YUM-BİR: Artışın sebebi biz değiliz

22 Şubat 2022 Salı 18:09
YUM-BİR: Artışın sebebi biz değiliz

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, fiyat artışının sebebinin kendileri olmadığını iddia etti.ANKARA (İGFA) - Pandemi sürecine rağmen yumurta üreticileri olarak, halkın ucuz protein kaynağı yumurtaya ulaşımının kesintiye uğramaması adına üretimlerine devam ettiklerini kaydeden YUM-BİR, Türkiye’nin yumurta üretimi, tüketimi ve ihracatı artarken diğer yandan çeşitlenen sorunların üreticileri ve üretimin sürdürülebilirliğini zora soktuğunu kaydetti.

YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, üretim tarafında yaşanan sıkıntılarda "KDV buhar oldu, fiyatlara yansımadı”, “KDV’nin düşeceğini öngörüp fiyatları artırdılar” gibi tamamen algı yönetmeye yönelik yapılan haber ve sosyal medya paylaşımları yumurta üreticileri olarak kendilerini derinden etkilediğini söyledi.

"Fiyatı üretici değil; market, toptancı ve ithalatçı belirliyor" diyen Afyon, "Her zaman arz ile talebin kesiştiği noktada alıcıların takdir ettiği bedel üzerinden alım yapılmıştır. Yumurta fiyatları üretici tarafından değil; marketler, toptancılar ve Türkiye'den yumurta ithal eden ithalatçılar tarafından belirlenmektedir.  Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı’nın KDV indirimi öncesi fiyat artırarak KDV indiriminin etkilerini ortadan kaldırdıklarına yönelik iddiaları araştırmak üzere yumurta işletmelerine müfettiş gönderme kararını, tüketicilerin yumurtaya erişiminin artırılmasına ve sektörümüze dair gerçeklerin ortaya çıkmasına yönelik önemli bir adım olarak görüyoruz. Böyle bir çalışmanın hayata geçmesi ile, sektörel yatırım ve değer odaklı üretim ikliminde de olumlu bir hava oluşacağına inanıyoruz. Bu tür çalışmaların, tüketici faydasına alınan KDV indirim kararını fırsat bilip “kar marjına” yüzde 7 ilave eden kişiler veya sertifikası olmamasına rağmen normal yetiştirme metodlu yumurtalara farklı sıfatlar ekleyerek yüksek fiyatlara satan işletme ve kurumların ortaya çıkması için fırsat olduğunu düşünüyoruz. Böylece zarar ederken bile çok kazanmak ile suçlanan gerçek yumurta üreticilerinin hak ettikleri takdiri kazanacaklarına inancımız tam" diye konuştu.

Afyon, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile yapılan toplantıda “Birlikten Berekete, Kazanan TÜRKİYE” kampanyasına yumurta üreticileri olarak desteklerini sonuna kadar vereceklerini yineleyerek, "Tüketiciyi korumak için üreticiye verilecek desteklere güvenerek üreticiden ambalajsız “L” boy yumurtada fiyat beklentimizi adet bazında 1.23 TL’den 1.05 TL’ye düşürerek rakamı güncelledik" dedi.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37