Açlıkla mücadele eden Afrika halkına Türkiye yardım elini uzattı

Açlıkla mücadele eden Afrika halkına Türkiye yardım elini uzattı

Yavuz ERCAN
Yavuz ERCAN
09 Mart 2017 Perşembe 20:56
Açlıkla mücadele eden Afrika halkına Türkiye yardım elini uzattı
Kızılay’ın çağrısı üzerine “Yemen’in, Doğu Afrika’nın, Güney Sudan’ın Umudu Ol” sloganıyla ortak yardım kampanyası etrafında birleşen sivil toplum kuruluşları, açlık nedeniyle ölümle yüz yüze kalan insanlar için denizden ve havadan yardım koridoru açacak.

Kızılay’ın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleriyle Yemen, Doğu Afrika ve Güney Sudan’daki yardıma muhtaç insanlara yönelik olarak başlattığı “İnsanlığın Umudu Ol" yardım kampanyası için Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları güçlerini birleştirdi. Kampanyanın detayları, Kızılay’ın organize ettiği basın toplantısında paylaşıldı. 

İnsani yardım kampanyasının duyurusu AFAD, TİKA, Diyanet Vakfı, Memur-Sen, Hak-İş, Türk-İş, MÜSİAD, Beşir Derneği, Can Suyu Derneği, Deniz Feneri Derneği, Dost Eli, Hayad, Hayrat, Hüdayi Vakfı, İHH, İnsani İnşa Derneği, İyilik Derneği, Sadakataşı, Yeryüzü Doktorları Derneği ile Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası yardım kuruluşlarından AFİF, Global Engagement Platformu, İslam Kalkınma Bankası, Qatar Charity, RAF’den temsilcilerin ve insani krizlerin yaşandığı ülkelerin büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can, Denetim Kurulu Üyesi Ahmet Hizanlıoğlu ve Genel Müdür Dr. Mehmet Güllüoğlu da toplantıda yer aldı.

Güçlü bir yardım olmadan bu kriz aşılamaz

Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Bugün 'Umudu ol' hareketiyle yardım seferberliğine çağırdığımız coğrafyada büyük sıkıntılar var. Birisi Yemen, diğeri de Doğu Afrika. Bu bölgede çok karmaşık insani kriz odakları bulunmakta" dedi.

Bu bölgelerdeki insani krizlerin güçlü bir yardım faaliyeti olmadan aşılamayacak durumda olduğunu belirten Kınık, şunları söyledi:

“Afrika’nın yaşadığı felaketin çok sayıda nedeni var. Bizim iklimsel felaket dediğimiz Elnino ve onun sonucu oluşan kuraklık ve kıtlık. Tarımsal üretim bir önceki yıla oranla yarıya düştü. Bu coğrafyalar en çok sömürülmüş topraklar. 

Toplamda 30-40 milyon insan çok büyük bir krizle karşı karşıya. Bu krizin diğer sebebi de silahlı çatışmalar ve uzayan anlaşmazlıklar. İklim felaketiyle beraber oluşan bu kriz daha da derinleşti. Uluslararası yardımların nitelik ve nicelikleri bu krizlerin aşılmasında yetersiz kaldı. 

Dünya Gıda Programı bu bölgeye yardım amaçlı 1 milyar dolar ayırmıştı. Bu yardımın 700 milyon doları ulaştırma ve lojistiğe gitti. Gıda yardımı sadece 300 milyon dolarla sınırlı kaldı. Yemen’de çatışmalardan 21 milyon insan etkilendi. Bu insanların yarısı çok acil insani yardım bekliyor.”

Devlet sistemi iflas etmiş durumda

17 milyon insan yeterli beslenemediğini belirten Kınık, "14.5 milyon insan temiz suya erişemiyor. Yaklaşık 9 milyon insan sağlık hizmeti alamayacak bölgelerde yaşıyor. Ülkede devlet sistemi çok büyük hasar almış durumda. Öncelik olarak gıda ve su, sonrasında sağlık hizmetleri, ilaç ve barınma olarak özetlenebilir. 

