TMMOB Makina Mühendisleri Gebze Şubesi iktidarı suçladı

Adana Aladağ'da kız öğrenci yurdu yangını kaza değil, sorumlusu siyasi iktidar olan bir cinayettir.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
01 Aralık 2016 Perşembe 19:53
TMMOB Makina Mühendisleri Gebze Şubesi iktidarı suçladı
TMMOB Makina Mühendisleri Gebze Şubesi iktidarı suçladı. Gebze Şube merkezinde yapılan basın toplantısında "Adana Aladağ'da kız öğrenci yurdu yangını kaza değil, sorumlusu siyasi iktidar olan bir cinayettir" denildi.

Yürütme Kurulu Başkanı Sinan Yücel ve yönetim kurulunun hazır bulunduğu basın toplantısında, açıklamayı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyon Başkanı Can Bulut Yılmaz yaptı.

Yılmaz şunları söyledi:
Adana'nın Aladağ ilçesinde bulunan Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda 29 Kasım 2016'da çıkan yangında çocuklarımızı kaybettik. 

Öncelikle çocuklarını kaybeden ailelere başsağlığı, yaralı çocuklarımıza da acil şifalar diliyoruz. Bu facia bir kaza ya da kader değildir. Bu, denetimsizliğin yol açtığı, sorumlusunun da siyasi iktidar olduğu bir cinayettir.

Yasa dışı tarikat-cemaat yurtlarının önünü açan, eğitim sistemini paralı hale getiren, yoksul ailelerin çocuklarını tarikatların, cemaatların kucağına iten AKP iktidarı bu yurtları hiç bir koşulda denetlemeyerek, bu katliamın hazırlayıcısı olmuştur. 



Siyasi iktidar, faciadan sonra gerçeklerin ortaya çıkartılmasını engellemek için de çareyi her zaman olduğu gibi yayın yasağı ilan etmekte bulmuştur. 
Olay yerine ulaşan TMMOB heyetinin ilk gözlemlerine göre yangın elektrik kontağından çıkmıştır. Zemin + 2 kattan oluşan betonerme binanın zemin kaplamaları PVC malzemelerindendir ve bu da yangının büyümesine, çabuk yayılmasına ve zehirlenmelere yol açmıştır.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, yangın merdiveni kapısının kilitli olması sebebiyle çocukların kaçış imkanı olmamış, ölenlerin çoğu duman zehirlenmesi sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Yaralanmaların büyük bir çoğunluğu ise kaçış amacıyla binadan atlamalardan kaynaklanmıştır.

Öncelikle ifade etmek isteriz ki, okullar, sağlık tesisleri, yurtlar gibi insanların yoğun olarak bulunduğu binalar yangın algılama, uyarma, yangın söndürme vb. insan sağlığını ve can güvenliğini garanti altına alacak techizatlarla donatılmak zorundadır. Bu sistemlerin ulusal, uluslararası tekniğe uygun yapılmasının yanı sıra, yine uluslararası kabul görmüş teknik şartnameler ve yönetmelikler çerçevesinde sürekli olarak bakım ve periyodik kontrelleri gerçekleştirilmelidir.

Öte yandan, yangın çıktığında binadan hızla uzaklaşmayı sağlayacak kaçış yollarının ve sistemlerin açık, kullanılabilir olması önemlidir. Yangın felaketlerinde sıklıkla yaşanan yangın merdiveninin kapalı tutulması, yangın tüplerinin boş olması veya yangın dolaplarının kilitli tutulması gibi ihmalkarlıklar can kayıplarının artmasına sebep olmaktadır.

Çocuklarımızın, gençlerimizin kaldıkları yurtların büyük bir kısmı, Aladağ örneğinde olduğu gibi projelendirme ve imalat sırasında yurt olarak tasarlanmamış ve kullanım izni alırken de uygunluk kriterleri aranmamıştır. Aladağ bir ilk değildir ve bu zihniyetle devam edilirse son da olmayacaktır.

Adana'da yaşanan felaket denetimsizliğin, vurdumduymazlığın bir sonucudur. Özel ve kamuya ait tüm yurtlar acilen uygunluk kriterleri açısından denetlenmeli, amaca uygun ulmayanlar işletme dışı bırakılmalı, eksiklikleri tesbit edilen yurtların iyileştirme çalışmaları planlı bir şekilde ve süratle yerine getirilmelidir.

 
Son Güncelleme: 01.12.2016 20:03
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37