İlaca direnç gösteren migren enjeksiyon uygulamaları ile tedavi edilebilir!

Baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olan migren, hastaların iş ve sosyal yaşamlarını ciddi oranda etkileyebiliyor. Ağrı kesici ilaçlar ve ağrıdan koruyucu ilaçlar ile migren tedavi edilebiliyor. Ancak ilaç tedavilerinden fayda göremeyen hastalarda migren botoksu, sinir blokajı, migren aşısı/iğnesi gibi farklı tedavi yöntemlerine de başvurulabiliyor.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
02 Mayıs 2024 Perşembe 09:48
İlaca direnç gösteren migren enjeksiyon uygulamaları ile tedavi edilebilir!

Baş ağrısının en sık görülen türlerinden biri olan migren, hastaların iş ve sosyal yaşamlarını ciddi oranda etkileyebiliyor. Ağrı kesici ilaçlar ve ağrıdan koruyucu ilaçlar ile migren tedavi edilebiliyor. Ancak ilaç tedavilerinden fayda göremeyen hastalarda migren botoksu, sinir blokajı, migren aşısı/iğnesi gibi farklı tedavi yöntemlerine de başvurulabiliyor.

Migren hastalığının tedavi edilebilir olduğuna dikkat çeken Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Büşra Ölmez, migren tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi aktardı.

Migren tedavisinde temel olarak ağrı kesici ilaçlar ve ağrıdan koruyucu ilaçlar kullanılıyor. Bu ilaç tedavilerinden fayda göremeyen hastalarda ağızdan alınan ilaçların dışında migren botoksu, sinir blokajı, migren aşısı/iğnesi gibi farklı tedavi yöntemleri de uygulanabiliyor.

İLAÇ KULLANAMAYAN MİGREN HASTALARI SİNİR BLOKAJI YÖNTEMİNE BAŞVURABİLİR

Son dönemde ilaç tedavisine dirençli migren hastalarında sinir blokajı kullanıldığını dile getiren Bayındır Söğütözü Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Büşra Ölmez, “Sinir blokajı, çeşitli sebeplerle ilaç kullanamayan hastalara uygulanabiliyor. Diğer yandan dirençli seyreden akut ağrıların tedavisinde de kullanılabiliyor. Sinir blokajında migren ataklarının gelişimi ile ilişkili olduğu düşünülen sinirlere çeşitli ilaçlar enjekte ediliyor ve bu sinirler bloke ediliyor.

En sık olarak büyük oksipital sinir (GON) bloke ediliyor ve bu işleme GON blokajı deniliyor. Bu yöntemde migren ataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltmak amaçlanıyor. Bu işlem başın arka kısmına uygulanıyor, sinirin bulunduğu bölgeye lokal anestezik madde enjekte ediliyor. Uygulamanın sıklığı hastadan hastaya değişebiliyor.

Genellikle ilk birkaç doz haftalık olarak yapıldıktan sonra, hastanın durumuna göre aylık ya da 2-3 ayda bir yapılan enjeksiyonlara geçilebiliyor. Yan etkiler oldukça az görülüyor. Herhangi bir enjeksiyonda da yaşanabilecek enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon, ağrı, tansiyon düşmesi, bayılma hissi, alerji gibi yan etkiler görülebiliyor” dedi.

KRONİK MİGREN HASTALARINDA BOTOKS TEDAVİSİ TERCİH EDİLİYOR

Medikal tedavi seçeneklerinden yeterli faydayı göremeyen hastalara uygulanabilecek yöntemlerden birinin de migren botoksu olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Büşra Ölmez, “Migrende botoks tedavisinde baş ağrılı gün sayısını azaltmak amaçlanıyor. Bu tedavi yöntemi kronik migren hastalarında tercih ediliyor. Hamile ve emzirenlere, antikoagulan ilaç kullanımı olanlara, kas hastalığı olanlara uygulanamıyor. Alın bölgesi, şakaklar ve başın ve boynun arka kısmındaki kaslara botulinum toksini enjeksiyonu yapılıyor.

Toksin enjeksiyonu ile beraber enjekte edilen kaslarda blokaj ve bu bölgelerden ağrı merkezlerine giden ağrı sinyallerinde azalma sağlıyor. Etki 2-4 haftada görülmeye başlanıyor. Bir sonraki uygulama için en az 3 ay beklemek gerekiyor. Genellikle bir seans botoks uygulamasının etkisi en az 6 ay sürüyor. Göz kapağı düşüklüğü, ense ağrısı, kas güçsüzlüğü gibi olası yan etkiler ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.

MİGREN İĞNESİ İLE ATAKLARIN SIKLIĞI VE ŞİDDETİ AZALTILIYOR

Migren iğnesinin diğer ilaç tedavilerine dirençli seyreden, sık migren atakları yaşayan hastalarda uygulanabilen bir tedavi olduğunu belirten Uzm. Dr. Büşra Ölmez, “Migren aşısı olarak bilinse de aslında aşı değil, aylık olarak uygulanan, migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmaya yönelik bir tedavi olarak ifade ediliyor. Cilt altına enjekte ediliyor. Bu ilaç, CGRP isimli migren ağrılarının oluşum mekanizmasında önemli rol oynayan bir maddeyi bloke ederek etkisini gösteriyor. 18 yaşından küçüklerde, gebe ve emzirenlerde kullanılmıyor.

Önce hastanın bu tedavi için uygun olup olmadığı bir nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Hasta, iğneyi kendi kendine de uygulayabiliyor ancak ilk dozun hastanede, doktor gözetiminde uygulanması öneriliyor. Daha sonra hastaya enjeksiyon eğitimi veriliyor ve bundan sonra isterse hasta kendi kendine aylık enjeksiyonlarını yapabiliyor. Hastaların büyük kısmında aylık ağrı sayılarında azalma sağlanıyor. En az 3-6 ay tedavinin sürdürülmesi öneriliyor. İğnenin ciddi bir yan etkisi bulunmuyor. Ancak enjeksiyon tedavisi olduğu için enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık, kaşıntı, alerjik reaksiyonlar olası yan etkiler görülebiliyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Bayındır Sağlık Grubu Hakkında:

Bayındır Sağlık Grubu’nun temeli, 1992 yılında o zamanki adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi’ne dayanmaktadır. İş Bankası grup şirketlerinden olan Bayındır Sağlık Grubu, kısa sürede sağlık alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam zamanlı çalışan deneyimli hekim kadrosunun yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de önemli rol oynamaktadır.

Etik değerlere saygılı, kanıta dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa sürede Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi’nin yanı sıra, İstanbul’da Fenerbahçe, Beşiktaş, Şirinevler, İş Kule, Tuzla ve İzmir Alsancak olmak üzere 6 farklı lokasyonda bulunan Bayındır Diş Kliniklerinde de başarıyla uygulayarak, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etki alanını genişletmiştir.

www.bayindirhastanesi.com.tr

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37