Referandum'da Kocaeli

Referandum'da Kocaeli

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
13 Mart 2017 Pazartesi 22:05
Referandum'da Kocaeli


16 Nisan tarihinde yapılacak Referandum için kararı EVET olan siyasi partilerde HAYIR olan siyasi partilerde meramlarını vatandaşa anlatabilmek adına tam anlamı ile sahaya inmiş durumdalar, Referandumda bir oyun bile son derece büyük kıymet arz ettiğini bilen siyasetçiler yurt içi ile birlikte dünyanın neresinde bir Türk seçmen varsa ona ulaşabilmek adına da var güçleri ile mücadele ediyorlar.

İstanbul’a yakın olması dolayısı ile referandum çalışmalarının en hareketli olduğu yerlerden birisi de Kocaeli, bir sanayi şehri olan ve nüfusu da nerede ise iki milyon civarına dayanan böylesi önemli bir yerleşim merkezinde daha fazla oy alabilmek adına kıyasıya bir mücadele yaşandığı da herkes tarafından biliniyor.

Yazımızın başlığına konu olan Kocaeli’de HAYIR çıkar mı? sorusuna şu aşamada Evet cevabını vermek oldukça zor. Zira AK Parti'nin ilk seçime girdiği ve kazandığı tarih olan 03 Kasım 2002’nin neticelerine bakıldığı zaman Referandumda HAYIR diyen başta CHP olmak üzere diğer partilerinde güçlerinin dört-beş katı fazla enerji sağlamaları gerekiyor.

03 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimde Kocaeli genelinde AK Parti yüzde 42.85 CHP ise yüzde 18.65  oranında oy almış, o tarihte CHP’nin iki katından daha fazla oy alan AK Parti TBMM’ye 6 milletvekili gönderirken CHP, Parlamentoda 3 milletvekili ile temsil edilebilmişti.

23 Temmuz 2007 tarihinde yapılan Milletvekili Genel seçiminde AK Parti Kocaeli’nde 46.58 oranında oy alırken CHP’nin oy oranı 20.88’de kalmıştı, aradan geçen 5 yıllık süre içerisinde CHP rakibi AK Parti ile arasındaki oy farkını bırakın kapatmayı aranın daha da açılmasını engelleyememişti.

12 Haziran 2011 tarihine gelindiğinde Kocaeli genelinde yapılan seçimde AK Parti 2007 yılına göre oy oranını aşağı yukarı 6 puan daha yükselterek 52.71 oranına yükseltmiş CHP ise o tarihteki genel seçimde yüzde 24.63 oranında oy alabilmişti.
07 Haziran 2015 tarihinde Kocaeli’deki sandıklardan AK Parti lehine 46.32 oranında oy çıkarken aynı seçimde CHP bu kez 24.39 oranında oy almış ve o günlerde beklenilen yüzde 30’luk oy oranını yine tutturamamıştı.

07 Haziran tarihinden sonra AK Parti’nin tek başına iktidar imkanını yakalayamadığı ancak TBMM’ye giremeyen partiler arasında da Hükümet kurmak için bir anlaşma yapılamayınca 01 Kasım 2015 tarihinde yapılan Erken genel seçimde Kocaeli genelinde AK Parti oy oranını son dönemlerin en üst seviyesi olan yüzde 56.05 oranına yükseltirken CHP ise oylarını düşürmemiş-arttırmamış bir şekilde yüzde 23.04 oy alabilmişti.

03 Kasım 2002 tarihi ile 01 Kasım 2015 tarihi arasındaki seçimlerde partilerin her seçimde aldıkları oy yüzdelerini toplayıp yapılan 5 seçime böldüğümüzde AK partinin Kocaeli genelindeki oy oranının yüzde 48.90 yine aynı sistemi CHP için uyguladığımızda CHP’’nin yıllar içerisindeki oy oranının da yüzde 22.31 olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Yukarıda neticelerini tane tane anlatmaya çalıştığımız 5 genel seçim dışında 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Referandumda Kocaeli’ de EVET oylarının yüzde 60.89 aynı seçimde HAYIR oylarının da yüzde 39.10 seviyesinin de çıktığını da hatırlattığımızda 16 Nisan tarihinde yapılacak Referandumda Kocaeli’ de nasıl bir sonuç ile karşılaşacağımızda aşağı yukarı belli gibidir.

16 Nisan tarihinde yapılacak olanın bir genel yada yerel seçim olmadığını ve seçmenin kendisine göre geliştirdiği argümalar ile sandık başına gideceğini biliyoruz, ancak yazımızın başından beri verdiğimiz rakamlara baktığımızda hele hele 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda Kocaeli’ den yüzde 60.89 oranında çıkan neticeyi görünce HAYIR kampanyası yapanlar içinde fazla iyimserlik dolu bir tablonun olmadığını buradan göremiyoruz.

Türkiye gibi siyasetin en üst noktada yapıldığı ülkelerde “Akşamdan sabaha çok büyük bir zaman dilimidir” EVET cephesinde yada HAYIR cephesinde işler yolunda giderken bir anda öyle bir gelişme meydana gelir ki o zamana kadar yapılan bütün hesaplar çöpe atılacak hale gelir.

Bütün bunlara rağmen Kocaeli’de HAYIR cephesini çok sevindirecek EVET cephesini de “Vay be” dedirttirecek kadar üzecek bir neticenin çıkacağına işin doğrusu biz ihtimal vermiyoruz, zira 15 yıl öncesinden bu güne kadar olan yukarıdaki rakamları bir anda ters yüz edecek bir siyaset henüz yok.

HAYIR için çaba gösterecek olanlar için başarı 12 Eylül 2010 yılında yapılan referandumda Kocaeli'den çıkan yüzde 39.10 oranındaki HAYIR oylarının biraz daha yukarılara çıkartılması olacaktır, Bu neticenin çıkmasında başta MHP ve SP’ nin hangi noktada duracağı, bu iki partiye mensup seçmenin nasıl bir karar verecekleri ile yakından ilgilidir. 

HAYIR cephesinde çalışanların Kocaeli genelinde alacakları oylar var olandan yani 2010 yılındaki referandumdan biraz daha yukarıya çıkması kendileri içinde büyük bir başarı olacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2002 yılında kurduğu ve seçime katıldığı AK Parti ile birlikte Kocaeli’de CHP aleyhine değişen siyasetin akşamdan sabaha değişmeyeceği CHP’liler tarafından bile kabul edildiği bir seçim merkezinde en az kendileri kadar seçmende sandıktan ne çıkacağını büyük bir merak içerisinde beklemektedir. 


Son Güncelleme: 13.03.2017 22:07
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37