Uzm.Dr.Yüksel:Ailesel Akdeniz Ateşi kalıtsal bir hastalık

Ailesel Akdeniz Ateşi'nin sebebi, belirtileri ve tedavisi

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
26 Temmuz 2016 Salı 11:13
Uzm.Dr.Yüksel:Ailesel Akdeniz Ateşi kalıtsal bir hastalık
Konak Hastanesi Gebze Uzm. Dr Ayhan Yüksel: “Ailesel Akdeniz Ateşi kalıtsal bir  hastalıktır. Hastalığın tedavisinde düzenli ilaç kullanımı önemlidir” dedi.

Konak Hastanesi Gebze Uzman Doktorlarından Ayhan Yüksel,  Ailesel Akdeniz Ateşi, ataklar halinde görülen, ateş, karın ve eklem ağrısı, göğüs bölgesinde ağrı şeklinde ortaya çıkan kalıtsal bir hastalık olduğunu belirterek  hastalığın tedavisinde kolşisin adlı ilaç kullanılmaktadır.  Bu ilaç ağrının şiddetinin azalmasını, atakların gelme süresinin uzamasını, ağrı süresinin kısalmasını sağladığını açıkladı.

Konak Hastanesi Gebze Uzman Doktorlarından Ayhan Yüksel,  Ailesel Akdeniz Ateşi’nin (AAA) belirtileri, nedenleri, sorunları ve tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu.
Satırbaşları ile Uzm. Dr Ayhan Yüksel yaptığı açıklamada şunları ifade etti:
“Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA), ataklar halinde görülen, ateş, karın ve eklem ağrısı, göğüs bölgesinde ağrı şeklinde ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Bu ataklar 3-4 gün kadar sürebilir. Atak sona erdiğinde hastalığın belirtileri de yok olur. Diğer atak gelene kadar herhangi bir belirti vermez.

Adından da anlaşılacağı gibi hastalığın oluşması için anne ya da babadan en az birinde bu hastalığın olması gerekir. Genetiktir. Çoğunlukla Akdeniz ülkelerinde görülür. Ülkemizde, Araplarda, Yahudilerde ve Ermenilerde sıklıkla görülür. Akdeniz bölgesinde görüldüğü kadar ege ve iç anadoluda da görülür. Hastalığın ortaya çıkış zamanı büyük ihtimalle 20 yaşından önce ve çocukluk dönemindedir.
AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?


Haftada bir kez ya da ayda birkaç defa ataklar şeklinde görülür. Atak süresi 72 saate kadar çıkabilir. Bu ataklar sırasında bazı bulgular ortaya çıkar.
Karın ağrısı çok şiddetli olabilir. Göbek bölgesinde ortaya çıkar. Hasta kımıldayamaz.

Sebebi karın içindeki barsak gibi organları örten zarın iltihaplanmasıdır. Akut apandisit ile çok sık karıştırılır.Bu yüzden hastaların bir kısmına ameliyat yapılır. Ancak şikayetler ameliyat sonrasında da devam eder. Adından da anlaşılacağı gibi ateşe neden olur. Hafif ateş yüksekliğinden 40 dereceye kadar yükselen ateş olabilir. Kontrol edilmezse hasta havale geçirebilir.
Dizde ve ayak bileklerinde ağrı mevcuttur. Bu ağrıyan yerlerde kızarma ve şişlik ortaya çıkar. Göğüs bölgesindeki ağrının sebebi ise akciğerdeki şişlik ve iltihaplanmadır. Hasta nefes alıp verirken ağrının arttığını ve batma şeklinde bir ağrı olduğunu belirtir. Bunların dışında birçok hastalığın belirtisi olan bulantı, kusma gibi bulgular da vardır.

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİNİN SEBEBİ NEDİR?


Nedeni bilinmiyor. Fakat bu hastalığın ortaya çıkmasına sebep olan gen bulunmuştur. Kalıtsal bir hastalıktır. Soya çekim özelliğindedir. Ebeveynlerde görülmesi bu hastalığın nedenini açıklar.
AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ HANGİ SORUNLARA YOL AÇAR?


