CCTV'de sıra savmamak..

CCTV, kameralar aracılığıyla alınan görüntünün belirli bir konuma iletildiği sisteme verilen isimdir.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
28 Mart 2020 Cumartesi 22:44
CCTV'de sıra savmamak..

CCTV, kameralar aracılığıyla alınan görüntünün belirli bir konuma iletildiği sisteme verilen isimdir. CCTV açılımı, 'Kapalı Devre Televizyon' anlamına gelen "Close Circuit Television" kavramından türetilmiştir. Televizyon sisteminden farklı olarak CCTV, bir merkezden geniş kullanıcı kitlesine yayın yapmak yerine belli bir alandaki görüntüyü izleme sistemi olarak tanımlanabilir. Günümüzde CCTV, genellikle güvenlik amaçlı kullanılmasının yanında trafik kontrolü, tehlikeli bölgelerin izlenmesinde de kullanılabilmektedir.

CCTV sistemi, kameranın kablo aracılığıyla televizyona ya da monitöre bağlanması ile oluşmaktadır. Gelişmiş bir CCTV sisteminde kamera ve monitörün yanı sıra lens, switch ve kayıt cihazı(DVR, NVR vb.) gibi parçalar da bulunabilir. Kameraya harici olarak eklenebilecek bir mikrofon veya kameraların üzerinde bulunan dahili mikrofonlar aracılığıyla ses kaydı da mümkün olabilmektedir.

CCTV sistemi, başta güvenlik ve suçla mücadele alanlarında kullanılmasının yanında geniş bir kullanım alanına sahiptir.

CCTV sistemlerinin kullanım alanları arasında;

• Trafik izleme ve yönetme,

• İşyeri, fabrika ve işletmelerde ürün kalitesi kontrolü,

• Toplu taşıma araçlarında servis kalitesini arttırma,

• Kaza ve tedbirsiz davranışların önlenmesi,

• Kötü niyetli kişilerin tespiti,

• Tiyatro, konferans salonu vb. alanlarda farklı yerlerden gösterim,

Dış ortam güvenliğini sağlama bulunmaktadır.Günümüzde CCTV çözümleri, gelişen teknolojiye paralel olarak kullanıcı ihtiyacına göre çeşitlenebilmektedir. CCTV sistemler, kullanım amacı ve yerine bağlı olarak işletmelerin ihtiyacına uygun farklı çözümler sunabilmektedir.(*)

Genel Giriş sonrası gün itibariyle Analog HD tabanlı ve IP tabanlı pazara hakim durumdadır. IP tabanlı kamera üreticileri sayısı oldukça fazladır. Çin, bu konuda dünyaya hakim olmak için çaba gösteriyor. 

Aslında bu konuda Amerika-Kanada da 230 panenti olan-İtalya da 30 pantetli olan üretici  firmalar mevcuttur. Bu patentlerin bazıları Çin firmalarınca kullanılmaktadır.

Ürün çeşitleri ve amaca yönelik kullanımın önemini şimdi termal kameralarda yapıyoruz. 

Sektörün, Video Analiz.Bulut  ve Siber Güvenlik konularında hızla büyüyeceği görülmektedir. (**)

Nasıl ki;

Yüksek çözünürlüklü hassas termal  lens-Bir taraftan sıcaklık ölçerken,diğer taraftan yüzünü kaydedebilme ve bu iki bilgiyi video analiz  temelli algoritmaları işletebilme-Yapay zeka destekli işletim yazılımları-Yazlımın sesli,görüntülü uyarılar oluşturabilmesi-Birden fazla yüz kütüphaneleri  oluşturarak,imajlar arasında anlamlı sorgulamalar yapabilme gibi özellikler içermesi öncelikli TERMAL KAMERA seçim prosedürü varsa…….,

Tesis edilecek CCTV sistemlerinin kullanım amaçlarına göre doğru teknik özelliklerde seçimi önemlidir.

Yaşamımızın farklı bir kesitlerınden  örnekleyecek olursak ;

-Asansör tesis edilecek bir yapı da trafik hesabı yapının özellikleri dikkate alınarak yapılır.

6 katlı ve her katında bir daire olan bir yapı varsa 8 kişilik ve çok yüksek hızlı sistem seçimi yapılmaz.

-Benzer örnekleme gereği yapılmıyor olsa da cep telefonu alırken yüzde 50 nin üzerinde özelliğini kullanmadığımız cihazları ediniyoruz.

Başlığımızdaki konuya dönersek ;

Büyük ve/veya krıtik tesisler doğru hesap ve projelendirmeye göre sayıları kısmen değişse de çok kameralı sistemleri gerekli kılar. Çok kameralı sistemlerde izleyen operatörleri yorar. Ötesi verimliliğini düşürür.

Kendi  kendine öğrenme yetisi olan kamera-Bir görüntü karesi içerisindeki bir küçük alanda daha hassas odaklanma( kare sayısını arttırma) –Yeterli düzeyde çözünürlük ( Kamera çözünürlüğünün artması,depolama alanın da artmasına neden olacaktır. Bu nedenle amaca uygun ve bunun karşılayacak çözünürlük yeterlidir) gibi teknik donanımlar seçim kriterlerimiz olmalıdır.

4G-5G gündemde iken biz diyoruz ki,;

Her zaman en teknik ve en ekonomik çözüm en doğru CCTV sistemlerini tesis edilmesini sağlar.

Sevgiyle ve Sağlıkla Kalın.

(*):   Karel A.Ş. yayınları.

(**): IPVM yayınları.

(***): Aviglon

Son Güncelleme: 28.03.2020 23:57
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37