Bursa’da paylaşılamayan dere

09 Şubat 2022 Çarşamba 14:03
Bursa’da paylaşılamayan dere

Bursa’nın Keles İlçesi Küçük Kovacık Mahallesi’nde bulunan Küçük Kovacık Deresi’yle, sulama göletini doldurmak isteyen Alpagut köyü halkı, karşısında Küçük Kovacık sakinlerini buldu.Ramazan ACAR (BURSA İGFA)- Köy halkı gölet suyunu tarla sulamak için kullanıyor. Fakat son dönemdeki kuraklık ve hava sıcaklıkları dolayısıyla, gölet suyu köy halkının ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu sebeple de Alpagut Köyü sakinleri Küçük Kovacık deresinin kış aylarında boşa akan suyuyla göleti doldurmak istiyor. Konuyla alakalı konuşan Alpagut Köyü Muhtarı İsmail Oruç anlaşmak istediklerini, “Bizim tek isteğimiz kış aylarında boşa akan suyu kullanarak göletimizi doldurmak. 22 sene önce yapılan Alpagut Göleti’nin projesinde, derenin gölet ile bağlantılı olacağı ve göletin bu su ile besleneceği vardı. Fakat Küçük Kovacık sakinleri bu bağlantıya karşı çıktı ve dere suyunu vermedi” diyerek dile getirdi.

"SAĞLIĞIMIZ TEHLİKE ALTINDA"

Dere’nin Alpagut Köyü arazilerine aktığını söyleyen Oruç, “Kanalizasyon borularının dereye bağlı olduğunu, derenin içme suyuna karıştığını ve sağlıklarının tehlike altında olduğunu” iddia ediyor. Dere suyunun bağlantısının yapılamaması nedeniyle köylünün, arazilerini sulayamadığını ve kurak dönemlerde zorluklar çektiğini söyleyen Muhtar Oruç, “Keles Belediye Başkanı’nın bilerek yardımcı olmadığını ya da beceremediği” için anlaşma sağlayamadıklarını iddia etti.

"KEPÇELERİN ÖNÜNE GEÇTİLER"

Muhtarlık döneminin başında Küçük Kovacık muhtarıyla tekrar bir araya gelip, anlaştıklarını söyleyen Oruç, “Buski’ye yaptığımız başvurular sonrasında 97 bin TL’lik ödenekle suyu taşıyacak boruları aldık, iş makinaları geldi, çalışmaya başladıkları gün köylüler kepçelerin önüne geçti ve anlaşmamıza rağmen projeye karşı çıktılar, çalışmaları durdurdular” diye konuştu. Suyu vermeme nedenlerinden birincisinin, bu su kaynağı ile yeni bir gölet yapmak olduğunu söyleyen Küçük Kovacık Muhtarı Halil İbrahim Ay, yeni yapılan göletle birlikte Alpagut köyü arazilerinin
tümünün sulanacağını iddia ederken aynı zamanda civarda bulunan 3 farklı köy de yapılan göletten faydalanacak dedi.

"ORTADA BİR ANLAŞMA YOK"

Muhtar Halil İbrahim Ay “İsmail Oruç muhtarlık seçimleri öncesinde bizimle bir anlaşma yapmadan, köylüye derenin bağlantısını yapacağını ve gölet suyunu yeterli seviyelere çıkartacağını vaat etmiş. Fakat ortada bir anlaşma yok” diye konuştu.

"KANALİZASYON ATIKLARI DEREYE AKIYOR"

Küçük Kovacık Muhtarı dereye akan kanalizasyon atıklarının bu suyla birlikte temizlendiğini söylerken, “Bu suyu verirsek bizim derelerimiz temizlenmez atıklar derede kötü kokulara yol açar” dedi.

Anahtar Kelimeler:
TekirdağFotoğrafLavanta
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37