İYİ Parti'de kongreler tamamlandı, taban ön seçim bekliyor

Hatırlanacağı gibi 30 Eylül 2022 tarihinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener başkanlığında, başkanlık divanı, milletvekilleri ve genel idare kurulu (GİK) üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, partinin 3’üncü olağan kurultayının yapılması kararı alınmıştı.

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
29 Ocak 2023 Pazar 22:49
İYİ Parti'de kongreler tamamlandı, taban ön seçim bekliyor

Hatırlanacağı gibi 30 Eylül 2022 tarihinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener başkanlığında, başkanlık divanı, milletvekilleri ve genel idare kurulu (GİK) üyelerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda, partinin 3’üncü olağan kurultayının yapılması kararı alınmıştı.

Aynı toplantıda kurultay sürecinin 03 Ekim’de ilçe ve il kongreleriyle başlaması ve ardından 3’üncü olağan kurultayın yapılması kararlaştırılmış, ayrıca genel seçimlerde milletvekili adayı olacak partililerin, teşkilatlarda boşluk olmaması için il ve ilçe kongrelerinde aday olmamaları konusunda tavsiye kararı alınmıştı.

İşte o gün alınan karar gereği önce ilçelerde delege seçimi yapılmış, sandık konularak yapılan seçimde ilçe delegeleri seçilmiş, seçilen ilçe delegeleri il başkanı ve il delegelerinin kim olacağını belirleyecek sandıkta oy kullanmıştı.

İlçe kongrelerinin tamamlanması ile birlikte bu sefer Türkiye’nin 81 il başkanları il yönetimleri ve büyük kurultay delegeleri belirlenmiş, 2022 yılının Ekim ayında başlayan kongre süreci 29 Ocak 2022 Pazar günü Konya-Bursa ve Ankara il kongrelerinin yapılması ile sonuçlanmış oldu.

Başlayan kongre sürecinde genel merkezin görüşü dışında yapılacak olan genel seçimde, milletvekili adayı olmak isteyen teşkilat başkanları aday olmayarak koltuğu diğer partililere bırakmışlardı.

İYİ Parti Genel Merkezi'nin ülke genelinde aldığı kongre kararı parti içerisinde de olağanüstü bir hareketlenmesinin yaşanmasına vesile olmuş, özellikle de 2 ya da 3 adaylı il-ilçe kongrelerinde müthiş bir trafik yaşanmıştı.

İYİ Parti'de bir taraftan ülke genelinde kongre hareketliliği yaşanırken, parti genel merkezi de Genel Maşkan Meral Akşener yönetiminde Mayıs ayında ya da daha erken bir tarihte yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimi için Millet İttifakı'nı oluşturan diğer 5 parti ile birlikte, gece gündüz devam eden çalışmaların lokomotifi olmuştu.

Yazımızda da belirttiğimiz gibi Ankara ile birlikte kongre süreci tamamlandı. Yaptığımız araştırmalarda büyük kurultayın büyük oranda seçim sonrası yapılacağı bilgisine de ulaşmış olduk.

Biz de İYİ Parti'nin yaptığı il ve ilçe kongrelerinin önemli bir kısmına vaktimiz ve programımız elverdiği oranda katıldık. Bir taraftan kongre sürecini sahibi olduğumuz yayın kuruluşlarında haberleştirirken, bir taraftan da sohbet etme imkanı bulduğumuz her partiliye İYİ Parti'de milletvekili adaylarının hangi usul ile yapılması noktasında sorular yönelttik, fikirlerini aldık.

Lafı hiç eğip bükmeden söylememiz gerekiyor ki İYİ Parti tabanının nerede ise tamamı milletvekili adaylarının ön seçim yolu ile belirlenmesini istiyor.

"-Peki ön seçim nasıl bir metod ile yapılmalı?" şeklindeki sorumuza da partililer çok büyük oranda "-Ön seçimi üye bazında yapmak sağlıksız sonuçların yaşanmasına vesile olur, dolayısı ile ön seçim ilçe-il delegeleri ve yönetim kurulu üyeleri ile yapılmalı" şeklinde cevaplar aldık.

Daha önce bu şekilde bir ön seçim geçirmiş olan tecrübeli birkaç partili "Üyeler ilçelerde 400 ilçe delegesini sandık yolu ile belirlediler. Sandıktan çıkan 400 ilçe delegesi de ilçe başkanlarını, ilçelerden çıkan il delegeleri de il başkanını seçtiler. İl delegelerinin çok büyük bir çoğunluğu da zaten il ya da ilçe yönetim kurulu üyeleri, dolayısı ile tabandan seçilerek gelen binlerce delegenin son derece düzgün karar verip, kendisini TBMM’de temsil edecek vekil adaylarını belirleyeceklerini düşünüyoruz. Her delege aday adayları arasından 5 kişiye oy verdiğinde çıkan liste de zaten sırlamayı belli eder" diye konuştular.

"Burada daha çok bürokrasiden gelen ve şu an milletvekili olan, aday olmayı düşünenler için ön seçim biraz sıkıntı yaratmaz mı?" şeklindeki soruya da tecrübeli siyasetçiler "Genel başkanların yüzde 5’lik kontenjan hakkı var. Genel başkan bu kontenjanı büyük şehirlerde kullanabilir ya da kullanmaz. Ancak parti tabanından çıkamayan ya da partililerin sempatisini kazanamayan bir adayın da sahada zorlanacağı muhakkak" görüşü ile sohbeti noktaladılar.

İYİ Parti'nin İstanbul’da milletvekili adaylarını sandık yolu ile belirleyeceğini biliyoruz. Milletvekili sayısının fazla olduğu seçim bölgelerinde de genel merkezin il başkanlarına ön seçim isteyip istemediklerinin sorulacağı da gelen bilgiler arasında.

İYİ Parti'nin de içerisinde bulunduğu Millet İttifakı'nın Şubat ayı ortasında Cumhurbaşkanı adayını belirleyeceği iyiden iyiye netleşmiş durumda. Şubat ayı sonuna kadar İYİ Parti Genel Merkezi'nin milletvekili adaylarını hangi usul ile belirleyeceği de netleşmiş olacak.

Şu ara gündemin olağanüstü sıkışık olduğu söylenebilir ancak İYİ Parti Genel Merkezi ön seçim kararı aldığında bir Pazar günü 81 il merkezinde koyacağı sandık ile aynı gün adayları belirleyebilir.

Aday belirlenmesi ile ilgili hangi kararın alınacağını fazla uzun sürmeden öğrenebileceğimizi düşünüyoruz.

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37