22 Mayıs 2010 tarihinden itibaren CHP Genel Başkanlığı yapan Kemal Kılıçdaroğlu hafta sonu Ankara’da partisinin yaptığı büyük kurultayında karşısına rakip olarak çıkan Özgür Özel karşısında delegeden beklediği oyu alamayınca, 13 yıl sonra CHP genel başkanlığına veda etti.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçim öncesi çıkardığı adaylar ile başta İstanbul ve Ankara olmak üzere Millet İttifakı çerçevesinde partisine 11 büyükşehir belediye başkanlığı kazandırdığı seçim dışında tek bir genel seçim kazanamayan Kılıçdaroğlu’nun kaderini aslında geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimi belli etmişti.

Siyasette bilindiği gibi temel hedef kazanmaktır ve bunun dışındaki hiçbir neticenin seçmeni ilgilendirmediği de hemen herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Genel başkan olduğu 2010 yılından itibaren tek bir seçim kazanamayan Kemal Kılıçdaroğlu 14 Mayıs tarihinde yapılan milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı olmak istemiş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in uzun bir süre kazanacak aday ısrarına rağmen, Millet İttifakı'nı oluşturan diğer siyasi partilerin de ısrarı ile Cumhurbaşkanı adayı olmuştu.

Kabul etmek gerekir ki 03 Kasım 2002 tarihinde iktidara gelen AK Parti'nin de içerisinde bulunduğu Cumhur İttifakı'na karşı kurulan "Millet İttifakı 14 Mayıs tarihinde yapılan seçim öncesi hükümet karşıtı tüm seçmene umut olmuş, yapılan kamuoyu araştırmaları ile Millet İttifakı'nın adaylarının çoğunluk sağlayıp, hükümeti kuracağı bilgileri gelmeye başlamıştı.

14 Mayısta yapılan Milletvekili Seçimi'nde Millet İttifakı'na mensup partilerin adayları azınlıkta kaldı. İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 2018 yılında olduğu gibi Recep Tayyip Erdoğan kazanmış, Kemal Kılıçdaroğlu kaybetmişti.

29 Mayıs sabahı Millet İttifakı'na gönül vermiş kim varsa koro halinde "Kemal Kılıçdaroğlu artık istifa ermeli" şeklinde görüş belirtmelerine rağmen, Kılıçdaroğlu biraz da yakın çevresinin "Kalmanız lazım" ısrarı ile "Partiyi güvenli bir limana demirledikten sonra bırakacağım" söyleminde bulunmuştu.

Kurultay kararı alındıktan sonra zaten çok büyük bir çoğunluk "Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına kim çıkarsa kazanır" fikrinde birleşmişlerdi. Takip eden günlerde Manisa Milletvekili Özgür Özel adaylığını açıkladığında işin rengi belli olmuştu.

Ancak CHP’deki değişimin asıl habercisi partinin İstanbul kongresinde ortaya çıktı. Daha çok İBB başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çabaları ile CHP genel merkezinin taraf olduğu il başkanı kaybedince, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kaybedeceği de iyiden iyiye netleşmiş oldu.

Biz CHP’nin hafta sonu gerçekleşen kurultayı ile ilgili olarak 01 Kasım 2023 tarihinde kaleme aldığımız yazıda, "Söz konusu değişim bilindiği gibi sihirli bir tanımlama. Değişim dediğimiz hadise bir kere gündeme geldiğinde artık kolay kolay geri dönüşün olmayacağını, siyaset ile uğraşan hemen herkes çok iyi biliyor. İşte o değişim ifadesi tüm CHP’lileri sarıp sarmalamış durumda." şeklinde görüş belirtmiş ve Özgür Özel’in kazanacağının ipuçlarını vermiştik.

Biz bu yazıyı yazmaya başladığımızda CHP’nin parti meclisi için başlattığı seçim devam ediyordu, Bu aşamadan sonra parti meclisinin de genel başkanlığı kazanan Özgür Özel’in isteği dışında oluşacağını söylemek için ille de siyaset dâhisi olmak gerekmiyor.

CHP’de başlayan değişimin ve o değişimin ortaya çıkartacağı enerjinin bizi hangi siyasi mecralara götüreceği ile ilgili sonuçları da önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız.

Şimdilik kullanacağımız ifade umut çok iyi bir şeydir olacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37