Doğu Afrika’da Elnino felaketi sonrası ortaya çıkan kuraklık ağır bir etki bıraktı. 17 milyon insan bu kuraklık nedeniyle ağır açlığın pençesine düştü. Bu bölgelerde yaklaşık 3 milyon insan da mülteci haline geldi. Bu durumun etkileri 2025 yılına kadar bölgeyi olumsuz şekilde etkileyecek. 

Çatışmalar nedeniyle tarladaki hasat toparlanamadı. Bu süreç bir sıkıntı çemberi oluşturdu. Güney Sudan açlık nedeniyle ailelerin günde sadece 1 öğün beslenebildiği bir bölge haline geldi. Maalesef içme suyu ve gıda yoksunluğu nedeniyle her 10 dakikada bir Yemenli bebek hayatını kaybediyor" diye konuştu.

Vicdanlı insanlardan başka destekleri yok

Kızılay Genel Başkanı Dr.Kerem Kınık, sözlerine şöyle devam etti:

Bu konuyla alakalı Sayın Cumhurbaşkanımızın 3 farklı dilde Yemen ve Doğu Afrika’ya yönelik yardım çağrısı oldu. Eğer biz bu insanlara yardım etmezsek bu insanlar ölümün bataklığına çekilecekler. İhtiyaçların karşılanması için bu seferberlikle insanların ölüm girdabından kurtulabilmesi için yardımcı olmaya çalışacağız. 

Yardım uçaklarımız ve gemilerimiz insani yardımları burada muhtaç olan insanlara en hızlı şekilde taşıyacak. İnsanlığın karşılaştığı bu büyük ıstırap umarız bu yardım kampanyasıyla bir nebze diner. Bu insanların, vicdanı ve insanlığı ayakta tutan bağımsız ve iyi insanlar dışında bir destekleri yok."

Türkiye’den büyük ümitleri var

Toplantıda konuşan AFAD Başkan Yardımcısı Fatih Özer ise “Yaklaşık 56 ülkeye biz de yardım ulaştırıyoruz. Bize ihtiyacı olan her ülkede olmaya çalışıyoruz. Oradaki manzarayı görünce gözyaşlarınıza hakim olamıyorsunuz. İnsanların Türkiye’den çok büyük ümitleri var” dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Mustafa Tutkun da yardım kampanyasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Sadaqa Welfare Fund’dan 50 bin dolarlık destek

Toplantıda Avusturalya menşeili Sadaqa Welfare Fund 50.000 USD ile ilk bağışı yaptı.

Afrika büyükelçilerinden teşekkür

Toplantıya katılan bölge ülkelerinin büyükelçileri de Türk halkının ve devletinin yardımseverliğinden dolayı şükran duyduklarını iletti.

Yemen'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Ali Fadhel Al Saadi, "Türkiye hükümetine ve insanlarına teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Savaş olsun, kuraklık olsun Türkiye her coğrafyaya yardım elini uzatıyor. Bölge çok önemli zorluklar ve insani krizle kaşı karşıya. Bu kampanyanın ve toplantının önemi çok büyük. 

Türkiye Afrika’da 4 ülkede yaşanan bu derin krizleri en iyi anlayan ülke. 5 yaşın altındaki 500.000’den fazla çocuk büyük bir beslenme yetersizliği ile karşı karşıya. Daha fazla yardıma ihtiyacımız var. Türk insanlarına bu zor zamanlarda bize destek oldukları için şükranlarımı sunmak istiyorum" dedi.

Somali Büyükelçisi Abdullahi Mohamed Ali ise "2001’den beri Türk kardeşlerimiz bizim yanımızda olmaya devam ediyor. Türk halkı ve Türkiye devletine teşekkür etmek istiyoruz. Bu kuraklık bizim için büyük bir sıkıntı. Bu sıkıntıları sadece kendi gücümüzle aşamayız" şeklinde konuştu. 



Son Güncelleme: 09.03.2017 21:02
Anahtar Kelimeler:
Total
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner51

banner34

banner38

banner57

banner33

banner37