Yerli ilaçta stratejik buluşma

Yerli ilaçta stratejik buluşma

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
16 Ekim 2019 Çarşamba 13:46
 Yerli ilaçta stratejik buluşma

 


Türkiye’nin
en stratejik sektörleri arasında gelen ilaç üretiminde paydaşlar bir araya gelerek sektörün yol haritasını çizdi. 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi’nde (TÜBİTAK MAM) gerçekleşen toplantıya Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan ve aralarında Türkiye’deki kanser ilaçları üretiminde en büyük yatırıma sahip olan Onko&Koçsel İlaçları’nın da yer aldığı 12 ilaç firmasının temsilcisi katıldı.

PROF.DR. KILIÇARSLAN: TÜRKİYE CUMHURİYETİ 
SANAYİYİ KALKINMA POLİTİKASI OLARAK SEÇMİŞTİR

Pek çok akademisyen ve özel sektörden temsilcilerin yer aldığı toplantıda konuşan TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan Türkiye'nin ihracattaki kilogram fiyatının 1.4 dolar olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti sanayiyi kalkınma politikası olarak seçmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin başka bir kaynağı da yoktur. Türk toplumunun sosyal refahını arttırmak ancak sanayileşmeyle ve üretimle mümkündür. Sanayide teknoloji yoğunluğunun artması yani düşük teknolojiden orta-yükseğe, yükseğe geçme her aşamada gayrisafi milli hasılata veya toplumun refahına çok ciddi etkileri var. Eğer yapılan üretime bilgi katılırsa bilginin değeri artıyor. Üretimin değeri artıyor" ifadelerini kullandı.

TUĞBA KOÇ: İLAÇ STRATEJİK BİR YATIRIMDIR

Yerli ilaç üretimindeki paydaşların bir araya gelerek sorunlarını ve geleceğe dair hedeflerini konuşmalarının oldukça önemli olduğunu söyleyen Onko&Koçsel İlaçları’nın Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Koç, “İlaç sektörü, ileri teknoloji ve katma değeri oldukça yüksek bir alan. Bugün ilacın kilogram bedeli 25 dolar. Burada üretim olsa bu cari açık için de çok büyük katkı olacak. İlaç stratejik yatırım. Devletin ilaç sektörünü, özellikle yerli üreticileri böyle görmesi lazım” diye konuştu. 
PROF.DR. HÜLAGÜ: ŞU ANKİ İHRACAT VE
İTHALAT RAKAMLARI BİZE YAKIŞMIYOR


Konuyla ilgili olarak, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saadettin Hülagü ise gerçekleşen toplantının önemli olduğunun altını çizerek, "Dünya ölçeğinde Ar-Ge alanında en çok yatırımın yapıldığı alan olan ilaç sektörüne yönelik bizlerin de sorumlulukları var. Bu sorumluluklar nedeniyle yapılacak çalışmaları değerlendirmek istiyoruz. Dünya'da AR-GE çalışmalarının %15'e yakınını temelde ilaç sektörü ve farmakolojik alanlar oluşturuyor. Tabii ki ekonomik boyut oldukça önemli bir durum. İhracat ve ithalat rakamlarının oranı bize yakışmıyor. Bunu daha iyiye taşıyacak bir potansiyele sahibiz. Bu verileri düşündüğümüzde sektöre yapılan her türlü katkı ve alana yönelik her türlü faaliyetin ülkemiz açısından çok büyük bir öneme sahip olduğu açıkça ortadadır” ifadelerini kullandı.
AYDIN: AR-GE MERKEZLERİMİZİN 
SAYISINI ARTTIRMALIYIZ


Kocaeli Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, ülkemizdeki ithalat ve ihracat rakamlarına değinerek, "İlaç sektörümüz önemli ülkemize baktığımız zaman yaklaşık 5 milyar dolar bir ithalatımız var.1 milyar dolarda ihracatımız var. Yani aradaki makas büyük. İlimize baktığımız zaman 128 tane Ar-Ge merkezimiz var. İstanbul'dan sonra ikinci sıradayız. İlaç sektöründe ilimizde 3 tane Ar-Ge merkezimiz var. Bu merkezlerin sayısını arttırmamız gerek" dedi. Toplantı, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve davetliler eşliğinde Bitkisel İlaç Mükemmeliyet Merkezi ve Biyoteknolojik İlaç Mükemmeliyet Merkezi ziyaretlerinin ardından sona erdi.
Toplantıya şu isimler katıldı:


Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Fığlalı, Kocaeli Üniversitesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Üyeleri, Kocaeli Üniversitesi Proje Yazılım Uzmanları, TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin, TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitü Müdürü Dr. Osman Okur ve aralarında Türkiye’deki kanser ilaçları üretiminde en büyük yatırıma sahip olan Onko&Koçsel İlaçları’nın yönetim Kurulu üyesi Tuğba Koç ve  11 ilaç firmasının temsilcisi katıldı.  

TÜRKİYE’DEKİ EN BÜYÜK İLAÇ YATIRIMI
Türkiye'nin kanser alanındaki tüm ilaç ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip, 110 milyon euroluk yatırımla hayata geçirilen ve yüzde 100 yerli Onko&Koçsel İlaçları 1987’de kuruldu. Aynı zamanda üretim tesisi ile  ilaç sanayi ve teknolojisi alanında Türkiye’de bugüne dek  yapılmış en büyük yatırımı gerçekleştiren firma,dünyada bu teknoloji ile üretim yapabilen 14 fabrikadan bir tanesini ülkemize kazandırmıştır.

Gebze OSB'de kurulan Onko & Koçsel İlaçları, Avrupa GMP belgesini tüm üretim hatlarıyla almayı başaran yüzde 100 yerli ilk Türk şirket olmayı da başardı. Bu sayede 30'a yakın ülkeye ihracata başlayan firma Avrupa pazarından 1.2 milyar euroluk pay hedefliyor. OnKo Koçsel ayrıca Türkiye'de de kullanılan yerli kanser ilaçlarıyla cari açığın azalmasına katkı da sağlıyor. 


Son Güncelleme: 16.10.2019 13:49
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37