Bu hastalık zamanla vücudumuzda çeşitli organlarda protein yapısında bir madde olan amiloidin birikmesine yol açar. Bu madde organların fonksiyonlarını yerine getirmesine engel olur. Vücudumuzdaki damarlara zarar verir. Bu da ciddi hastalıklara sebep olur.

Bu hastalıklardan sıklıkla görüleni kronik (müzmin) böbrek yetmezliğidir. Böbrek gibi hayati önemi olan bir organın işlev yapamaması hayati tehlike yaratan bir durumdur.
Ayrıca düşük yapma ve kısırlık AAA’lı hastalarda daha fazla görülür. Bu hastalığı olan hamilelere yapılan testlerle bebekte oluşabilecek olan sakatlık ya da hastalıkların olup olmadığı araştırılır.
AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?


Bu hastalığa neden olan gen bulunduğundan dolayı tanısını kesin olarak koymak için genetik inceleme yapılır. Bu test genetik laboratuarlarda yapılmaktadır. Her zaman ulaşılabilen bir test değildir. Bu yüzden hastanın verdiği bilgiler, doktorun yaptığı muayene ve testlerden sonra tanı konabilir. Bunun için doktorun bilmesi gereken bazı durumlar vardır. Ailede bu hastalığın olup olmadığı, ailenin ırkı, hastada görülen belirtiler tanı koymada yeterli olabilmektedir.
Ataklar halinde görülmesi de tanı koydurucu yollardan biridir. Hastalık ilerlemiş ve amiloidozis varsa idrarda proteinin bulunması bu hastalığı düşündürür.

AİLESEL AKDENİZ ATEŞİ TEDAVİSİ NASILDIR?


Bu hastalığın tedavisinde kullanılan bir ilaç vardır. O da kolşisindir. Bu ilaç ağrının şiddetinin azalmasını, atakların gelme süresinin uzamasını, ağrı süresinin kısalmasını sağlar. Etkili ve faydalıdır. Başarı şansı yüksek olduğu için kullanılması gerekir. Bu ilaç ağrı kesici değildir ve hastalığı tedavi edicidir. Amiloid rahatsızlığının oluşmasını da engeller. Böylece çok ciddi sağlık problemleri görülmemiş olur.

Belirtiler geçse dahi ilacın kullanılması gerekir. Düzenli ilaç kullanımı hastalık tedavisinde çok önemlidir. Fakat dozunu iyi ayarlamak gerekir. Bunun için uzman hekime görünmekte fayda vardır.Hastanın gelişebilecek böbrek yetersizliği açısından belli aralıklarla bir dahiliye uzmanı tarafından takip edilmesi gereklidir.” 


ÖZEL KONAK HASTANELERİ HAKKINDA

1995 yılında İzmit'te kurulan Konak Hastaneleri, sahip olduğu seçkin kadrosu ile dünya standartlarında hizmet veren A Sınıfı bir hastanedir. Yatırımlarını günden güne genişleten Konak Hastaneleri 2013 yılında bünyesine kattığı Gebze Tıp Merkezi'ni 2015 yılında A Sınıf hastane olarak hizmete aldı. 2014 yılında hizmete giren Gölcük Aile Konak Hastanesi ile yapmış olduğu aynı yıl Adapazarı'nda bünyesine kattığı Konak Tıp Merkezi ile 2016 yılında 4. büyük hastanesinin açılışı için hazırlanmaktadır.
Bina yatırımlarının yanı sıra hasta odaklı yaklaşımı, seçkin hekim kadrosu, sağlık personeli, tıbbi altyapısı, teknolojisi ve hizmet kalitesi ile yenilikler getiren Konak Hastaneleri 128 Kesit BT Koroner (Sanal) Anjiyo, Kolon Hidroterapi, Kardiyak Rehabilitasyon, Uyku Laboratuvarı,  gibi hizmetleri de verebilmektedir. Kocaeli'nin ilk özel Tüp Bebek Ünitesi ile sağlığın daima yanında olmaya devam ediyor. 



Son Güncelleme: 26.07.2016 14:25
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37