınlandılar. Onlar,salgınla mücadele etmenin kollektif hareket ve kişisel fedakarlıktan geçmesi gerektiğini kanıksamışlardı ve kanıksayarak salgını yendiler. En azından şimdilik.

Sevgiyle ve sağlıkla kalın..

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37